Trabzon'da Ortahisar Belediyesi, iş sağlığı ve güvenliğini en yüksek seviyeye çıkarmak için belediye bünyesinde çalışan işçilere yönelik olarak uygulamalı ve sözlü ‘Mesleki Yeterlilik Sınavı’ düzenliyor.

Sınavı başarıyla tamamlayanlara Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylı, uluslararası geçerliliği olan Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor. Bu kapsamda, 15-20 Kasım tarihleri arasında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan 40 işçiye yönelik olarak İnşaat İşçisi Sınavı düzenleniyor. Yapılan sınavlar Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kamerayla kayıt altına alınıyor. Sınavların değerlendirmesini Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği firmalar yapıyor.  

“İŞ KAZALARI EN ASGARİ DÜZEYE İNECEK”  

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, iş sağlığı ve güvenliğini her zaman en öncelikli hedef olarak belirlediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Belediyemizde çalışan bütün personelin iş sağlığı ve güvenliği bizim en çok hassasiyet gösterdiğimiz konuların başında geliyor. İşçilerimizin kılına bile zarar gelmesini asla istemeyiz. Sağlık ve iş güvenliği her şeyden önemli… İş kazalarını en aza indirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu amaçla personelimizin maddi ve manevi olarak sağlığına halel gelmemesi için gerekli eğitim ve uygulamaların yapılmasına azami gayret gösteriyoruz. Şu anda düzenlenen inşaat işçisi sınavında işçilerimiz, inşaat işlerinin temel kavramları ve ekip içinde çalışma ve iş disiplini gibi konularda sınava tabi oluyorlar. Diğer yandan iş ve meslek ayrımı yapmadan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve çevreye ilişkin önlemlere uyulması ve kaliteli işlerin yapılmasıyla ilgili teknik bilgileri ve kapasiteleri de ölçülüyor. Böylelikle belediyemizin faaliyet alanlarıyla ilgili daha nitelikli ve uzun ömürlü işlerin yapılmasını da temin etmiş olacağız.” 
Genç: “İş sağlığı ve güvenliği en öncelikli hedefimiz”

“BÜTÜN İŞÇİLERİN ALMASI HEDEFLENİYOR”

5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren bütün iş kollarında çalışan bütün işçilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarını sağlayacaklarını kaydeden Başkan Genç, “İş sağlığı ve güvenliği anlamında en ufak bir ihmale ve yetersizliğe mahal vermeyeceğiz. Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. 5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan mevzuatlar gereği belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılmamaktadır. Aksi takdirde yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren ve işveren vekiline idari para cezası uygulanıyor. Bundan dolayı bu tür işlerde çalışan bütün işçilerimizin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almasını sağlayacağız. Daha önce düzenlenen sınavda 7 işçinin ‘panel kalıpçı’ alanında Mesleki Yeterlilik Belgesi almasıyla ilgili süreç devam ediyor. İleriye dönük olarak belediye bünyesinde çalışan tüm işçilere görevli oldukları iş kollarıyla ilgili MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.