Yeni bir bilgisayar toplamaya karar verdiğiniz zaman donanım önceliğiniz olur. Buna göre ekran kartı, ram miktarı, hafızası ve buna benzer birçok donanım parçasının ince bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu bahsettiklerimiz biraz uzmanlık isteyen bilgiler olduğundan dolayı bilgisayar konusunda hiçbir fikriniz yoksa tek başınıza satın almamanızı tavsiye ederiz. Bu makalemiz ise DDR ve DDR4 ile birlikte gelen yenilikler nelerdir bu konu hakkında olacak.

DDR bilgisayarınızda kullanmış olunan rastgele erişim hafızası demektir. Şu an kullanılan 4 farklı RAM modeli bulunuyor. Bu RAM’ler şu şekilde sıralanabilir. DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 Memory bunların hepsi bir öncekinden daha gelişmiş olduğundan dolayı kendi içerisinde değişiklik gösterir.

Aşağıda bu DDR’lerin bu zamana kadar olan serileri ele alınmıştır.

DDR: İlk çıkan sürüm olmakla birlikte DDR’lerin atası denilebilir.  DDR1 200–400 mhz çalışma hızına sahip olan RAM’lerdir.

DDR2: Bir sonraki seri olmasına rağmen halen var olan RAM’ler arasında yer alıyor. DDR2 RAM modeli. 400–1066 mhz arasında kullanılan çift kanal mimarisi ile daha fazla verim alınması sağlamaktadır.

DDR3: Şu an kullanılan RAM’ler arasında yer 800–1860 mhz arasında çalışma hızına sahiptir.

DDR4: Yeni çıkan bir RAM’dir ve 4 channel mimarisiyle oluşturulmuştur. DDR4 2133–3200 MHZ hızına sahip, tam verimin sağlanması için Quad Channel’ı şartı koşmuş olan bir RAM türüdür.

DDR4 RAM Özellikleri

  • Daha az güç sarf eder ve bunun içinde mobil cihazlarda kullanıldığında daha uzun pil suresinin olmasını sağlar. 
  • DDR4 bekleme konumuna geçtiğinde%45 oranında bir tasarruf sağlamış olur. Güç tasarrufuyla birlikte hızlı olması da avantajlarından biridir.
  • DDR3 maksimum 2133 MHz iken DDR4 minimum 3200 MHz'e kadar ulaşabilir.
  • DDR4 belleklerin bir diğer avantajı ise transistör yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. Yani DDR3 ile bugün 16 GB a ulaşabilirken DDR4 ile daha fazla bellek miktarına ulaşılabilinir.

DDR4 RAM’ların Fiziksel Görünüşü

  • Eğimli olan kenarları vardır.
  • Az güç ile yüksek performans elde edilir.
  • DDR3’ten yaklaşık olarak % 60 oranında daha ucuzdur.

DDR RAM siparişi vermek için web sitemiz www.longlinestore.com u ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim