Kablosuz olarak bilgisayara bağlandı! Tarihte ilk kez yaşanan bu gelişme neyin habercisi, neden yapıldı?

Elon Musk'a ait Neuralink projesinin devamı olan bir başka ekip tarafından yapılan çalışmada, insan beyni tarihte ilk kez bilgisayara bağlandı. İnsanları ve makineleri birbirine bağlamak için yapılan çalışmalarda ultra yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştiriliyor. Peki ama neden?

Bilim adamları şimdi de beynin kan damarı içinden kablo geçirdi ve insan beynini kablosuz olarak Windows 10 işletim sistemli bilgisayara bağladı. Beyindeki motor kortekse bağlanan bir parça, beyindeki mesajları bilgisayara kablosuz olarak iletiyor. 24 saat boyunca süren bu testte beyinden komut aktarımı başarılı oldu.

Felçli iki kişiyle yapılan bu test başarılı oldu. Felçli kişilerin düşünce gücüyle bilgisayara istedikleri komutu verdikleri gözlendi. Bu da ileride felçli hastaların teknoloji yoluyla iletişim kurabilmesini kolaylaştıracak.

Araştırma, ABD'deki Brown Üniversitesi bünyesinde yapıldı. Ekipteki John Simeral, kablosuz sistemlerin çok iyi çalıştığını, sinyallerin en az kablolu sistemler kadar net aktarıldığını ifade etti.

Bu yöntem, Elon Musk'ın Neuralink projesindeki gibi vücut bütünlüğüne zarar da vermiyor.