Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından ulusal çapta ilk defa Trabzon'da düzenlenecek olan “E-Adalet Uygulamaları, UYAP ve SEGBİS” sempozyumuna Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Bakanlık Bürokratları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Daire Başkanı ve üyeleri ile Türkiye'nin birçok ilinde görev yapan Cumhuriyet Başsavcıları, Mahkeme Başkanları ve Adalet Komisyonu Başkanlarının katılacağı öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, sempozyumun Trabzon’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “E-Adalet Uygulamaları, UYAP ve SEGBİS sempozyumunun, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarih, kültür, sanat ve spor kenti olan Trabzon’umuzda gerçekleştirilmesine fırsat veren Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ Beye müteşekkiriz. 2006 yılında ülkemizde yaygınlaştırma çalışmalarına başlanan UYAP, Adalet Bakanlığı birimleri ile taşra teşkilatı olan adliyelerde ve ceza infaz kurumlarında kullanılmakta olup, ilk etapta proje olarak geliştirilmiş ve geçen süreç içerisinde bir proje halinden çıkarak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) adıyla ülkemizin e-devlet stratejisinin e-adalet ayağını oluşturmuştur. UYAP sayesinde tüm belgeler elektronik ortamda tek bir yerde tutulmakta, bu bilgi ve belgelerde doğruluk ve tutarlılık sağlanmakta, merkezi yapı ve dahili entegrasyon ile veriler bir kez girilerek, aynı verinin yeniden girilmesine gerek kalmamaktadır. Sistem içinde veriler tek yerde tutulduğundan eksiksiz, doğru ve güncel veriye, ihtiyacı olan Hakim, Cumhuriyet Savcısı ve diğer yargı personeli tarafından yetki dahilinde anında ulaşılabilmektedir” dedi.

KAĞITSIZ ADLİYE DEVRİ BAŞLADI

Başsavcı Kutanoğlu, artık tozlu raf ve dosya yığını devri bittiğini ifade ederek “UYAP, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasını sağlamakta, tozlu raf ve dosya yığını devrini bitirmektedir. UYAP ile yargı sistemi içindeki birimler arasında yazışmalar, kâğıtsız ofis mantığında elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılabilmekte ve hazırlanan belgeler elektronik imza kullanılarak değiştirilemez bir hale dönüştürülmekte ve veri doğruluğu sağlanmaktadır. UYAP sayesinde, idarî ve yargısal süreçte mükerrer yapılan işlemlerle gereksiz uygulamaları, ara süreçleri ortadan kaldırmakta, sürat ve kolaylıklar sağlayarak, iş yoğunluğunu azaltmakta ve personel açığından kaynaklanan sıkıntıları en aza indirgeyerek, posta ve kırtasiye gibi masraflardan tasarruf sağlanmaktadır. Elektronik ortamda haberleşme sayesinde haftalarca süren ve posta yoluyla yapılan yazışmalar bir iki saniyede yapılabilmektedir” açıklamasında bulundu.

UYAP SAYESİNDE 7 BİN 837 ÇAM AĞACI KURTARILDI

UYAP sayesinde 7 bin 837 çam ağacının kurtarıldığını kaydeden Başsavcı Kutanoğlu “UYAP, çevreci özelliğiyle bir yılda 7 bin 837 çam ağacının kesilerek kağıt olmasını engelledi. Böylece 32 bin metrekarelik tahrip olan alanın kurtarılmasını sağlayan UYAP ile bir yılda 1 milyon 890 bin kilovatsaat elektrik ve 15 bin ton su tasarrufu yapıldı. UYAP, ayrıca 124 ton atık gazın atmosfere salınmasını da engelledi. UYAP; 2004, 2005 ve 2008 yıllarında e-TR Büyük Ödülünü almış, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Konseyi'nin 'Adaletin Kristal Terazisi' yarışmasında ikinci olmuş, Birleşmiş Milletler Kamu Hizmetleri Ödüllerinden ikisi UYAP'a verilmiştir. Ayrıca, UYAP önde gelen uluslararası bilişim örgütlerinin de dikkatini çekerek Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (WSIS) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yılın e-devlet projesi kategorisinde 'e-National Judicial System' ödülüne aday gösterilmiştir” diye konuştu.

SEGBİS İLE YARGIDA DEVRİM YAPILDI

Ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) ile yargıda devrim yapıldığını belirten Başsavcı Kutanoğlu ”21. yüzyılın getirdiği teknolojik imkanları kullanarak; soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması, saklanması sağlanarak, yargı çevresi dışında bulunan ya da mahkeme de hazır bulunamayan kişiler video konferans ile bu şekilde dinlenerek ifadeleri alınması sağlanıyor” şeklinde konuştu. 

Başsavcı Kutanoğlu, UYAP Bilirkişi Portalı ile de yargıda bilirkişi olarak görev alan kişilerin adliyeye gitmeden dosyaları ile ilgili işlemlerini elektronik ortamda takip edebildiklerini bilirkişilerin rapor ve ek raporlarını kısa zaman içerisinde mahkemeye sistem üzerinden sunabildiklerini belirterek bu portallar sayesinde adliyelere uzaktan erişimin mümkün kılındığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim