Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, projelerini anlattı:

“Merkez ilçemiz Ortahisar kurulduğu 2014 yılından itibaren yatırım ve projelerde çok ciddi mesafeler kat etti. Altyapıdan, ulaşıma, kentsel dönüşümden eğitim, turizm, kültür ve sanata kadar birçok alanda ihtiyaç olan projeleri bir bir hayata geçirdik. Kent paydaşlarımızla işbirliği yaparak şehrimiz için elzem olan etkinlikleri ve aktiviteleri gerçekleştirdik. Şehrimizi her anlamda daha mamur bir hale getirmek için imkânlarımızı seferber ettik. Biz siyasetimizi samimiyet üzerine kurduk. Vatandaşlarımıza hangi sözü verdiysek yerine getirmeye gayret ettik. Yaptığımızı da yapamadıklarımızı da bütün samimiyetimizle birlikte halkımıza anlattık. Bu anlamda içimiz çok rahat ve yüzümüz ak… Maddi ve manevi olarak vatandaşlarımızın hep yanında olmaya gayret ettik.” 

“SALGINDA VATANDAŞLARIMIZIN HEP YANINDA OLDUK”

Pandemi sürecinde yapılan çalışmalara değinen Başkan Genç, şu bilgileri aktardı: “Ortahisar Vefa Grubumuz pandemi sürecinde 41 bin üzerinde çağrıya cevap verdi. Alışveriş, fatura, ilaç alımı, maaş çekimi gibi konularda vatandaşlarımıza yardımcı olduk. Pandemide maddi ve manevi olarak vatandaşlarımızın hep yanında olduk. Sadece 2021 yılında 1547 kişiye 12733 adet giysi yardımı yapıldı. Geçen yıl hayata geçirdiğimiz İyilik Kapısı merkezinden de 2000 çocuğa giysi yardımı yapıldı. Öğrencilere ve vatandaşlara çorba dağıtımı yaptık. İhtiyaç sahibi ailelerimize çocuk maması ve çocuk bezi dağıttık. Yine 2021 yılında 522 kişiye ev eşyası yardımı yaptık,  55 aileye soba, 25 aileye kömür yardımı yaptık. Pandemi döneminde uzaktan eğitime destek olmak amacıyla 250 öğrenciye tablet hediye ettik. Evde bakım hizmetleri kapsamında 120 aileye kişi bazında ise 213 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Toplamda 2008 aileye 500 TL kira yardımında bulunduk. Salgında tiyatro sanatçılarımıza da destek olduk. Geçen yıl Ramazan ayında 65 yaş üstü vatandaşlara, toplamda 934 aileye sıcak yemek dağıtıldı. Ramazan ayında düşük ve dar gelirli 6620 aileye kumanya dağıtıldı. Kurban Bayramında da 195 ailemize çeşitli hediyelerde bulunduk.”

PELİTLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ 

Hayata geçirdiği projeleri anlatan Başkan Genç, şunları aktardı: “Trabzon Uluslararası Havalimanı’nın hemen güneyinde bulunan Karadeniz Sahil Yolu’nun geçtiği alanı çarpık yapılaşmadan kurtardık. TOKİ ile işbirliği yaparak buradaki ticaret alanı projelerimizi tamamladık. Hak sahiplerine de yer teslimatı yaptık. Proje, yeşil alanları, turistik mekânları, ticaret merkezleri, sosyal donatı alanları ile kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil edecek niteliktedir. Şehrin simgesel yeni bir alana sahip olmasını sağlayan olan proje kapsamında 41 işyeri, 301 konut, 1 cami ve sosyal donatı alanlarının inşaatı tamamlanarak hak sahiplerine teslimi yapıldı. Şu anda burası bütün üniteleriyle birlikte önemli bir ticaret noktası haline geldi. Sosyal donatı alanları ve modern tasarımıyla gerçekten de havalimanımıza çok yakışan bir proje oldu.” 

VATANDAŞIN UĞRAK NOKTASI OLDU

Beşirli sahilinde yapılan Ekopark'ın bölgeye canlılık getirdiğini ifade eden Başkan Genç, "Ekopark açıldığı günden beri vatandaşların yaz kış en çok uğradığı yer haline geldi. Özellikle yaz aylarında vatandaşlarımızın ailece keyifli zaman geçirdikleri mekân oldu. Çam ağaçları arasında kameriyeler, yürüyüş yollarıyla ve havuzuyla mükemmel bir proje oldu. Çok yoğun rağbet görüyor. Her yaş grubuna hitap ediyor. Bu nitelikteki parklarımızın sayısın artıracağız.” diye konuştu. 

KEMERALTI TARİHİ HÜVİYETİNE KAVUŞTU 

Ortahisar’ın tarihi mekânlarından olan Kemeraltı’nda sokak sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirten Genç, “Projemizin 1. etabını tamamladık. Proje kapsamında binaların dış cepheleri birbirleriyle uyumlu şekilde yenilendi. Tabelalar ve reklam panoları kaldırılarak görüntü kirliğine son verildi. Yenilenen aydınlatma sistemi ile ışıl ışıl olan Kemeraltı, akşam saatlerinde bile vatandaşların uğrak noktası haline geldi. Üst katlardan başlayarak alt katlara inilip çarşıya yeni bir görünüm kazandırıldı. Başta pencereler ve bunların kenarları, tenteler, yağmur suyu olukları, tabelalar ve vitrinler birbirleriyle uyumlu şekilde yeniden elden geçirildi. Böylece farklı tabela ve tentelerin neden olduğu görüntü kirliliği ortadan kaldırılarak bir bütünlük sağlanmış oldu." ifadelerine yer verdi. 

TARİH MÜZESİ 

“Tarihi 5000 yıl öncesine dayanan şehrimizde tarih müzesini hayata geçirerek bu eksikliği gidermiş olduk. Özellikle öğrenciler ve araştırmacılar müzemizden istifade ediyor. Müzemizde 7800 adet belge, 2200 adet fotoğraf var. Osmanlı ve cumhuriyet dönemini çeşitli yönleriyle anlatan eserler yer alıyor. İçerisinde her yönüyle Trabzon’u anlatan kitapların yer aldığı ve 400 tane kitabı bulunan bir de kütüphane yer alıyor.” 

TARİHİ ESERLER RESTORE EDİLİYOR 

Tarihi eserlere sahip çıkmanın en önemli sorumlukları olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, “Tarih şehri Trabzon’da tarihe sahip çıkmak çok önemli bir görev. Bu kapsamda 5 adet tarihi çeşmemizin restorasyonunu tamamlayarak kaderine terk edilmekten kurtardık. Diğer yandan 10 adet tarihi çeşmemizin restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Tarihi eserlerimize sahip çıkma adına Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde yer alan bir adet tarihi binanın restorasyon çalışmalarını da tamamladık. Burayı da Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği’ne tahsis ettik. II. Abdülhamit döneminden kalma Tarihi Hasanpaşa Hamamı’nın restorasyon çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Burayı da içinde çeşitli etkinliklerin icra edilebileceği çok güzel bir yer haline getireceğiz.” dedi. 

AKVARYUM ORTAHİSAR

 “Çok önemsediğimiz Akvaryum Ortahisar projemiz deniz kenti Trabzon’a çok yakışacak. Projemizin ikinci etabını oluşturan akvaryum kısmının inşasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Deniz kenti Trabzon’da böyle bir projenin hayata geçmesi ve vatandaşlarımızda deniz canlılarıyla ilgili bilinç oluşturulması önemli. Orbel şirketi ile Akyanus şirketi işbirliğiyle yap-işlet- devret modeliyle bunu ihale ettik. İnşallah, yakın zamanda projemizi hizmete açmayı düşünüyoruz. Turizm çeşitliliği oluşturmak adına projemizi çok önemli görüyoruz.” sözlerine yer verdi. 

 ‘SIFIR ATIK’ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK 

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın riyasetinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde bütün Türkiye genelinde yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında 34 adet yeraltı konteynerin montajını tamamladık. Projeyle katı atıkların sağlıklı bir şekilde geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Yeni sistem bütün Avrupa ülkelerinde uygulanan en çevreci sistem. Diğer yandan 70 adet yeni tip, pedalla açılan, dış müdahalelere karşı korunaklı, tamamen kapalı ve kötü kokuların yayılmasını önleyen yer üstü konteynerlerinin de montajını tamamladık.” 

PAZARKAPI PROJESİNİN İKİNCİ ETABI BİTTİ 

“Pazarkapı projemizde hem belediye binamızı hem de kaymakamlık binamızı hizmete açmıştık. Buna ek olarak bölgedeki yerel mimariyi yaşatmak için yeni bir yaşam alanı planladık. Bu projemiz de bitti. Bu projemizin içinde altı tane bağımsız bölüm oluşturduk. Şehit ailelerimize, muhtarlarımıza ve engelli kardeşlerimize mekân tahsis ederek yer teslimatını gerçekleştirdik. Engelli kardeşlerimiz için burada üç ayrı ofis alanı yaptık. Görme, işitme ve fiziksel engellerimize ayrı ayrı ofisler tahsis ettik. Burada engelsiz iletişim merkezimizi açtık. Sözümüzü yerine getirmekten dolayı da son derece mutluyuz, gururluyuz.” 

“MAĞMAT PROJESİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Mağmat Boğazı Turizm Rekreasyon projemiz çok önem verdiğimiz bir diğer projemiz. Projemiz bünyesinde çok fonksiyonlu rekreasyon alanları, dinlenme ve konaklama tesisleri, serbest kamp ve piknik yerleri, spor köyü, seyir terasları, yürüyüş yolları gibi bir çok aktivitenin yapılabileceği üniteler yapmayı öngörüyoruz. Burası ciddi bir destinasyon alanımız olacak. Şu anda buradaki 603 dönümlük alanın tamamı belediyemize ait. Bu alanın 40 dönümlük kısmı proje lokasyon alanımız. Hakikaten çok büyük ölçekli bir proje. Bu projemizi takip eden Körfez ülkelerinden ciddi firmalar var. Bunlarla görüştük. Projemiz, tek başına belediye imkânlarımızla yapılabilecek bir proje değil. Yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Bakanlık ihale için yetkimizi iki yıl uzattı. Bu süre içinde burayı ihale edeceğiz. Bunu da turizm adına çok önemsiyorum. Bu güzel temaşa alanını şehrimize kazandırırsak, çok büyük bir iş başarmış olacağız.” 

EĞİTİME DESTEK PROJELERİ 

Bir diğer önem verdiğimiz konu ise eğitim... Eğitim söz konusu olduğunda bütün imkânlarımızı sonuna kadar zorluyoruz. Ortahisar Belediyemiz kurulduğu günden itibaren eğitime 13 milyon TL tutarında destekte bulundu. Trabzon’umuzda özellikle de merkezimizde hangi okulumuzdan ne talep geldiyse geri çevirmedik. Müdürlerimiz, aile birliklerimiz, öğretmenlerimizle birlikte bu işi gerçekleştirdik. Okullarımızda hem spor alanları, hem de sosyal kültürel alanlar yaptık. Boya, badana, sıva gibi ihtiyaçları giderdik. Diğer yandan okullarımıza dolap, masa, sıra, askılık gibi mobilya ekipmanları temin ettik. 

KÜÇÜK DOSTLAR KLİNİĞİ  

“Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz üzere hayvan kliniğini de hizmete açtık. Ortahisar’ımızda sokak hayvanlarımızın en önemli sorununu giderdik.  Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bir dönümlük bir alanı bize tahsis etti. Burada şu ana kadar 2000’in üzerinde sokak hayvanının hem tedavisi hem de kısırlaştırılması gerçekleştirildi. Acil durumlarda da köpeklerin tedavisini gerçekleştiriyor.” 

KADIN KONUK EVİ

“Kadın konuk evimiz de söz verdiğimiz projelerimiz arasındaydı. İçeriği çok güzel bir şekilde hayata geçti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığımızın kriterlerine uygun olarak burayı dizayn ettik. Çeşitli nedenlerden dolayı buraya sığınmak zorunda kalan kadınların günlerini rahat, huzurlu ve güvenli bir şekilde geçirebileceği bir yer haline geldi. Yakında açacağız... Trabzon’umuzda beklenen bir çalışmaydı. Bunun da sözünü vermiştik. Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz.” 

MEHMET AKİF ERSOY YÜZME HAVUZU

Gençlik ve Spor Bakanlığından devraldığımız Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu’nda tadilat ve güçlendirme çalışmalarını tamamladık. Yüzme havuzumuzun mücavirinde bulunan kapalı spor salonumuz var. Bunun yanında dört adet tenis kortumuz var. Bunları bakanımızdan istedim ve bu tesisleri bize tahsis ettiler. Ve tesislerin de tadilatını tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine açtık. 

AFET EĞİTİM MERKEZİ 

“Projemizi, Hızırbey Mahallesi’nde ASKF Haluk Ulusoy tesislerinin hemen arkasında inşa edeceğiz. Proje içinde 650 m² simülasyon merkeziyle ve 600 m² eğitim parkı olacak şekilde tasarlandı. Proje bünyesinde afet eğitim simülasyon merkezi, açık otopark, eğitim alanı, afet eğitim merkezi yer alacak. Kapalı bölüm içinde ise; afet eğitim kulesi, afet eğitim merkezinde 1 adet eğitim sınıfı, 1 adet yönetim ofisi, 6 adet derslik, toplantı salonu, 5 adet WC, 1 adet lojistik malzeme deposu, 2 adet giriş holü, 4 adet hol, 1 adet teras, 1 adet yağmur suyu toplama deposu yer alacak. Bir afet eğitim merkezinde ne yer alması gerekiyorsa hepsi projemiz içinde yer alacak. Projemizi çevreci özellikleriyle hayata geçireceğiz.” 

ORTAHİSAR PARKLARLA DONATILACAK

“Karadeniz’in yeşil hüviyetine uygun olarak Ortahisarımızı parklarla donatıyoruz. Çukurçayır Doğapark, Beşirli Sera Park ve 2 Nolu Erdoğdu Mahallemizde Çatak Park Projemizi hayata geçireceğiz. Beşirli’de inşa edeceğimiz Sera Park Projesinde oturma, oyun, gezinti alanları olacak. Çocuklar için akülü araçlar, serbest etkinlikler için çim alanlar ve fidanlıkların yer alacağı bu projede fidanlık satışının gerçekleşeceği seranın içerisinde bir kafeterya bulunmaktadır. Proje içinde atölye alanı da olacak. 2 Nolu Erdoğdu Mahallesi’nde Çatak Park projesini hayata geçireceğiz. Proje içinde çay bahçesi, büfe, çocuk oyun alanı, çim teras alanı ve kameriyeler yer alacak.” 

BOZTEPE SEYİR TERASI VE GEZİNTİ YOLU PROJESİ 

Boztepe, Trabzon’un en hâkim noktasında, bütün Trabzon’un keyifle ve doya doya seyredilebileceği en güzel yerde bulunuyor.  Bundan dolayı Boztepemizi bu güzel projeyle süslemek istedik. Proje içinde cam teraslar yer alacak. Kızlar Manastırından başlayan ve doğu yönüne doğru uzanan yaklaşık olarak 1100 metre uzunluğundaki Seyir Terası Ve Gezinti Yolu için zemin etütleri tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılacak proje Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Boztepe Düzenleme Projesi çerçevesinde hayata geçirilecek. Proje içinde 3 adet cam teras, 10 adet bakış noktası, ahşap oturma, dinlenme ve yaslanma bölgeleri, gökyüzü salıncağı, kaya yüzeyine oturmuş uçan yol yapacağız. Proje bitirildiğinde Boztepe Trabzon’un en simgesel, en çok ziyaret edilen ve gezilen yerlerinden bir tanesi olacak.