Erdoğan'ın kongre öncesi açıklamalarından satırbaşları:
 
15 sene önce yola AK Parti olarak çıktığımızda Türkiye neydi ne oldu? Karadeniz sahil yolunu tamamladık. Dağları deldik Ferhat Şirin'e ulaştı. Çünkü biz milletimize sevdalıyız. Milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacağız. İktidara geldiğimizde milli gelir 3400 dolardı şimdi 11 bin doların üstüne çıktık. İnşallah uçağımızı da yapacağız.

"AFRİN'DE SİLAHLI İHA'MIZI GÖRDÜNÜZ..."
 
Bizim bu ülkede yapacağımız çok iş var. Milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız. Bu batılılar niye kıskanıyor? İşte bundan. Artık İHA'mızı yapıyor muyuz? Bir de Sürmenelisi yapıyor bunu. Afrin'de silahlı İHA'mızı gördünüz, biz yaptık. Onlar koordinatları veriyor, F-16'lar da teröristleri oraya gömüyor. Buraya gelirken sordum, ne kadar oldu dedim, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3747. Devam. İnlerine gireceğiz dedim.

"AFRİN İLE YETİNMEYECEĞİZ DEDİK..."
 
Afrin ile yetinmeyeceğiz dedik. PKK'lılar Sincar'a kaçtı oraya da gideceğiz. Bizim derdimiz teröristler. Biz işgal devleti değiliz. Bizim geçmişimizde işgal yok, adalet var. Tarihimizde zalimlerle beraber olmak yok, Afrin'de de bunu yapıyoruz.
 
Bu millet onurlu, gururlu bir millet. Mehmedimiz Afrin'de çocukları okşuyor. Onlar bombalarla her yeri yıktılar. Onlar yıkmaya biz ise yapmaya geldik.
 
Dilimize, dinimize el uzatanın elini kopartacağız.
 
"VARNA'DA KENDİLERİNE GÖSTERECEĞİM"
 
Batılı bize akıl vermeye çalışıyor, o aklı kendinize saklayın. Hepsinin video kayıtları var. Yarın zaten Varna'da bir araya geleceğiz, hazırlıkları yaptım, kendilerine göstereceğim. Dimdik ayakta duracağız, taviz vermeyeceğiz. Mazlumun ahı yerde kalmayacak.
 
ERDOĞAN'IN KONGRE SALONUNDAKİ AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI:
 
Böyle bir portreyi hazırlamış olmanız beni çok ama çok duygulandırdı. Rabbimden her ikisine de rahmet diliyorum. Tüm kardeşlerimin annelerine babalarına rahmet diliyorum. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.
 
Dışarıda bir bu kadar sağolsun katılım vardı. Onlarla da dertleştik ve Rabbime hamdediyorum, ya Rab, bizi bu şekilde birleştirdiğin gibi inşallah bundan sonra da bu yolculuğumuzda birlik, beraberlik içinde bizim büyük Türkiye idealine yürümemizi de daim kıl. Güçlü desteği için Trabzon'a bir kez daha teşekkür ediyorum.
 
"TRABZON, KARADENİZ GİBİ COŞMAZSA BİZİM KİMSEYE DİYECEK BİR SÖZÜMÜZ KALMAZ"
 
2019'da üç seçim yaşayacağız. Yerel, muhtarlık seçimi, parlamento ve Cumhurbaşkanı. Bu üç seçimde de biz çok büyük gayret ortaya koymamız lazım ki hesapları alt üst edelim. Buna hazır olmamız lazım. Trabzon'dan çok daha büyük bir destek bekliyorum. Trabzon, Türkiye'de de bir Trabzon var. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de var. Her yere dağılmış. Sandıkları evelallah patlatacak. Trabzon en önde olacak ki, diğerlerini de çekip getirsin. Trabzon 2019'da Karadeniz gibi coşmazsa bizim kimseye diyecek bir sözümüz kalmaz.
  
"MUHSİN YAZICIOĞLU VATAN VE MİLLET AŞIĞI BİR DAVA ADAMIYDI"
 
Bugün 25 Mart, 9 yıl önce bugün Türkiye çok büyük bir yürek acısı yaşadı. BBP kurucusu ve genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu kardeşimizi bir kez daha rahmetle, hasretle yadediyorum. Kendisi yaşasaydı eminim ki 15 Temmuz ve sınır ötesi operasyonlarımız başta olmak üzere, son yıllarda attığımız tüm adımlarla bizimle birlikte omuz omuza mücadele ederdi.
 
Şu anda onun varisi olan arkadaşlarımız da bizimle beraber yürüyorlar. Sağolsunlar. Muhsin Yazıcıoğlu vatan ve millet aşığı bir dava adamıydı. Milliydi, yerliydi. Böyle bir insan hayatta olsaydı 15 Temmuz'da darbecilere karşı bizimle omuz omuza mücadele verirdi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatımızdaki başarımızdan bizim kadar o da aynı heyecanı duyardı. Yokluğunu hissettiğiimiz rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu kardeşime bir kez daha Rabbimden rahmet niyaz ediyorum.
 
"BÜROKRASİNİN AĞIR İŞLEDİĞİNE DAİR ŞİKAYETLER GELMEYE BAŞLADI... VERSİN İSTİFASINI ÇEKSİN GİTSİN"
 
Son zamanlarda bürokrasinin ağır işlediğine dair şikayetler gelmeye başladı. İmza atmaktan imtina eden, yeni projeler üretmekte yetersiz kalan hiçbir bürokrat bulunduğu makamı fuzuli yere işgal etmesin. Bunun affı yok, versin istifasını çeksin gitsin. Bizim işimiz var, yapacağımız çok şey var. 
 
YENİ ÜNİVERSİTE MÜJDESİ
 
Türkiye'yi şahlandıracağız.Trabzon'a çok büyük yatırımlar yaptık. Şimdi Trabzon'a bir devlet üniversitesi daha kuruyoruz. Akçabat'ta kurulacak bu üniversite ile Trabzon yüksek öğretimde yepyeni bir boyut kazanmış olacak.Avni Aker Stadı yerine yepyeni bir şehir parkı ve hem takımın hem şehrin geçmişini sergileyebileceğimiz bir müzeyi orada kurmuş olacağız.Trabzon'a spordan sağlığa her alanda çok büyük yatırımlar yaptık. Şimdi sıra 900 yatak kapasiteli yeni bir şehir hastanesinde.
MEHMETÇİĞİ KİMSE TUTAMAZ
 
Sizin bu arzunuz isteğiniz olduğu sürece cephedeki Mehmetçik'i kimse tutabilir mi? Tutamaz. Karşısına çıkanı gömer. Ve gömdü de. Nerede düşman bulduysak gömdük. İçeride de, dışarıda da...Bay Kemal, başka yerlerde geziyor. Biz arazide geziyoruz. Farkımız bu.Türkiye'nin ilk yeşil endüstri bölgesini Trabzon'da kuruyoruz. özel sektöre bu alanda cazip fırsatlar sunacağız.

TEL RIFAT'A OPERASYON MESAJI
 
İnşallah kısa sürede Tel Rıfat’ı da kontrol altına alarak bu harekatı sonuca ulaştıracağız.Terör örgütünün Münbiç’e ilk geldiği yıl, sayın Obama döneminde her seviyede verilen sözler vardı. Yönetim değişmiş olabilir ama devlette devamlılık esastır. Bunun için ABD’nin bir an önce Münbiç’in denetimini terör örgütünden alıp bölgenin gerçek sahiplerine devretmesi lazım. Biz elbette müttefiklerimize silah doğrultmayız ama gördüğümüz teröristleri de affetmez indiririz.