Microsoft, daha önce windows 10 Cloud adıyla anılan ve Google Chrome OS’ye rakip olacak yeni Windows 10 S işletim sisteminin resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Daha çok eğitim odaklı olan işletim sistemi sürümünün düşük donanımla en iyi şekilde çalışacak şekilde geliştirildiğine dikkat çekiliyor.

Başta da belirttiğimiz gibi Windows 10 S, Chrome OS için bir cevap olarak hazırlanmış. Sadece Windows Store’da yer alan uygulamaları çalıştırmak üzere sınırlandırılmış olan işletim sistemi, Win32 uygulamaları da çalıştırabilecek. Önemli olan bu uygulamanın Windows Store içerisinde yer alması.

Bu anlamda eğitim kurumlarının herhangi eski bir Windows uygulamasının açıklarından etkilenilmemesi ön planda tutulmuş. Windows Store’da yer alan uygulamaların güvenli bir kapsayıcı içerisinde çalıştığını ve zararlı yazılım ve diğer tehditlerin böylece sorun olmaktan çıktığını not olarak düşelim.

Eğitmenlerin bilgisayarları yönetebilmesi için bazı araçlar da Windows 10 S’de unutulmamış. Örneğin, USB anahtarı kullanılarak kolayca yazılım ön yüklemesi yapılabilmesi sağlanıyor. Ek olarak eğitimen ve öğrencilerin sohbet etmesi ve birlikte çalışabilmesi için Microsoft Teams ile özel bir sınıf deneyimi de sağlanacak.

Bu yaz çıkışını gerçekleştirecek olan Windows 10 S için henüz fiyat bilgisi açıklanmış değil. Öte yandan bu işletim sistemi ile çalışacak bilgisayarlar için 189 dolarlık fiyat açıklanmış durumda. Ayrıca Microsoft, Windows 10 S ile birlikte Minecraft Eğitim Sürümü ve Microsoft Teams ile Eğitim için Office 365 için bir yıl ücretsiz erişim de sunacak.