Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Değirmendere Mahallesi’nde bulunan Çimento Fabrikasının üretimini durdurması ile söküm ve yıkım işlemleri ile ilgili kamuoyunun aydınlatılması için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür.

Çimento üretim süresi daha önce dolan ve faaliyeti durdurulan Trabzon Çimento Fabrikasının iş ve işlemleri görevli kamu kurumları ve Büyükşehir Belediyesince takip edilmiştir. Bu çerçevede söküm işlemleri başlamakla beraber Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı 07.09.2017 tarihinde yaptığı denetlemede çimento öğütme değirmeni ve paketleme ünitesinin bir kısmının sökülmesine devam edildiği, tesisin o an itibariyle öğütme ve paketleme olarak faaliyet gösterdiği, paketleme sisteminin 4 adet silo ve öğütme sisteminin ise 2 adet ünite ile çalışmaya devam ettiğini tespit etmiştir.  

Zabıta görevlilerimizce 27.09.2017 tarihindeki tekrar yapılan kontrollerde öğütme faaliyetinin yapıldığı, değirmenlerin ve ekipmanlarının durdurulmuş olduğu ancak paketleme ünitesinin çalıştığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine aynı gün değirmen ünitesine ait (giriş ve çıkış kapıları olmak üzere) 8 adet kapı mühürlenmiştir. 

Fabrikaya ait binaların yıkımı için yıkım ruhsatı alınmak üzere ilgili belediyesi olan Ortahisar Belediyesine, inşaat yıkım atığının bertaraf edilmesi ve hafriyatın depolanması için Büyükşehir Belediyesine fabrika idaresi tarafından müracaat edilmiştir.

Ayrıca 20.09.2017 tarihinde basında yer alan kazan ve bacalarda ilk yapım sırasında yalıtım için asbest kullanıldığı iddiası üzerine, Büyükşehir Belediyesince 04.10.2017 tarih ve 15255 sayılı resmi yazı ile ilgili kurumlara bildirilmiş ve Valilik koordinasyonuna müracaat edilmiş, Valilik bünyesinde K.T.Ü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, İş güvenliği uzmanları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşların uzmanları tarafından oluşturulan bir komisyon çalışmalara başlamıştır. Söz konusu Komisyon, 10 Ekim 2017 tarihinde fabrikayı yerinde inceleyerek yıkım çalışmaları sırasında çevrede oluşabilecek etkileri değerlendirmek üzere yapılardan numune alarak analizini yaptıracaktır. Analiz sonucuna göre de yıkım planı hazırlattırılacaktır.

İlgili şirket, Ortahisar İlçesi Akoluk Mahallesi’nde satın aldığı alanda yeni öğütme ve paketleme tesisi yapımına 27.09.2016 tarihinde ruhsat alarak başlamıştır. Bugün itibariyle; öğütme ve paketleme inşaatı bitme aşamasına gelmiş ve test üretimine başlanmış olup, 1 Kasım 2017 tarihinde üretime geçileceği bilgi edinilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile iletilir.

Editör: TE Bilişim