Birim müdürlüklerinin faaliyetlerinin alfabetik sıraya göre görüşülmesinin ardından Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile birim müdürleri kendi faaliyetleriyle ilgili meclis üyelerinin sorularını tek tek cevapladı. 

“ÇOĞULCU BİR YAKLAŞIM ORTAYA KOYDUM”

Bir meclis üyesinin Ortahisar Belediyesi’nin iştiraki olan ORKENT şirketinin hesaplarının şeffaflığıyla ilgili eleştirilerine cevap veren Başkan Genç, “Bu kurumu sizlerin de görüşleri doğrultusunda idare etmeye çalıştığımı ve hiçbir siyasi mülahazadan bakmadan şu anda yönettim. Ben bu belediyeyi çoğunlukçu bir yönetim anlayışıyla yönetmedim, bundan sonra da yönetmeyeceğim. Çoğulcu bir yönetim anlayışıyla yönettiğimi düşünüyorum. Meclisin yetkisinde olan hususlarda bugüne kadar çoğunlukçu bir yaklaşımı ortaya koymadım, çoğulcu bir yaklaşım ortaya koydum. Halkımızın verdiği yetkiyi müştereken katılımcı bir anlayışla kullanmaya çalıştım. Bir sorun varsa şeffaf bir şekilde hep beraber onun üzerine gideceğiz. Aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğim ama hem belediyemizin hem de kurumlarımızın hukukunu da korumamız lazım. Bizim bütün birimlerimiz denetime tabidir. Hamdolsun 7 yıldır hiçbir çalışanımız adli bir süreci, soruşturması olmadı. Eksiklik olabilir, bunlar tartışılabilir ama hiçbir şüpheye yer vermedik bugüne kadar. Buraya girdiğimiz şekilde çıkacağız, Allah’tan duam budur. Burayı girdiğim gibi buradan çıkacağım. Uzun Sokak’ta, Maraş Caddesinde aynı Ahmet Metin Genç olarak dolaşacağım. Hep beraber yine bu şehirde yaşayacağız. İsteyen ORKENT’ten her türlü belgeyi temin edebilir, gidip bakabilir. Hiçbir gizlimiz, saklımız yok.”

“ADIMLARIMIZI İHTİYATLI BİR ŞEKİLDE ATIYORUZ”

Belediyenin mali disiplini ve borçlarıyla ilgili konuşan Başkan Genç, “Biz iki yıldır tabiri caizse kendi geliriyle kavrulduk. Pandemi nedeniyle vatandaşlarımızı çok yormak istemedik. Buna hakkımız yoktu. Tabiri caizse bir lira kredi kullanmadan, ayrı bir borçlanmaya gitmeden bütün çalışmalarımızı yaptık. Hamdolsun geçen yıl bütçemizin gerçekleşme oranı gelir gider biri yüzde 97-98’dir. Önemli bir gerçekleşme oranıdır. Mali disiplini korumaya gayret ediyoruz. Tasarruf tedbirleri anlamında da bu anlayışı ortaya koymak lazım. Sıra dışı bir dönem var. Adımlarımızı ihtiyatlı bir şekilde atıyoruz. Tasarruf bunların başlıcası ama bazı konularda belediyemiz kendi imkân ve kabiliyetini sürdürecek. Arkadaşlarımızın gündeme getirdiği eleştirel yaklaşımları saygıyla karşılıyorum ama bu şehirde bu dönemde altyapı çalışması yapılması lazımdı. Şehrin altyapısına 1986’dan sonra ciddi bir şekilde el değmemiş. Lokal çalışmalar yapılmış. Bu zaman diliminde Galyan’dan gelen temiz içme suyunu biz temiz bir şekilde vatandaşlarımıza veremiyorduk. Bu kabul edilemez bir şey. Ne riski varsa ona razıyız dedik. Altyapı çalışmaları zor, çetrefilli çalışmalardır. Bir belediyenin en temel vazifesi olan en temiz içme suyunu vatandaşlarına sağlaması için bu altyapı çalışması başladı. 565 km’lik bir içme suyu hattını yeniliyoruz. Bu çok olağanüstü bir çalışmadır. Bunu yaparken 100 km’lik yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmasını yapılıyor. Bitince hem cadde, sokak ve kaldırımla birlikte son derece güzel ulaşımlı bir şehir haline bürüneceğiz.”

Kadın istihdamının ve rehabilitasyon merkezlerinin azlığıyla ilgili eleştirileri cevaplandıran Genç, şöyle konuştu: “Bizim daha çok sosyal ve rehabilitasyon merkezimizin olması lazım. Ama bu konuda duyarsız değiliz, gayret ediyoruz. Kadın mesai arkadaşlarımızın sayılarının artmasını gönülden isterim ama bütün partiler için söylüyorum, bütün partilerde birer tane hanım üyesi meclis arkadaşımız var. Bunu da ben gündeme getireyim. İki birim müdürümüz kadın. İmar müdürümüzden sonra Yazı işleri müdürümüzü bayanlardan belirledik.”

Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün araç kiralamasıyla ilgili soruya cevap veren Başkan Genç, “Temizlik işleri ara kiralamasıyla ilgili olarak, bizim sözleşmemiz yedi ay sonra tamamlanıyor. Yeni sözleşmede biz yakıtı ayrıca hesap etmemiz lazım. Bunu ayrı bir şartnameyle düzenlememiz lazım. Biz kiralamayla satın alma arasındaki maliyeti hesapladık. O zaman kiralama lehimize olduğu için bunda karar aldık. Ama şimdi ciddi bir yakıt artışı var. Bu çok önemli bir maliyet girdisi. Şimdi yakıt masrafları nedeniyle bu şeklin maliyeti de önemli bir yük getirecek. Zaten ihalemiz sona eriyor, ne şekilde hareket edeceğimize müzakere ederek karar altına alacağız.” dedi.

Meclis toplantılarını canlı olarak yayınlanması gerektiğiyle ilgili soruya cevaplandıran Başkan Genç, “Bizim toplantılarımız aleni. Gelmek isteyen vatandaşlarımız gelebilir. Buradan canlı yayının bir maliyeti var. Ondan çekinen bir anlayışa sahip değiliz. Tamamıyla şeffafız, halkımız burada ne koşuluyor biliyor. Siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız izliyor. Bir maliyet artışı olduğu için bunu çok çok önemli görmüyorum. Zaten sizler sosyal medyada paylaşımlarınızı yapıyorsunuz. Temizlik işleri ve diğer konularla ilgili araç kiralamalarını da yeniden bir değerlendirme yapacağız.” diye konuştu.

ORBEL şirketinde çalışan personele yapılan zamla ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Genç, “Ben maaşlarla ilgili açıklama yaptım. Buradaki bütün personellerimiz benim mesai arkadaşlarımdır. Burada üç parametrenin bir araya gelmesi nedeniyle attığımız adım yanlış anlaşıldı. Yıllık enflasyon, asgari ücretin artışı. Biz 15 Nisan itibarıyla sözleşmedeki hükmü uygulayacağız. Bu da yüzde 48,5 civarındaydı. Arkadaşlarımız diğer belediyelere de bir baksın, hangi belediye ne kadar veriyor. Biz imkânlarımız doğrultusunda mesai arkadaşlarımızın en yüksek ücreti almasını istiyoruz.” dedi.  

ORBEL şirketine yapılan alımlarla ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Genç, şu ifadeler yer verdi: “Biz ilanla personel alımı yapmadık. Münferit alımlar yapıyoruz. Emekli olanların yerine... Bir birimizle ilgili böyle bir çalışmamız var. Orada sayıca fazla olduğu için. Onun dışındaki adımlarımız münferiden gerçekleşiyor.”  

Ben faaliyet raporunu hazırlayan Mali İşler Müdürlüğümüz, ekip arkadaşlarımız, başkan yardımcılarımıza ve meclis üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşallah, dönem sonuna kadar elimizden geldiği kadar bu şehir için fayda üretmeye, güzel işler yapmaya devam edeceğiz.

Bağımsız meclis üyesi Davut Çakıroğlu faaliyet raporuyla ilgili, “Bu faaliyet raporunu hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. 2021 yılında yapamadıklarımızı, yaptıklarımızı hesap ederek, 2022 yılının daha ciddiye alınmasını ve daha sade olmasın diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

MHP Grup Başkan Vekili Süleyman Tomaç, “2021 Yılı Faaliyet Raporu’nun şehrimize hayırlı olsun.” dedi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Berrin Erkuloğlu, “ Hedeflerin büyük oranda gerçekleştiği ifade ediliyor. Ama nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği önemli. Kağıt üzerinde ifade edilenle, uygulananlar farklı. Yapılan işlerin kalitesi ve uzun ömürlü olması önemli. Bu faaliyet raporunun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.  

CHP Meclis üyesi Turgay Şahin ise, “Bu raporu dizayn eden herkese teşekkür ediyorum. Bizim ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekiyor. Bizim 45 araç kiralamamamız lazım. Etkinlik yapmayacağız. Gerekirse festival de yapmayacağız. Azami tasarruf edilecek diyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yapılan görüşmelerin ardından Ortahisar Belediyesi 2021 Yılı Faaliyet Raporu oylanarak oyçokluğuyla kabul edildi.