Toksinler, hayatımızın ve vücut sistemimizin zorunlu bir parçasıdır, her yerde bizi bekleyen vücuda zararlı maddelerdir. Toksinlerin vücuttan atılması gerekir. Böylece vücudu ayakta tutan tüm sistemler daha iyi çalışacaktır. Bunun da bazı yolları vardır. Mesela bitki sorbentleri, bağırsakların toksinlerden temizlenmesine de yardımcı olabilir. Bazı diyetler de bu işi yapabilir, mesela Detoks diyeti sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda vücuttaki toksinleri temizlemek için de yapılabilir. Eski çağlardan beri, bağırsakların iyi çalışması için ilaçlar kullanılıyor. İlaçlar, ( yan etkilerine dikkat etmek şartıyla) bağırsakların çalışmasına büyük faydalar verebilir.

Bağırsak Temizleme

Bağırsaklar sadece sindirim sisteminin önemli bir parçası olmakla kalmıyorlar, hücresel bağışıklık elemanlarının büyük bir kısmı burada yer alıyor. Ek olarak bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalar, metabolizma, koruma ve toksinlerin kullanım süreçlerine katılırlar. Tıp uzmanları bu sindirim organının durumunu cilt, karaciğer ve diğer organ ve sistemlerin sağlığı ile ilişkili olduğunu savunuyorlar. Çünkü yararlı bağırsak florasının ana yaşam alanı kolondur. İlginç olarak, mikrobiyal floranın toplam kütlesi 1.5 kg kadardır. Bağırsak sağlığı için, patojenik floranın varlığı gereklidir ama, çeşitli mikroorganizma türlerinin gerekli dengesinin korunması önemlidir. Özellikle antibiyotikler, bulaşıcı hastalıklar, stres, beslenme alışkanlıkları sağlıklı bir dengeyi bozabilir, sonuç olarak sindirim bozukluklarına, bağışıklığın bozulmasına, cildin bozulmasına yol açabilir. Bağırsakta sağlıklı bir flora dengesini geri kazanmanın yöntemlerinden biri, temizlik veya detoksifikasyon olarak adlandırılır. Genellikle bu işlem sorpsiyon ile gerçekleştirilir. Sorpsiyon nedir? Basitçe bir maddenin diğeri tarafından emilmesidir. Sorbent bir sünger gibi çalışır. Görevi toksinleri ve metabolik ürünleri vücuttan çıkarmaktır. Sonuç olarak, metabolizma dengesini ayarlayabilir, vücuttaki toksik yükü azaltabilir, alerjik reaksiyonlardan koruyabilir. Dışkının doğal olarak atılımına yardımcı olan bağırsakların ve böbreklerin uyarılması; bağırsak diyalizi, lavmanlar veya hidrokolonoterapi, oksidatif teknikler sodyum hipokloritin alınması, organların aparatlar kullanılarak oksijen ile desteklenmesi gibi yollar vardır. Bununla birlikte, sorpsiyon bugün en yaygın yöntemdir.

Evde bağırsak Temizleme Yolları

Evde koca karı ilaçları olarak tabir edilen, kulaktan dolma bilgilerle ölçüsüz olarak hazırlanan bitkisel ilaçların yanlış kullanılması, peristalsisi bozabilir. Bu ne demektir? Bağırsak duvarlarının, dalgalanarak dışkıyı boşaltmasını sağlayan harekettir. Eğer sizde, sindirim bozuklukları varsa yani şişkinlik, gaz, midede ağırlık hissi varsa, zehirlenme belirtileri olan yorgunluk, sinirlilik, bağışıklığın azalması, bazen ateş görülüyorsa, cildinizde alerjik döküntüler, soyulma, kaşıntı, kuruluk varsa, bağırsak temizliği şart olacaktır.

Evde bağırsak Temizleme Yöntemleri

Bağırsakları temizlemek için, yapay detoksifikasyon yöntemleri ve doğal temizleme süreçlerinin geliştirilmesi yoluna başvurabilirsiniz. Yapay yöntemler sadece bir hastanede ve bir uzmanın gözetiminde uygulanabilir. Bu yöntemler nelerdir?

l sorpsiyon,

l diyaliz ve filtrasyon yöntemi,

l fizyoterapi veya ultraviyole ışınları, lazer, ile kan tedavisi,

l kan ve lenfin ayrılması ve değiştirilmesi

Bununla birlikte, vücudumuz kendi doğasında, toksinlerden kurtulmak için doğal mekanizmalara sahiptir. Doktor onayı ile alacağınız bir lavman, alt bağırsakların boşaltılmasına yardımcı olur. Enjekte edilen su dışkıyı yumuşatmaya, bağırsak hareketliliğini artırmaya ve tahliye sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Lavman hem kabızlık ile hem de zehirlenme de dahil olmak üzere organizmalardaki toksinleri ortadan kaldırmak için başvurulan bir yöntemdir.

Lavmanla Bağırsak Temizleme

Lavman yönteminin bazı zararları da olabilir, evde steril olmayan ekipmanlarla bu iş gerçekleştirilirse enfeksiyon riski vardır. Ek olarak, bir lavman mukoza zarları üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Bir lavmanın kontrolsüz yapılması, bir çok komplikasyonu davet edebilir. Lavman yanlış yapılırsa, en basit bağırsak motor fonksiyonlarını bozacaktır. Bazı insanlar, çabasız kilo vermek için, evde lavman yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu amaçla yapılan lavman ciddi sonuçlar doğurabilir. Bağırsakları evde temizlemenin bir diğer yolu da müshilleri kullanmaktır. Müshil peristalsis hareketini artırabilir, bağırsaklardaki ozmotik basıncı artırabilir, dışkıyı yumuşatabilir. Ancak herkes için müshil yararlı değildir. Bir diğer yol diüretik bitkiler veya ilaçlar almaktır ki, ödem biriktiren insanlarda aşırı suyu atmak için böyle bir yol uygulanır ki, bu yöntem; böbreklerde suyun ve tuzların ters emilimini azaltmak, böylece idrar torbasını doldurmaktan ibarettir. Ancak atılan Na-Sodyum oranı ölçülmelidir. İlaçlarla bağırsak temizleme işi sürekli yapılabilecek bir iş değildir, çünkü bu ilaçlar, elektrolit metabolizmasının bozulmasına yol açarlar, faydalı floranın ortadan kaldırılmasına neden olabilirler.

Bağırsakları Nasıl Temizleyebiliriz?

Her şeyin doğal yolu en iyi yoldur, kendinize bir iyilik yapın ve tuz, şeker, alkol, kahve, hazır yiyecekler, konserve yiyeceklerden uzak durun. Çok çay içmeyin ve kabızlık yapan yapay şekerleri kullanmayın. Sebzeler, kuşkonmaz, havuç, biber, brokoli, pancar, hububat, yağsız et ve balık taze ve kuru meyveler tüketin. Gazlı içecekler kullanmayın, bol su için, gün aşırı sıcak banyo yapın. Kabızlık çekiyorsanız, tuvalette kendinizi zorlamadan birkaç dakika daha fazla kalın. Dışkı kendiliğinden akana kadar bekleyin.

Acı Çehre Tohumu Kullanmayın!

Bazı insanlar, 2-3 adet acı çehre aldıktan sonra tüm gün tuvaletten çıkmadıklarını söylüyorlar. Bu yöntemi deneyen birçok insan, bağırsaklarının delinmesine yol açmıştır. Bu yüzden doktor onayı olmadan bu tür tohumları kullanmayınız.