Vücutta fazla sıvı birikimi ödeme sebep oluyor. Bu da sağlık sorunlarına yol açıyor. İşte, ödem azaltmanın ve atmanın 6 etkili yolu! Sıvı tutulması veya ödem olarak da bilinen su tutulması, vücudunuzda fazla sıvı biriktiğinde ortaya çıkar. Sıvı birikmesi dolaşım sisteminde görülür. El, ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda şişmeye neden olur. İşte ödem atmanın yolları ödem atıcı besinler ve şişkinliğe sebep olan şeyler…

ÖDEMİN SEBEPLERİ

Hormonal değişiklikler. Progesteron gibi belirli hormon seviyelerindeki değişikliklerin bir sonucu olarak hamilelik sırasında veya adet döneminden önce su tutulması meydana gelebilir.

Fiziksel aktivite eksikliği. Fiziksel olarak aktif olmayan kişiler özellikle alt bacaklarda sıvı tutulmasından etkilenebilirler.

Böbrek hastalığı. Böbrekler sıvı seviyelerini korumaktan sorumlu olduğundan, kronik böbrek hastalığı olan kişilerde sıklıkla ödem sorunu görülür.

Kalp yetmezliği. Konjestif kalp yetmezliğinin bir sonucu olarak kalbiniz vücudunuza yeterince kan pompalayamazsa, akciğerlerinizde, kollarınızda ve bacaklarınızda sıvı birikmesi yaşayabilirsiniz.

Kılcal hasar. Hücrelerinize besin sağlayan küçük kan damarları olan kılcal damarlardaki hasar, hücreleriniz arasındaki boşluklara fazla sıvı girmesine neden olarak su birikmesine neden olabilir.

Lenfatik sistem sorunları. Lenfatik sistem, bağışıklık sağlığı ve sıvı dengesinde önemli bir rol oynar. Yaralanma, enfeksiyonlar, belirli kanser türleri ve hatta yerel kanser tedavisi, lenfatik sorunlara neden olarak sıvı birikmesine ve şişmeye neden olabilir.

Obezite. Obezite kollar ve bacaklarda ödeme sebep olabilir.

Yetersiz beslenme. Protein eksikliği, sıvı tutulması ve mide şişkinliğine neden olabilir.

Enfeksiyonlar. Bazı enfeksiyonlar, vücudunuzun bağışıklık tepkisinin normal parçaları olan iltihaplanmayı ve şişmeyi tetikleyebilir.

Alerjiler. Vücudunuz bir alerjen tespit ettiğinde, kısa süreli şişme ve iltihaplanmaya neden olan bir bileşik salgılar.

İlaçlar. Oral kontraseptifler, kortikosteroidler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), kalsiyum kanal blokerleri ve bazı diyabet ilaçları dahil olmak üzere bazı ilaçlar vücutta sıvı birikimine yol açabilir.

Sıvı tutulması tıbbi tedavi gerektiren birkaç ciddi durumun bir işareti olsa da, birkaç basit adımla bunu azaltabilirsiniz - şişkinlik hafif olduğu ve altta yatan bir sağlık durumunuz olmadığı sürece.

İşte ödem azaltmanın 6 yolu.

ÖDEM NASIL ATILIR?

1. Daha az tuz yiyin

Tuz, sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum vücudunuzdaki suya bağlanır ve hücrelerinizin içindeki ve dışındaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.

2. Magnezyum alımınızı artırın

Magnezyum çok önemli bir mineraldir. Vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlayan 300'den fazla enzimatik reaksiyonda yer alır.

3. Daha fazla B6 vitamini alın

B6 Vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumunda, protein metabolizmasında, beyin fonksiyonunda ve bağışıklık sağlığında merkezi bir rol oynayan suda çözünür bir vitamindir.

4. Potasyum açısından zengin yiyecekler yiyin

Potasyum, özellikle kalp sağlığı, kas kasılmaları ve sinir işlevi ile ilgili olarak birkaç önemli işleve hizmet eder.

5. Karahindiba tüketin

Karahindiba halk hekimliğinde uzun zamandır doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Doğal diüretikler, idrar üretimini artırarak su tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Rafine karbonhidrat alımınızı sınırlayın

Beyaz ekmek, makarna ve kraker gibi rafine karbonhidrat kaynakları genellikle karbonhidrat veya ilave şeker bakımından yüksek ve lif bakımından düşüktür, bu da kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı artışlara neden olabilir.

Editör: TE Bilişim