Koronavirüs salgınıyla birlikte anne adaylarının ölüm oranları arttı. Trabzon'da hamile kadınların ölümü 7 kat arttı!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, konuyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Pandemi başlamadan evvel, anne adayı ölüm oranları dünya genelinde 100 binde 16'yı geçmiyordu. Türkiye bu konuda Amerika ve Avrupa'dan daha iyi durumdaydı. Koronavirüs başladıktan sonra tüm dünyada anne adaylarının ölüm oranı arttı. Hamile kadınları daha hızlı etkisi altına alan Covid-19, ülkemizi derinden sarsmaya devam ediyor.

Trabzon'daki anne adaylarının ölümünde bir yıl içinde 7 kat artış yaşandığı belirtildi. 1.5 yılı aşkın bir süredir Türkiye pandeminin etkisi altında. Bu süreçte koronavirüse bağlı 7 anne adayını kaybettik. Gebeliğin başında, ortasında ya da sonunda virüse yakalanan, komplikasyona bağlı hayatını kaybeden hamile kadınlar oluyor.

Hamile Kadınlar İlk 3 Aydan Sonra Aşı Yaptırabilir

Koronavirüsün hamile kadınları bu kadar etkilediği bir süreçte, Prof. Dr. Tekin, anne adaylarına çağrıda bulundu. Anne adayları, gebeliğin ilk 3 ayından sonra güvenle aşı yaptırabilir. Şimdiye kadar aşıya bağlı gebelikte ölüm veya ağır komplikasyon bildirilmedi. Anne adayları ilk 3 aydan sonra Covid-19 aşısını yaptırmalı.

Editör: TE Bilişim