Osmanlı Devleti döneminde 1887 yılında Trabzon Valisi Giritli Sırrı Paşa tarafından kurulan Trabzon Lisesi, mezunlarının düzenlediği bir dizi etkinlikle bugün 130. yaşını kutladı. Etkinlikler çerçevesince ilk olarak Meydan Parkı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konularak buradan Trabzon Lisesi'ne doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Trabzon CHP Milletvekili Haluk Pekşen, Trabzon Lisesi mezunu Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Trabzon Belediye Başkanı ve CHP eski milletvekili Volkan Canalioğlu'nun yanı sıra liseden mezun olan çok sayıda kişi katıldı. Okula kadar gerçekleşen yürüyüşün ardından Trabzon Lisesi konferans salonunda bir program düzenlendi.

TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ

Programda söz alan Trabzon Lisesi Yardımlaşma Derneği Başkanı Kenan Atalay, Trabzon Lisesi'nin 130 yılda sadece Trabzon için değil Türkiye içinde çok önemli siyaset, sanat ve spor adamı yetiştirdiğini hatırlattı. Atalay, “Bundan sonraki yıllarda da aynı misyon ile eğitim ve öğretim hayatına devam etmesi en büyük dileğimizdir. 130. yıl kutlamaları fikri 100. yıl kutlamalarında önemli rol alan rahmetli Necmettin Karaduman'ın kurucusu olduğu Trabzon Tarihi Araştırmaları Merkezi Vakfı tarafından ortaya atılmış, derneğimiz, lise yönetimi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gazeteciler Cemiyeti ve 100. yıl mezunu Trabzon Tarihi Araştırmaları Merkezi Vakfı üyesi Ekrem İmamoğlu desteğiyle gerçekleştirilmektedir” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ DAHİ KATILMADI 

Trabzon Lisesi’nde düzenlenen programa, katılanlardan çok katılmayanlar damgasını vurdu. Böylesine tarihi öneme sahip bir lisenin 130. Yıl kutlamalarına şehrin protokolünden hiç katılım olmaması dikkat çekti. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ve diğer ilçe belediye başkanları ve hatta Trabzon Lisesi Müdürü Gülsüm Memişkaptanoğlu’nun katılmaması büyük tepkiye neden oldu. Törene sadece AK Pati Milletvekili Muhammet Balta mesaj gönderdi. 130. Yıl Belgeseli'nde konuşan Faruk Özak da Lise mezunu olmasına rağmen törene gelmedi. 

SİYASİ BİR AYRIM YAPMAYIZ

Davetiye gönderilmesine rağmen böyle büyük bir organizasyona katılmayan Belediye Başkanlarına Başkan İmamoğlu konuşmasında kırgınlığını ifade ederek, “İsterdim ki bu kentin yöneticileri de burada olsun. Trabzon isminin geçtiği her yere biz koşarak gideriz. Siyasi bir ayrım yapmayız. Bu işler gönül işi” şeklinde konuştu. Trabzon Lisesinin isminin değişmesine de tepki gösteren İmamoğlu, “Burası Fen Lisesi statüsünde olabilir. Bu bizim için gururdur. Lakin ismi değişmeksizin Trabzon Lisesi olarak kalmalıdır” dedi.

HER YERDE TRABZON LİSELİ BİRİ VAR

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise yaptığı konuşmada, “Trabzon’un geriye dönüp baktığımızda ekonomisini, siyasetini, sosyal yaşamını, etkileyen bu kadar başka bir kent daha yoktur.  Dünya’da kendine ait bu kadar marka bir kent yoktur.  Bu ülkenin üniversitelerinde, parlemontosunda, hukuk fakültelerinde, mühendislik fakültelerinde,  her yerinde bir Trabzon Liseli biri vardır. Trabzonspor vardır” ifadelerini kullandı.