Ülkemizde binlerce kişi gerek kilo vermek gerekse kaslı bir vücuda sahip olmak için spor yapıyor. Fakat spor yapmak küçümsenmeyecek ve mutlaka bir profesyonelden destek alınması gereken bir konudur. Pek çok kişi kulaktan dolma bilgilerle yanlış hareketler yaparak metabolizmasını zorluyor ve hatalı hareketlerden dolayı kaslarına ve eklemlerine zarar vermektedir. Bunun önüne geçmek için bu yazımızda sizlere vücut geliştirmede doğru bilinen yanlışları anlatacağız.

Mekik Yerine Squat ve Barfiks

Öncelikle karın kası geliştirmek için yapılan yanlışlardan bahsedelim. İnsanlar karın kaslarını geliştirmek için genelde o bölgeyi çalıştıran hareketler yaparlar. Fakat karın kasları kendisi için yapılan çalışmalarda tam olarak çalışmıyor. En iyi antrenmanlarda dahi karın kası maksimum %70 verimle çalışıyor. Buna karşın barfiks squat ve deadliftle hareketleri karın kaslarını çok daha aktif çalıştırıyor. Yani sadece karın bölgesine değil tüm vücudu kapsayan hareketler karın kaslarını daha iyi çalıştırıyor.

Yapılan bir diğer yanlış ise spora başlamadan önce kardiyodur. Aslında kardiyo spordan önce doğrudur fakat esneme hareketleri de en az kardiyo kadar önemlidir. Bir diğer yanlış ise çalışmalardan sonra elektrolikit kullanımıdır. Bu içecekler karbonhidrat ve şeker içerir. Bu sebeple de sporda gerekli olan enerjiyi sağlarlar. Fakat her çalışmadan sonra tüketilmesi sağlıklı değildir.

Terleme Ölçü Değildir

Yapılan yanlışlardan bir tanesi de ağır ekipmanla çalışmak. Daha az terleyen kişiler kaslarının geliştiklerini hissetmediklerini söyler ve daha büyük ağırlıklarla çalışır. Daha çok terlemeniz daha çok yağ yaktığınız ve ya kas geliştirdiğiniz anlamına gelmez.

Senin Vücut Tipin Hangisi? Ektomorf, Mezomorf veya Endomorf

Ektomorf Vücut Tipi

Bu tip insanlar sıska olarak nitelendirilir. Bu tarz insanlar küçük ve hassas kemik yapısına sahiptirler. Omuzları dar ve uzun boyludurlar. Yağsız kas yapısına sahiptirler ve zor kilo alırlar. Metabolizma süreçleri de diğer vücut tiplerine göre daha hızlı çalışır. Antrenmanlarda ise 5 - 10 tekrar aralığında ağırlık çalışabilirsiniz. Bileşik setler yapın ve ağırlık çalıştığınız için dinlenme sürelerini uzun tutun.

Mezoform Vücut Tipi

Atletik görünüme sahip olan bu insanlar sağlıklı bir görünüme de sahiptirler. Kasların görünümü bellidir ve güçlüdürler. Kası kolay kazanırlar. Antrenmanlarda ise 8-12 tekrar aralığında orta ağırlıklar ile çalışılabilir. Yalnız setler arasındaki dinlenme süreleri ise 30 saniye ve 1 dakika aralığında olsun. Kilo probleminiz varsa kardiyo yapabilirsiniz.

Endoform Vücut Tipi

Yağ oranı yüksek olan bu vücut tipi yumuşak ve yuvarlak yapıya sahiptir. Yağ ve kası çok kolay kazanırlar ve yağ yakımı oldukça kolaydır. Metabolizmaları yavaş çalışır. Genellikle kısa boylu olurlar ve kas yapıları vücutlarına oranla doğru dağıtılmamış haldedir. Antrenmanlar da ise ağırlık çalışmalarını 15 - 20 aralığında çalışın ve setler arası dinlenmeyi 30-45 saniye olarak ayarlayın. Mümkün olduğunca uzun süre kardiyo yapmak daha yararlı olacaktır. Ayrıca bileşik setler yaparak da daha fazla yağ yakımı yapabilirsiniz.