Mars'ta inceleme çalışmalarını sürdüren Perseverance adlı uzay aracı, gizemli bir kaya keşfetti.

Perseverance adlı araç tarafından çekilen bu fotoğraf Mars'ta araştırma yapan bilim insanlarında büyük bir merak uyandırdı.

NASA'nın geliştirdiği uzay aracı 30 Temmuz 2020'de Mars yörüngesine fırlatıldı. Kızıl gezegendeki Jezero Krateri'ne 18 Şubat 2021'de inmişti.

Mars'ta hayat olup olmadığı, yaşanabilirlik durumu ve jeolojik süreçlerini araştıran uzay aracından yeni bir fotoğraf geldi.

Yaklaşık 15 santimetrelik bir kaya keşfeden araç, gönderdiği fotoğrafla şaşırtmaya devam etti. Üzerinde delikler bulunan parlak ve pürüzsüz olan bu kayanın bileşenleri inceleniyor.

Bilim insanları, şimdilerde Perseverance aracından gelen verileri inceleyerek bu gizemli kayanın sırrını çözmeye çalışıyor.

Bir görüşe göre kayanın farklı bir gezegenden gelen bir göktaşı olduğu, başka bir görüşe göre de Mars kayası iken zamanla kum fırtınaları sebebiyle bu hale geldiği belirtiliyor.

20 kamerası, kimyasal analizörü, örnek toplamak için kaya matkabı, robotik bir eli ve bir minik helikopteri olan Perseverance adlı uzay aracının, keşif faaliyeti için Mars'ta 2 yıl kalması planlanıyor.