Trabzon ve Rize'nin il ve ilçe belediyeleri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek, atıkların düzensizliği konusunda yeni kararlar aldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde süregelen çöp sorununda katı atıkların düzensizliği, vahşi depolama yöntemlerine karşı çözümler bulundu. İki şehir bir araya gelerek Trabzon ve Rize illeri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'ni (TRAB-Rİ-KAB) kurdu.

Yönetimin katkıları ile Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan Kutlular mevkisinde deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre yüksekte bir çöp depolama alanı oluşturuldu. 2007 yılından bu yana biriken atıklar bölgenin kapasitesini aştı. Yeni bir depolama alanı kuruldu. Kapasitesi dolan ilk alanın üzeri toprakla örtüldü.

Çamburnu Tabiat Parkı'na yakın olması sebebiyle yeni kurulan çöp depolama alanı büyük tepki gördü. Bu alan doluluk seviyesine ulaşırken, çevre halkı patlama ve sızıntı suları sebebiyle tedirginliğini dile getirdi.

Yeni bir çözüm geliştiren yönetim şimdi de Araklı ilçesinde Taşönü Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinde çöp depolanma projesine başlayacak.

Bu tesisle iki ilin çöp sorununa 25 yıllık bir çözüm sunulması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim