Günümüz teknolojisi sayesinde oldukça yaygınlaşan sosyal medya kullanımı, her kesimden ve her yaştan kullanıcılar ile popüler hale gelen sanal bir mecradır. Ulaşılabilirliği kolay olması sebebiyle, her insanın sıkça tercih ettiği sanal mecraların kullanım yaşları oldukça küçük yaşlara kadar düşmektedir.

Küçük yaşlarda sosyal medya kullanımının riskleri bulunması ile beraber, birçok ebeveyn tarafından çocuklara sosyal medya kullanımı için izin verildiği bilinmektedir.

Küçük çocukların merakını cezbeden sosyal medya platformları; yaşına uygun olmayan içerikleri görüntülememesi adına bazı kısıtlamalara yer vermektedir. Bazı sosyal medya platformlarında bulunan bu kısıtlamalar ile, küçük çocukların sosyal medya kullanımından alacağı hasarı oldukça aza indirgemek amaçlanmaktadır.

Küçük Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya, birçok faydası bulunan özelliklerinin yanı sıra; küçük çocukların gelişimi için risk taşıyacak içerikler de barındırmaktadır. Bu sebeple; küçük çocuk sahibi ebeveynlerin bu konuda hassas davranması, sosyal medya uzmanları tarafından uyarılan konular arasında yer alır.

Merak unsuru ile sosyal medya kullanımına başlayan küçük yaştaki çocukların; gelişimine olumsuz etki etmesi sebebiyle bazı kısıtlamaların bulunduğu sanal mecralar, ebeveyn gözetiminde kullanılması dahilinde daha güvenli bir hal alacaktır.

Sosyal Medya Kullanım Yaşı Düşüyor

Pek çok aktif kullanıcı sahibi sosyal medyanın, birbirinden çeşitli ve eğlenceli içerikleri barındırmasıyla beraber; kullanım yaşının oldukça düşmesi de mümkün hale gelmeye başlamıştır.

Her geçen gün düşen sosyal medya kullanım yaşı, genellikle ebeveyn gözetimi dahilinde olmaması sebebiyle; küçük yaştaki çocukların gelişimine olumsuz etki edebilmesi olası bir durum haline gelmiştir. Uzmanların, ebeveynleri bu konuda uyarması neticesinde küçük yaştaki çocukların sosyal medya kullanımı daha aza indirgenmesi amaçlanmaktadır.

Bu konuya hassas bir şekilde yaklaşması gereken küçük yaştaki çocuk sahibi ebeveynlerin, dikkatli bir gözetim altında sosyal medya kullanımının kurallarını çocuklarına öğretmesi gerekmektedir. Bu sayede, sosyal medya kullanımının oldukça küçük yaşlara düşmesi engellenmiş olacaktır.

Sosyal Medyanın Küçük Yaşta Kullanıma Başlanması

Küçük yaştaki çocukların meraklarını cezbeden sosyal medya, eğlenceli bir sanal platform olmasıyla birlikte çocuklar için zararlı birçok içeriği de barındırmaktadır.

Sosyal medyanın küçük yaşta kullanıma başlanması, çocukların gelişimi için oldukça yanlış bir durumdur. Bu durumun önlenebilmesi adına sosyal medya platformları, çocuklar için belirli kısıtlamalar uygulayarak kullanımı daha güvenli hale getirmiştir.

Uluslararası Sosyal Medya Federasyonu (SOSFED) Kurucu Başkanı Ufuk BAYRAM’ın basına yaptığı açıklamada “maalesef küçük yaştaki çocuklarımız bile Instagram hesapları için takipçi almaya çalışmaktadır. Instagram takipçi satın al kelimesinin arama motorlarında arattırılması, özellikle pandemi sürecinde yaklaşık iki katına çıkmıştır. Bu minvalde SOSFED olarak elimizde olan tüm imkanlarla çocuklarımızın sosyal medya sitelerinden zarar görmesini  engellemeye çalışıyoruz” cümlelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim