BERT güncellemesi olarak araba sorgularında %10’luk kısmı etkilemiştir. BERT Nedir? Dendiğinde bu sorunun yanıtını sizlere aktarmak isteriz. Öncelikle büyük bir Google güncellemesi olarak ifade edilebilen sisteme BERT denir.

Google’a göre güncelleme işlemleri içeriği ve aynı zamanda başlığı karmaşık arama sorgular olarak etkileyecektir. Google’ın söylemiş olduğu ise, bu gelişmelerin doğal bir dil olarak konuşma sorguları için BERT Search’taki sözcüklerin içeriği iyi bir şekilde anlaşılmasına ve bu sorguların yararlı bir sonuç eşleştirmesine yardımcı olabilmesi, aynı zamanda dil anlayışını geliştirmeye yönelik olduğunu ifade edebiliriz. Daha uzun süre özellikle fazla konuşma sorgusu ve aynı zamanda edatların anlamları çok önemli olduğu ve arama yaparken arama sorgularının içerikleri anlayabileceklerini ifade edebiliriz.

Siz doğal bir şekilde aramanızı yapabilirsiniz. Google BERT güncellemesi anlamı olarak kısaca bu şekilde açıklayabiliriz. Bunun yanı sıra genellikle sorulan farklı bir soru da BERT Algoritması diyebiliriz. Bunun ne anlama geldiği ile alakalı şu yanıtı verebiliriz. Patent uzmanı olan Bill Slawski arama işlemlerinde @bill_slawski ve @GoFishDigital olarak tarif edilebilir. Açıklama olarak geniş bir metin kitlesinin kullanım sağlanabilecek doğal bir dil ve işleme öncesinde eğitim yaklaşımıyla bakılmasıdır. Bunun yanı sıra varlık tanıma ve konuşma etiketlemelerinin bir kısmı da doğal bir dil süreçleri ve soru cevaplama gibi görevleri kapsar.

BERT Büyük Bir Google Güncellemesidir

Google’ın web’deki doğal dil metinleri aramalarına yardımcı olan BERT’tir. Aynı zamanda bu teknolojiyi kullanmaya başlayan ve diğerleri için Google BERT’in farklı versiyonlarını ortaya çıkarmıştır. Bert algoritması olarak transformatörlerden çift yönlü şekilde kodlayıcı gösterimleri yapmıştır. Yani doğal dilleri işlemeye yönelik derin bir öğrenme algoritması olarak açıklanabilir. Kelimelerin bir cümle ve cümle içindeki kelimelerin ne anlama geldiği anlamlarına yardımcı olmaktadır. Bir diğer tartışılan konu ise BERT ve sayfadaki SEO tartışmasıdır. Öncelikle arama işlemlerinde arama algoritması olarak genellikle Dawn Andarson @dawnieando’da şeklinde Twitter’da ve bunun SEO’lar için ne anlamı ifade ettiğini sormuştur. Sonucunda ise kötü yazılmış olan web sitelerini yardım etmeyeceğini belirtmiştir.

Şunu belirtmek isteriz ki BERT Büyük Bir Google Güncellemesidir. Arama sorgularını geliştirmiştir ve geliştirmeye de devam etmektedir. Aynı zamanda BERT arama sorgusu anlaşmasını geliştirmeye devam etmektedir. Güncelleme olarak Google’ın arama sorgularının nasıl anlamış olduğu ve iyileştirdiğini şu şekilde ifade edebiliriz; web sayfalarını BERT değil de arama sorgularını analiz etmektedir. Bunun yanı sıra Dawn’ın söylemiş olduğu gibi sayfalarda SEO ve aynı zamanda kelimelerin tam manasıyla kullanımı açısından daha önemli bir hale gelmiştir. Aynı zamanda özensiz içerikler ve Google BERT güncellemeleri tarafından bazı durumlarda desteklenmiyor olabilir. Sizlere bu bağlamda BERT örneği verecek olursak, örneğin inek avcılığının nasıl yapıldığı ile alakalı bir soru sorulmuş olsun. New England’da balıkçılık bağlamında inek kelimesi ise geniş ve çizgili bir bas anlamını ifade etmektedir.

Atlantik kıyılarında çoğu balıkçı balık av yaparken popüler bir şekilde tuzlusu oyunu oynamaktadır. Şeritli bir bas ise bu oyunu ifade etmektedir. Bu nedenle ay başlarında PubCon Vegas sunum araştırması esnasında inek avına nasıl yakalanacak şeklinde İbare yazılmıştır. Google ise hayvancılık ile alakalı tüm sonuçları ineklere çıkarmıştır diyebiliriz. Bağlam ve anlam sağlanabilmesi için balıkçılık kelimesinin bilerek kullanılmış olmasına rağmen Google bu bağlama görmezden gelmiştir. İnekler ile ilgili olan sonuçları vermiş ve bu durum 1 Ekim 2019 tarihinde olmuştur.

Tarih 25 Ekim 2019’a geldiğinde ise aynı sorgu sistemiyle çizgili bas ve balıkçılık ile ilgili sonuçlar arama sonuçlarında görülmüştür. Yani BERT algoritması balıkçılık kelimesinin içerik olarak önemli bir şekilde anlamlandırılmış arama sonuçlarını ise balıkçılıkla ilgili web sayfalarına odaklanmış olduğu görüldü. Bu durum Google’ın değiştirme işlemlerini sağladığını gösteriyor. Bu konuda Google ilanları ortaya çıkarılan BERT sistemlerini bulunduruyor. Bu sistemlerin okunması tavsiye ediliyor.

Bert Arama Sorgusu Gelişimi

BERT, değişime uğramadan başlangıçtaki gibi de olabilirdi. Dawn Anderson’un söylemiş olduğu gibi: tanımış olduğum araştırmacılar BERT asistanlarla yapmış olduğu çalışmalarda örnek olarak Google asistana benzer bir şekilde açıklayıcı soruların kullanımlarını test etmek adına kullandı.

Bu nedenle çoğu faydası bulunmaktadır. Bert Arama Sorgusu Gelişimi çok hızlı gelişmiştir. Bu yalnızca bir başlangıç noktası diyebiliriz. Sorulan soru olarak ise bu durumu daha uzun bir yolculuk yapılırken bir adım şeklinde görüyor musunuz? Sorusuna Dawn ise, evet görüyorum bu büyük bir adım ve büyük bir kuantum sıçraması gibi olarak yanıtlamıştır. Google içeriğinin iyi bir anlama yeteneğinden yararlanmaya ve aynı zamanda çalışmak için dışarı çıkılıp binlerce uzun kuyrukla cümle oluşturma Durumu mümkün olmayacaktır. Fakat Dawn gibi bu durumu daha odaklı ve iyi düzenlenmiş bir içerikte fazla trafik getirmek ve aynı zamanda fırsat sağlaması açısından avantaj şeklinde görülüyor diyebiliriz.

Editör: TE Bilişim