Trabzon'un en önemli simgelerinden Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmaları hız kazandı.

Çetin kış koşulları sebebiyle ara verilen restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı, 2015 yılında restore edilmeye başlanmış ve ziyarete kapatılmıştı. Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan tarihi yapının restorasyonu havaların düzelmesiyle tekrar başladı.

2. etap çalışmalar tamamlandı, 24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin katıldığı çalışmada dev kayaların stabilizasyonu ve sabitlenmesi için uğraşılıyor.

Manastırın giriş kapısı üzerinde bulunan kayada çelik halat çekme ve sabitleme çalışmaları bittiğinde, manastırın güvenilir bir şekilde ziyaret edilebilmesi sağlanacak. Manastır, yüksek dayanıklı çelik tel ağların yamaca monte edileceği bir sistemle korunacak. 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir parça ile sabitlendi. Malzemeler teleferik ile taşınıyor.

6 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında metrelerce yükseklikten çelik halat yardımıyla risk yaratan kayaları temizleyen dağcılar Sümela Manastırı’nın gizli kahramanları olarak biliniyor.

2019 yılında tamamlanan kısımları ziyarete açılmıştı. 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans katılımıyla gerçekleşen törende bir kısmı daha ziyarete açılmıştı. Restorasyon çalışmalarının %65'i bitti. Tamamının bitmesi için planlanan tarih 1 Temmuz 2021.

Tehlikelerden uzaklaştırılan manastırda 600 metrekarelik bariyer çalışmaları oldukça önemliydi. Toplamda 55 milyon TL maliyetle restorasyon çalışmaları tamamlanacak. 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne alınan Sümela Manastırı’nın, UNESCO’da Kalıcı Miras Listesi’ne girmesi için gerekli çalışmalar başlatılacak.

Editör: TE Bilişim