Bilgisayarınız da performans düşüklüğü ya da aşırı ısınmalar gerçekleşiyorsa, temizlik zamanı gelmiştir demektir. Çünkü bilgisayarlarımıza giren tozlar ve kırıntılar, hava yollarını tıkar ve bilgisayarın aşırı ısınmasına neden olur. Bu nedenle düzenli olarak temizlemek de çok önemli.

Laptoplarınızın dışı haricinde içinin de temizlemenizi gerektiren işaretler nelerdir?

Aşırı Isı: Grafik ya da oyun bilgisayarı olan ürünler yüksek performans göstermesi için alınır. Özellikle bu bilgisayarlar kendini çok iyi soğutabilmelidir ki performans gösterebilsin. İşte eğer laptop aşırı ısınıyorsa, temizlik vakti gelmiştir.

Performans düşüklüğü: Eğer bilgisayarınız çok ısınıyorsa belki bu durumu fark etmeye bilirsiniz ama ısınma, performans düşüklüğüne neden olur. Eğer bilgisayarınız istenilen performansı veremiyorsa bu durumda yine laptop temizlenmelidir.

Pil ömrünün kısalması: Aşırı ısınma aslında bilgisayarın kendini ekstra yorması demektir ve performansı düşer ama pil ömrü de kısalır. Bu durumda da bir terslik olduğunu fark edebilirsiniz.

Peki laptop nasıl temizlenir?

Performansını artırmak için programlar yükleyebilir, bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz. Ancak fiziki temizlik de bir o kadar önemlidir.

İlk olarak bilgisayarınızı prizden çıkartarak, elektrik akımını kesin.

Laptopunuzun bataryası çıkarılabilir bir batarya ise panel öncesinde bataryayı da çıkarın.

Laptopunuzda gördüğünüz küçük vidaları çıkararak panelinizi de sökün. Arka kapak için ise sadece vidaları sökmek yeterli olmayacaktır. Laptopların kasa ve arka paneli birbirine tırnaklarla bağlı yekpare bir yapıya sahip olduğundan, bağlantı noktalarında bir boşluk keşfedip ince bir kart yardımıyla paneli kasadan ayırmalısınız.

Çıkardığınız kapağı fırçalayarak tozlarını alabilir ve hafif nemli bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bu işlemi ilk kez yapıyorsanız, fan bölümü başta olmak üzere tüm bilgisayarın içinde tozlar görebilirsiniz.

İşlemci, disk, RAM ve diğer birimlerin etrafındaki kalıntıları pamuklu çubuk veya yumuşak bir fırça kullanarak gevşetin.

Gevşeyen tozları etkili bir şekilde uzaklaştırmak için genellikle bilgisayar temizleme kompresörü kullanılıyor. Kompresör gibi basınçlı hava üfleyen bir cihazınız yoksa fön makinesi veya elektrikli süpürge kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Bu işlemleri yaparken dikkatli olmanız gerekir, çünkü hassas davranmanız gerekir. Örneğin toz birikintilerini mutlaka fırça ile temizleyin. Narin davranmaya ve tozu zor köşelere sıkıştırmamaya özen gösterin.

Klavye ve Ekran Temizliği:

Bilgisayarımız ile temasta olduğumuz yer klavyesi ve ekranıdır. Derin bir temizlik dışında da sık sık temizlememiz gerekir. Mikrofiber bez ve özellikle ekran temizleyici spreyler ile ekranınızı ve klavyenizi temizleyebilirsiniz.  Tuşların altında birikmiş kırıntılardan şüpheleniyorsanız, bu klavye birimini laptoptan çıkarmanız gerekiyor.

Temizlik sonrası 6 ay sonra yeniden tozlanma oluşabilir, bu nedenle kullanım esnasında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır

  1. Bilgisayarınızın dış yüzeyini de hafif nemli bir bez yardımıyla sürekli olarak temizleyin
  2. Özellikle performans bilgisayarı kullanıyorsanız, dahili soğutucu kullanmayı ihmal etmeyin
  3. Battaniye, kilim vb. hem hava giriş çıkışını engelleyecek hem de ekstra toz, tüy gibi içine girebileceği yüzlerde kullanmamaya gayret gösterin