Yumurtalıklarda uyarılma süreci, yumurta toplanılması ya da yumurtaların doğrudan sperm ile döllenmesi gibi süreçler, tüp bebek süreçleri olarak kabul edilir. Ayrıca döllenmiş yumurtaların nakli süreçleri de yine vücut dışında suni olarak döllenme süreci işlendiği için tüp bebek olarak bilinir.

Günümüz şartları içerisinde Tüp bebek merkezleri tarafından sunulan hizmetler ile beraber birçok konu öncesinde merak edilir. Yumurta sayısı kaç olmalı, başarı oranı nedir, neden yapılır ya da maliyet nedir gibi birçok sorular bulunur.

Kısırlık tedavisi noktasında tüp bebek, ilk akla gelen teknoloji ve uygulamadır. Günümüzde açıklanamayan kısırlık durumlarından tutunda tüplerde tıkanma konusu, erkeklerde sperm kalitesi düşüklüğü ya da enfeksiyon gibi konulardan kaynaklanabilir olan sonuçlarda doğrudan tüp bebek yöntemine başvurulur. Yumurta nakli gibi uygulamalar ile beraber tüp bebek sürecinde yumurta sayısının azlığına göre uygulama yapılabilir ve tüm bebek gibi uygulamalar bu şekilde birkaç haftalık süreç ile beraber tamamlanabilir.

Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

Tedavi süreci ve türüne göre değişen tüp bebek tedavisinde, başarı oranı yaşlara göre değişir. Yaşlara göre değişken olan bu konuda, 30 yaş altındaysa eğer kişiler bu oran %60'lardadır. Eğer yaş geciktiyse ve 35'lere çıktıysa, başarı oranı %40'a kadar düşer. Şayet 40'lı yaşlardan sonra tüp bebek tedavisi için başvuru yapılırsa, Tüp bebek Kıbrıs destekleriyle beraber ortalama %15’lere kadar bu oran düşmektedir. Elbette bu oranların tamamı, tedavide 1 kere deneme sonucunda ortaya çıkmış oranlar olup ek olarak 2. Denemelerin başarı oranları bu oranlara dahil edilmemiştir.

Yumurta sayısı ortalama 8 ile 10 arasında olması yeterlidir. İdeal yumurta sayısı bu aralıktadır, fakat toplanan yumurtalar ile beraber laboratuvar ortamında inceleme yapılarak 1 ile 35 sayısı arasında da değişkenlik gösterebilir. Bu sayede toplanan yumurtaların en iyi şekilde embriyo transferi adı verilen yumurta nakli ile uygulamalar yapılabilmektedir.

Günümüz şartlarında ortalama birkaç aşamadan oluşan tüp bebek tedavisi 1. Gün ilk aşaması ile başlar. İlerleyen ikinci aşama ile beraber ilaç kullanımı başlar ve ortalama 15 günde tamamlanan bu süreçte Doğuş tüp bebek merkezi katkılarıyla beraber siz de tüp bebek noktasında hem başarı oranı yüksek şekilde yakalama hem de en iyi tedavi yöntemleriyle beraber uygulama noktasında katkısını görebilirsiniz. 

Editör: TE Bilişim