İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TBMM'de yaptığı konuşmada seyyar satıcıların sesi oldu. 

Konuşmasında seyyar satıcıların sorunlarını gündeme getiren İYİ Partili Örs "Bugün seyyar satıcılarımız birçok sorunla karşı karşıyadır. Yaşanan yüksek enflasyon, doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlar, hayat pahalılığı ve vatandaşın alım gücünün düşmesi sonucu uzun, yorucu ve elverişsiz koşullarda çalışan seyyar satıcılarımız 'Artık evimizi geçindiremiyoruz!' diye feryat eder durumdadırlar." ifadelerini kullandı. 

FATURALARI ÖDEYEMİYORLAR

Örs, seyyar satıcıların kayıt altına alınarak, yasal bir statüye bağlanmak istediklerini belirterek "Haftanın her günü on iki saatten fazla çalışan simitçi, balıkçı, köfteci, meyve sebzeci, midyeci, kokoreççi, ayakkabı boyacısı milyonlarca vatandaşımızın kazançları maalesef faturalarını ödemeye yetmiyor ve en önemlisi bugün aldığı ürünü bir hafta sonra aynı fiyata alamıyor." dedi. 

SAĞLIK GÜVENCELERİ YOK 

Birçok seyyar satıcının sağlık güvencesi olmadığına vurgu yapan Örs konuşmasında "Bu kardeşlerimizin

ekonomik sorunlarının yanı sıra en önemli sorunu sağlık güvencelerinin olmayışıdır. Bu hususta seyyar satıcı vatandaşlarımızın kayıt altına alınarak sağlık güvencelerinden faydalanması için gerekli düzenlemelerin yapılması son derece önemlidir. Seyyar satıcı kardeşlerimiz  'Bizler devletimize vergi vermek istiyoruz, bunun için kayıtlı hâle gelmemiz şart. Belediyelerin önderliğinde kurulacak komisyonlar aracılığıyla kentin belirli noktalarında seyyar satış noktaları oluşturulabilir; bu noktalarda, kayıtlı olan satıcılara alan tahsis edilebilir. Bu alanlar için belediyeye işgal bedeli ödeyelim, belediye de bizleri hijyen ve diğer konularda denetlesin. Kayıt dışına mecbur bırakılıyoruz dolayısıyla teşvik ve desteklerden de faydalanamıyoruz' diyorlar." ifadelerine yer verdi. 

TEK TEZGAHTAN BİR AİLE GEÇİNİYOR

Örs konuşmasının son bölümünde "Pandemi sürecinde  para kazanamayan seyyar satıcılarımız prim borçlarını yatıramadığı için devletin sağladığı sağlık hizmetlerinden de faydalanamıyorlar. Seyyar satıcılar da diğer esnaf ve işçiler gibi yasal bir statüye kavuşturulmalıdır. Bu insanlarımızın birçoğu aileleriyle birlikte çalışıyor, çoğu zaman tek tezgâhtan bir aile geçimini sağlıyor; amaçları bir lokma ekmek parası kazanmak. Bunu yaparken de bazen pazarlarda, köşe başlarında, bazen mahalle aralarında, metro girişlerinde vatandaşımızın temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu insanlarımız sadaka değil insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürebilecek ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek desteklerin verilmesini, düzenlemelerin yapılmasını istiyorlar" dedi.