HaberTS- Haber Servisi- Dünya bir korona virüs pençesinde çırpınmaya devam ediyor; bütün dünyayı saran bu virüs öncelikle Çin’de başlamıştı. Çin’in Vuhan kentinde ilk ortaya çıktığında dünya pekte bu hastalığı umursar tavırlar sergilemezken; Çin kendi kaderine terk edilmiş bir şekil de kaldı. Dünyanın tam bir ateş topu olduğu bir an akıllardan çıkmıştı, birimizi yakan bu ateş yavaş yavaş bütün dünyayı yakmaya başlayınca durumun vahameti daha iyi anlaşılmaya başlandı. Hastalık özellikle Avrupa ve ABD’de öne çıkınca her şey daha çok karıştı; bu ülkeler hızlı bir şekil de virüs et5kisinde çırpınmaya başladı. Sonrasında hastalık bizim ülkemize de geldi; Türkiye hastalığa karşı iyi direnen ülkelerden biri konumuna geldi. Bu davranış başta dünya sağlık örgütü olmak üzere herkesin takdirini kazandı. Ülkemiz de şimdi virüse karşı yeni önlemler almaya çalışılıyor; işte detaylar

Türkiye’de yeni önlemler

Ülkemiz Türkiye hastalığa karşı halen büyük bir mücadele veriyor; hastalık öyle sinsi bir hastalık ki bir kez taviz verdiğiniz zaman ondan sonrasını kendi çok hızlı bir şekil de halletmeye başlıyor. Türkiye’de malum yaklaşan kurban bayramında yaşanacakları göz önünde bulundurup yeni yasaklara imza atıyor. Bu yasaklarla halkını biraz daha koruyacağına inanan devletimiz, genel yasakları uygularken valiler de il il yasakları getirmeye başladı. Bu yasaklara dâhil olan illere iki tanesi daha katıldı; bu iller ve yasakların kapası şu şekildedir.

Zonguldak ve Bartın’da yasak

Valilerce getirilen yasakların il sıralamasında her zaman o0lduğu gibi Zonguldak birinci sırada yerini alıyor; Zonguldak kömür madenlerinin çok olduğu bir il olduğu için orada akciğere problemi normal illerden daha fazla yaşanıyor. Yani virüs bir hastaya bulaştığında daha büyük etkilerle ortaya çıkıyor. Bu nedenle ilk ilimiz Zonguldak oluyor; Zonguldak dışında diğer bir ilimiz de Bartın olarak öne çıktı valilikten yapılan açıklamaya göre Bartın’da yine yasakların olduğu bir il olarak kayda geçti.

Köylere bayrama gitmek ve mezar ziyareti yasak

Gelen yeni yasaklara göre bayramlarda köylere gidip, ben ailemle bayramlaşayım gibi bir söz kullanılamayacak. Herkes evinde yerli yerinde ailesi ile bayraklaşacak ki bu bir sokağa çıkma yasağı değil ama bir önlem olarak öne çıkıyor. Türkiye için kurban bayramı çok kritik öneme sahip bir anlayışta; bu bayramı da hastalığı artışa geçirmeden atlattığımız zaman her şey ülkemiz için daha iyi bir hal alacak. Biz hastalığı durdurmaya başarırsa o zaman o bize boyun eğmek zorunda kalacak; şu an yaz mevsimindeyiz ve her şey unutulmuş gibi görünse de hastalık sinsi bir şekil de kış mevsimini bekliyor. Temennimiz ise kıştan önce aşı çalışmaların tamamlanıp aşının bir an önce piyasaya sürülmesidir. Aşı bulunmazsa ki şimdilik zor gözüküyor Türkiye ve kuzey yarım küre en zor kış mevsimini geçirecek gibi duruyor.

Editör: TE Bilişim