Trabzon’da bir önceki belediye yönetimi döneminde Beşikdüzü İlçesine kazandırılan Mavi Karadeniz Gemisi, bugün ihaleyle satıldı. Beşikdüzü ilçesinde daha önce limanda kafeterya veya restoran olarak işletilmek istenen ancak ilgili kurumların olur görüşü vermediği Mavi Karadeniz Gemisi için bugün Beşikdüzü Belediyesi ihaleye çıktı. 

KAFATERYA, RESTORAN YAPILMAK İSTENMİŞTİ

Açık ihale usulüyle yapılan ihaleye, toplamda 15 firmanın katıldığı bildirildi. İhalenin sonucunda gemi 4 milyon 850 bin TL’ye satıldı. Yeni sahibinin gemiyle ilgili nasıl bir tasarrufta bulunacağı ise henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili 61saat’in sorularını yanıtlayan Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, Mavi Karadeniz gemisinin daha önce de basında yer aldığını hatırlatarak, “Gemiyi biz satılığa çıkarmak zorunda kaldık. Gemiyi kafeterya, restoran gibi işletilmesi için ihaleye çıkartarak olduğu yerde işletmek istedik. Bunun için de çeşitli kurumlardan görüş istedik. Tarım İl Müdürlüğü, Deniz Nakliyatçılığı ve Balıkçılık dışında izin verilemez diye karar aldı. Bizde bunun üzerine durumu değerlendirdik” dedi. 

GEMİ SU ALMAYA BAŞLAMIŞ, TERSANEYE ÇEKİLMESİ GEREKİYORDU

Geminin bu sırada pas tutmaya başladığını da ifade eden Uzun, “Ancak bu sırada gemi paslanmaya yüz tuttu. Onarım bakım ihtiyacının olduğu ortaya çıktı. Bizde Gemi MühendislerOdasına incelettik. Onlarda teyit ettiler. Vakfıkebir Liman Başkanlığı bize inceleme yaptı. Gemi şu anda alt kısımdan pas tuttuğunu ve yüzde 1 - 2 derecesinde yan yattığı ifade edildi. Su almaya başladığın da dile getirdiler. Tersaneye çekilmesi yönünde görüş bildirildi. Bizde bu nedenle gemiyi satışa çıkardık. 
Tabmir ve bakımı bizim yapma şansımız yoktu. Gemi mühendislerinin raporu, İstanbul’dan getirdiğimiz bağımsız ekspertizlerden aldığımız raporlarla gemiyi ihaleye çıkarttık. İhalede 15 katılım gerçekleşti. Açık ihale sonucunda gemi 4 milyon 850 bin TL’ye satıldı. 
Gemi bildiğiniz gibi belediyeni nmalıydı. Hayırlısı olur inşallah” diyerek sözlerin bitirdi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU TARAFINDAN TRABZON'A GETİRİLMİŞTİ

Mavi Karadeniz Gemisinin hikayesi ise bir hayli dikkat çekici. Gemi ilk olarak dönemin Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından Trabzon’a getirildi.
O dönem Trabzo’da sahilde, Trabzon Belediyesinin gezinti gemisine yoğun ilgi olunca bu gemi daha büyüğüyle yenilenmek istedi.
Bu amaçla Trabzon’a o dönem İstanbul’dan Mavi Karadeniz gemisi getirildi.
Ancak Mavi Karadeniz Gemisinin, masrafları çok olunca ve seferlerde bu masrafları karşılamayınca gemi sefer yapamaz duruma geldi.
Son olarak gemi dönemin Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu tarafından Trabzon Belediyesinden alınarak Beşikdüzü’ne getirildi.
Burada limana çekilen gemi bir daha denizle buluşamadı… (61saat)