Hastanede koronavirüs testi yapılan İdris A.'nın mutant virüse yakalandığı ortaya çıktı. İdris A. hastanede tedavi altına alınırken, filyasyon ekipleri İdris A.'ya kimlerle teması olduğunu sordu. İdris A. ise, sadece eşinin ona yakın olduğunu ve temaslı olabileceğini ifade etti. Filyasyon ekipleri bu sefer İdris A.'nın evine giderek eşi Fatma A.'dan PCR testi aldı. Eşi Fatma A.'nın da test sonucu mutant pozitif çıktı. Fatma A. da hastanede tedavi altına alındı.

Filyasyon ekipleri bu sefer Fatma A.'ya kimseyle teması olup olmadığını sorduğunda, Fatma A. kimseyle görüşmediğini söyledi. Aradan 5 gün geçtikten sonra İdris A.'nın köyde yaşayan annesi Ayşe A. ve kız kardeşi Nesrin A. da rahatsızlandı. Evlerine taksi çağıran anne ve kız hastaneye gitti. Hastanede yapılan test sonuçları pozitif çıkan anne-kız da tedavi altına alındı. Filyasyon ekipleri yaptıkları geniş araştırmada Ayşe A. ve kız kardeşi Nesrin A.'nın da kimseyle görüşmediklerini, sadece rahatsızlandıklarında hastaneye taksiyle gittiklerini söylediği öğrenildi. Dedektif gibi iz süren ekipler hemen taksiciye ulaştı.

ÖNCE HASTANEYE SONRA CENAZEYE GİTMİŞLER

Hastanede tedavi altında olan anne ve kız hastaneye taksiyle geldiklerini söylemesi üzerine Filyasyon ekipleri taksiciyi buldu. Taksici A.Y., anne ve kızı taksisiyle hastaneye götürdüğünü ve daha sonra anne ve kızının cenazeye katıldıklarını duyduğunu söyledi. Taksici A.Y. de karantinaya alındı. İz süren filyasyon ekipleri yaptığı araştırmayla cenaze evini buldu. Cenaze evine giden Filyasyon ekipleri cenazeye katılan yaklaşık 25 kişiyi tek tek tespit etti.Tespit edilen 25 kişiye PCR testi yapıldı ve test sonuçları negatif çıktı. Dedektif gibi çalışan filyasyon ekipleri cenazeye katılanların testleri negatif çıkınca derin bir nefes aldı.

TEMASLILAR BULUNDUĞUNDA VİRÜSÜN YAYILMASINI KONTROL EDEBİLİYORUZ

Son günlerde Doğu Karadeniz'de ve Trabzon'da yaşanan vaka artışlarının en önemli sebeplerinden birinin temaslı kişilerin bildirilmemesi olduğunu belirten Trabzon Sağlık İl Müdürü Hakan Usta, "Temaslı kişilerin bildirilmemesi nedeniyle, bu kişilerin bir çoğu korona hastalığına yakalanıyor ve aradan geçen süre nedeniyle de filyasyon ekiplerinin çalışmaları zorlaşıyor. Koronavirüs ile mücadelede en önemli faktör ise temaslı kişilerin ortaya çıkarılmasıdır. Temaslı kişiler bulunduğu zaman virüsün yayılmasını kontrol edebiliyoruz. Bu nedenle vatandaşların hem kendi hem de toplumun sağlığının korunması noktasında üzerlerine görevler düşüyor" dedi.

Haber: Özgür Özdemir

Editör: TE Bilişim