Vücut geliştirme sadece makinelere bağlı bir spor değildir. İlerleyen seviyelerde makineye ne kadar ihtiyaç duyulsa da makineler kadar etki gösteren hatta iki üç makinenin işlevini tek seferde yapabileceğiniz temel hareketleri de vardır. Bu temel hareketleri genelde Street workout yada calisthenics yapanlar kullanır. Bahsi geçen temel hareketlerden en önemlileri barfiks ve şınav'dır.

YouTube'da vücut geliştirme ile ilgili aramalar yaptığınız zaman karşınıza bol bol  günde belirli miktarlarda sadece şınav yada barfiks yaparak dönüşüm geçiren insanların videoları çıkacaktır. Buradan da izleyip  görebilirsiniz ki şınav ve barfiks çok faydalı iki harekettir.

Faydalı olmasından olsa gerek yapması kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel oldukça zor hareketlerdir. Ama unutmamalısınız ki her şey de olduğu gibi vücut geliştirmede de zorlanmadan başaramazsınız.

Şınav ve barfiks de kendinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmeden önce bilmeniz gereken başlıca şeyler var. Hareketleri doğru yapmazsanız sakatlanabilirsiniz ve gelişim kaydedemezsiniz. Barfiks ve şınavda ortak olarak dikkat etmeniz gereken noktalar dik durmanız ve hareketi tam yapmanızdır.

Peki iki hareketi de hiç yapamıyorsanız ne yapmalısınız.

Öncelikle barfiks ve şınav da kollar büyük rol oynadığı için kollarınızı geliştirmelisiniz. Dambıllarla curl yaparak kollarınızı geliştirebilirsiniz. Kollarınızı geliştirirken yavaş yavaş barfiks ve şınava başlayabilirsiniz. İlk önce bir denemenizi tavsiye ederim. Hiç yapamıyorsanız şınavı ayak parmak uçlarınız yerine dizlerinizin üzerinde yaparak geliştirebilirsiniz. Barfiks'i ise gayet ucuza satılan spor lastiklerinin bir ucunu bar'a bir ucunu ayağınıza geçirerek ve bar da asılı kalarak geliştirebilirsiniz. Bunları yaparken her  gün tam barfiks ve şınav çekmeyi deneyin. Tam bir şekilde yapabilmeye başladığınız zaman her geçen gün üstüne eklemeye çalışın. Örneğin bugün 2 tane yaptınız yarın 4 için zorlayın kendinizi. Tabi bu süreç içinde hatta hayatınız boyunca yediğinize içtiğinize de dikkat edin. Abur cubur, Fast food, aşırı yağlı yiyecekler, asitli içeçekler bunlardan olabildiğince uzak durun. Bol bol su tüketin. Gelişiminizin olması için geç saatlerde yatmamaya özen gösterin.

Burada yazanları düzenli bir şekilde azimle uyguladığınız zaman kendiniz de ilerleme kaydettiğinizin farkına varacaksınız. Tekrardan hatırlatmalısınız ki çok çalışmadan başarılı olmanız asla mümkün değildir.

Editör: TE Bilişim