Bugün, yani 1 Ekim 2016, Trabzon’un ulusal ve uluslar arası markalarından birinin, Türkiye kara taşımacılığı sektörünün duayen ismi Ali Osman Ulusoy’un vefatının 2’inci yıldönümü…

1927 doğumlu olan ve dünya hayatına 87 yılı sığdırdıktan sonra bir ay gibi kısa bir sürede her fani gibi terk-i diyar eyleyen Ali Osman Ulusoy, çalışma azmi, kendine has kişiliği, sosyalitesi ve yardım severliği ile sınırları Türkiye’yi aşmış bir isim idi…

1938z yılında atıldığı iş hayatında basamakları çıkarken etrafında olup bitenlere kayıtsız kalmayan, ancak sorun üreten değil, sorunu çözen olmayı daima yeğleyen Ali Osman Ulusoy’un sabır ve sebat ile yüklü felsefesi; “Kızmak ve üzülmek gönül, kırılmak ve küsmek akıl işidir. Bizim aklımızda bunlara yer yoktur” ile hayat bulurken, çok sevilmesi ve sayılmasının da temelini teşkil etmiştir.

Bugün, direk olarak yüzü aşkın kişiye iş imkanı, dolaylı olarak yüzlerce araç sahibine ekmek kapısı oluşturan Ali Osman Ulusoy’un  temelini attığı, yetiştirip, büyüttüğü şirketler şimdi Kadın Girişimciler Kurulu ile Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı da olan Hülya Ulusoy’a emanet…

Hülya Ulusoy, “Mavişim” dediği babasından aldığı aile şirketini, O’nun ilkelerinden uzaklaşmadan kurumsallaştırarak daha kalıcı hale getirmenin mücadelesini veriyor…

Bir zamanlar sadece ULUSOY ismi ile Türkiye’nin dört bir yanına yolcuları taşıyan otobüs şirketi de bugün Ali Osman ULUSOY ismi ile hizmetini sürdürüyor.

-TÜRKİYE-İRAN BİRLİKTELİĞİ

Ulusoy ailesinin işini, aşını, aşkını Trabzon merkezli seçen tek üyesi olan Ali Osman Ulusoy, Türkiye ile İran arasındaki transit nakliyat ile yöreye sağladığı açılımı, Türkiye-İran İş Konseyi Başkanlığı’nı da 12 yıl süreyle üstlenerek sürdürürken, komşu ülkede “AĞA” denilecek kadar saygı ve itibar gören, gerçek bir BEYEFENDİ AĞA idi.

İş hayatını sadece para kazanmak olarak görmeyen Ali Osman Ulusoy’u söz konusu Türkiye ve Trabzon olduğunda her yerde, her hareketin, her güzelliğin içinde görürsünüz.

Zaten O; “Türkiye’yi ve Trabzon’u sevmek, sabır, sebat ederek cesaretle çalışmaktır. Ben bunu yapmaya gayret ettim” diyerek Türkiye ve O’nun “T”si olan Trabzon’a ne kadar sevdalı olduğunu her daim göstermiştir.

Bu sevda ile O’nun başkanlığında kurulan Trabzonspor, Türk futbolunda Anadolu ihtilalini yapmış ve şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan ilk takım olmuştur.

-ALAYLI-MEKTEPLİ KAPTANLAR

İşi yaparken Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda 30 yıl meclis başkanlığında bulunan Ali Osman Ulusoy, bir üst kuruluş olan TOBB’de büyük kısmı başkanvekili olmak üzere de 20 yıl görev üstlenmiştir.

Ama O en çok Otobüsçülüğün Duayeni sıfatıyla bilinir, tanınır. Hem de bu işin yüksek okulunun kurulmasına öncülük edecek, kaptan şoförlerin hem alaylı, hem mektepli yetişmelerine aracılık yapacak kadar özverili olmuştur.

Otobüslerdeki hizmetlerin uçaklardakini aratmaması için olağan üstü çaba sarfemiştir.

-UZUNGÖLÜ DÜNYAYA TANITTI

Hiç şüphesiz ki Ali Osman Ulusoy’un söz konusu Trabzon olduğunda en büyük hizmeti ve katkısı turizme olmuştur. Bugün Uzungöl denilen doğa harikası dünyaca biliniyor ve geziliyor ise, burasının tanıtımı için elini değil, tüm vücudunu taşın altına koyan Ali Osman Ulusoy sayesindedir.

Türk Donanma Vakfı, Karadeniz Kulübü gibileri başta olmak üzere Trabzon’daki sivil toplum kuruluşlarının içinde daima var olan Ali Osman Ulusoy, ticarette İran’dan sonra 1989’da Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla Türk Cumhuriyetleri ile diğer Kafkas ve Orta Asya ülkeleri için de kollarını sıvamış, bu ülkelerde her türlü ticaretin artması için çaba göstermiştir.

Bugün Ali Osman Ulusoy Şirketler Topluluğu çatısı altında toplanmış 7 değişik kuruluşta geçmişten bugüne değin, çalışanların sayısını binlerle ifade edebilmek mümkün değildir.

Bugün Trabzon’un yaşadığı trafik sorununa 50 yıl öncesinde “Trafik sorunu giderek büyümektedir. Trabzon için bugünü değil, yıllar sonrasını düşünerek ulaşım haritası yapılmalıdır” diyerek işaret etmiştir.

-GENÇLERE ÖĞÜDÜ

Sabırlı ve az konuşan biri olan Ali Osman Ulusoy’u son yıllarda toplumdaki tembellik ve iş beğenmemezlik oldukça düşündürmekte idi.

Bir toplantıdaki şu sözleri, çok iyi bir tarif olduğu kadar, çok  da önemlidir:

-“Gençlerimizde iş beğenmeme gibi bir tutum var. Böyle bir şey olamaz. Herkes doktor, herkes avukat olamaz. Bu ülkenin çalışacak insanları ihtiyacı var. Bir yerden başlayacaksın. Çalışıp kendini kabul ettireceksin. Gençlerimizin yaşam şekillerinden ödün vermesi gerekiyor.”

Ali Osman Ulusoy, kararlarında kesin çizgileri olan, sözleriyle de bu kararlılığa hizmet eden biriydi.

“Bende kırmızı kart gören şoförün işi bitmiştir” diyerek kendine fazlasıyla sıkıntı yaratan meslek mensuplarıyla ilişkilerini anlatmıştır.

-İKİ KISSA

“Örf ve adetler giderek bozulsa da, bizimkiler çok toleranslı ve sağlamdır. Bizim aile yapımız hala Türkiye’nin en sağlam yapısına sahiptir” ifadesini 20 yıl önce kullanan Ali Osman Ulusoy, son yıllarında övündüğü tablodan uzaklaşan bir Trabzon’u görünce, oldukça karamsarlığa da bürünmüştü.

Bugün; “Ben bugüne kadar yaptığım her işte önce Allah’tan, sonra devletimden korkmuşumdur. Kul hakkı yememeye özen göstermişimdir” diyen bir Türkiye Sevdalısının, Trabzon Beyefendisinin, “En büyük ibadet çalışmaktır” inancının yılmaz savunucusu Ali Osman Ulusoy’un vefatının ikinci yıldönümü…

Mezarı başındaki buluşma da Of Çamlık Köyün de saat 13.00’de….

Editör: TE Bilişim