SAMSUN (AA) - Samsun'da meyve üreticilerine, meyvelerin kalitesini düşüren Akdeniz meyve sineğine karşı kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, meyve yetiştiriciliğinde üreticiler için önemli sorunların başında gelen ve yumurta bırakmak için turunçgiller, Trabzon hurması, kayısı, ayva, elma, mandalina, portakal, greyfurt, nar, şeftali, armut ve incir başta olmak üzere ekonomik değeri yüksek olan 300'ün üzerinde tatlı meyvede konukçuluk yapan sinek, ürünü delerek mahsullere zarar veriyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca ürün rekoltesini ve kalitesini düşürerek üreticileri zarara uğratan, Dünya Ticaret Örgütü tarafından ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz meyve sineği ile mücadele edilmesi yönünde üreticiye destek sağlanıyor.

Türkiye'nin meyve üretimi bakımından önemli şehirlerden Samsun'da Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen mücadeleye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü destek veriyor.

Bu kapsamda Kürtün Irmağı havzasındaki 71 meyve üreticisine 600 Akdeniz meyve sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, "Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, Büyükşehir Belediyesi olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile şehrimizde tarımsal başarıyı yakalama gayreti içerisindeyiz. İnşallah bu tuzaklar sayesinde meyvelerimizi zarar görmekten kurtaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da Akdeniz meyve sineğinin büyük ekonomik kayba neden olduğunu vurgulayarak, doğal dengenin korunması için feromon tuzakla "Feromon emdirilmiş bir kapsül, kapsüle gelen böceğin yakalanmasını sağlayan bir tuzak gövdesi ile yapışkan tabladan oluşmaktadır) mücadele yöntemini tercih ettiklerini kaydetti.



Kaynak: aa