Trabzon'un asırlık lezzeti Vakfıkebir Ekmeği, ününü ve potansiyelini hiç kaybetmiyor. Trabzon'un taş fırınlarında büyük bir emek ile hazırlanan bu ekmeği yapması uzun sürüyor ama inanılmaz lezzeti ile yerken vakit nasıl geçti anlamıyorsunuz. Hele de fırından yeni çıkmış ekmek Trabzon tereyağı ile buluşursa... Peki bu lezzetli ekmeğin sırrı ne?

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı olan Davut Kutoğlu, ilçenin kurulduğu 1860'lı yıllardan itibaren Vakfıkebir ekmeğinin üretildiğini belirterek, “Ekmeğimiz sadece un, su, ekşi maya ve tuzdan ibarettir. Kışın ve yazın sıcaklık farklarına göre ortalama 6-7 saatlik üretim süreci bulunuyor. İlk olarak ekşi maya, un, tuz yoğurulduktan sonra su ekleniyor. Daha sonra tekneye alınan ve dinlenmesi için bekletilen hamur, yaklaşık 200 derecelik taş fırında 1 ila 2 saat pişiriliyor." dedi.

Bayram zamanları, yaz tatillerinde veya iş için ve hatta Trabzonspor maçı için kente gelenlerin mutlaka ekmek almaya da uğradıklarını belirten Kutoğlu, "Yazın talepler yüzde 100'den fazla oluyor çünkü il dışından ve yurt dışından gelen insan sayısı gözle görülür şekilde artıyor. 1970'li yıllardan bu yana yurt dışına çalışmaya giden insanlarımız, Vakfıkebir ekmeğini yaşadıkları yerlere götürüyorlar. Ekmeğin bayatlama süresinin uzun olması, yöresel olarak uzun yıllardır tüketilmesi ekmeğin tercih edilmesini sağlıyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim