Sitelerin zaman içerisinde yaşamış olduğu sıra kaybı, aslında kullanılan tekniklerle ilgilidir. Teknik hatalar sitelerin yüklenme hızlarında düşüş meydana getirir. İlk sırada yer alan siteler ile ilgili araştırma yaptığınızda bu sitelerin aslında teknik SEO faktörlerinden yoksun olduğunu görürsünüz. Fakat yine de sıralarını korumaya devam ederler.

Web Sayfasının Yüklenme Hızı

Web sayfalarının yüklenme hızları oldukça önemlidir. John Mueller yaptığı açıklamada sayfa hızının etkili faktörlerin başında geldiği söylüyor. Bu konuyu daha iyi anlamak için üst sıralarda yer alan siteler incelenebilir. Bunların yüklenme hızları oldukça düşüktür.

John Mueller bir yayıncıya yaptığı açıklamada farklı faktörlerin daha önemli olduğunu söyledi. Mükemmel olma gibi bir çabası olmadığı belirten Mueller, Google’ın aslında site hızına oldukça önem verdiği, ancak çok iyi sayfaların yüklenme hızının düşük olmasından dolayı, bu kritere önem verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kendilerinin de site hızına önem verdiğini fakat sadece site hızının sitenin üst sıralara taşınmasına yardımcı olmadığını söyledi.

Ancak açıklamaya bir büyüteç tutarsak, kullanıcılar için asıl önemli olan neyi görmek istedikleridir. Kullanıcının taleplerine cevap veren bir site sadece hızı düşük diye geri planda kalmamalıdır. Bu sebeple asıl dikkat edilmesi gereken site hızından önce, sitenin kullanıcılara verdiği cevaptır.

Bu gün mobil siteler oldukça yavaşladı. Sitenin alt sıralarda olmasını site hızına bağlayanlar sürekli olarak rakiplerini de kontrol etmektedir. Sayfa hızı elbette ki görüldüğü gibi önemsiz değildir. Fakat bu konu oldukça abartılmıştır. Yoksa sayfanın hızı, reklamların görüntülenmesi ve ziyaretçileri elde tutmak için oldukça önemlidir.

Önemsiz Site Bağlantıları ve Bunların Reddi

Her sitede önemsiz bağlantılar bulunmaktadır. Ancak Google için önemli olan sayfanın sorguya verdiği cevaptır. Bu sebeple gereksiz bağlantılar olsa dahi Google sayfayı ilk sıralara yerleştirebilir.

Ücret mukabilinde sitelere verilen bağlantılar aylar geçtikten sonra çalışmayı durdurmaktadır. Bu da arama motorları tarafından gereksiz bağlantıların nasıl görmezden gelindiğini kanıtlamaktadır. Ancak spam sinyalleri arttığında elle ceza verilmesi mümkün olabilmektedir. Anahtar kelimelerle düzenlenmiş bir bağlantı metni, mercek altına alınabilmektedir.

Sayfada yer alan metinle alakası olmayan kelimelerin kullanılması durumunda, spam siteler tarafından gönderilmiş olan bağlantıları Google görmezden gelebilir. Ortama uyum sağlayan linkler bu sebeple göz ardı edilebilmektedir.

Link oluşturucular ise Google’ın bu durumundan yararlanarak müşterilerini hedef gösteriyorlar ve bir para ödüyorlar. Görülüyor ki Google, spam bağlantısı olan siteleri de ilk sıralara yerleştirebilir. Yine Mueller tarafından yapılan açıklamada sıralama sadece sitelerin bazı niteliklerinin iyi ya da kötü olmasına göre yapılmaktadır. Yani site genel fotoğraf çekilerek sıralamaya yerleştiriliyor. Kullanıcı yoğunluğu çok olan bir sitenin anahtar kelime kullanımına dikkat etmemesi ancak sitenin üst sıralarda olması rastlanılan bir durumdur.

Bağlantılar sebebi ile Google site sıralamasını yüksek oranlarda düşürmemektedir. Google tarafından algoritmalar değişse de, kullanıcıların girmekten keyif aldığı siteler ilk sıralardaki yerlerini koruyacaktır.

Eksik Olan Sayfalar ve 404 Hatası

Arama konsolunda Google tarafından site sahibine anlatılması gereken bir durum olduğu görülmektedir.  Site sahipleri bu sebeple endişelenmemelidir.

Sitelerin Alt Sıralara Düşme Sebepleri

Google için temel amaç site ile arama sorgularının eşleşmesidir. Nofollow adı verilen özelliğin değiştirilmesinin sebepleri buna bağlanabilir. Geçen sene yapılan Medic adı verilen güncellemelerin de siteleri etkilediği belirtiliyor. Çünkü geçen yıl Google tarafından doğallık yerine tıbbi web sayfaları tercih edildi. Aslında site yazarlarının işin uzmanı olmadığı, sadece alakası olan konularda yazılar yazdığı görüldü.

Paket Servisi

Sıralamayı etkileyen başka faktörler olsa da nofollow ve BERT güncellemeleri siteleri etkiledi. Özellikle BERT’in arama sonuçlarını %10 oranında etkilediği belirtiliyor.

Alaka ve Teknik Konular

Sıralamadaki düşüsün sebebini aramaya alaka düzeyinden başlamak gerekir. Teknik SEO daha sonra ilgilenilmesi gereken bir kavramdır. Google tarafından yapılan güncellemelerin bir kısmı hızla ilgiliydi. Google güncellemelerin ardından konu ile ilgili yayıncıları aydınlattı. Özetle siteleri kurtarmak için alaka düzeyi ile ilgilenilmelidir.

Editör: TE Bilişim