Trabzon'da konuşlandırılan Trabzon Hava Ambulans Merkezi'nde bulunan ambulans helikopterler sadece Trabzon'un yanı sıra Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'un da acil ihtiyacına koşuyor. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, ""Yollardaki kazalar, düşmeler, kırılmalar şeklinde oluşan kazalarda ambulans helikopterimiz devreye girip hasta lehine süreleri yaklaşık 4'te bir oranında kısaltarak zaman avantajı sağlıyor" dedi. Karadeniz Sahil Yolu kenarında bulunan merkezde 2 doktor, 4 sağlık teknikeri, 4 pilot ve 3 yer personeli olmak üzere 13 kişi görev yapıyor. Karadeniz'in zorlu coprafyasında engelebeli araziler ve zorlu hava koşullarına rağmen görevini en iyi şekilde yapan kahramanlar takdir topluyor.

Avil bir çağrı geldiğinde toplamda 4 ila 5 dakika içerisinde havalanabilen ekip, her zaman hazır bekliyor. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta "Artvin'in Camili köyünden aldığımız bir vakamız var. Yaklaşık 4 saate yakın bir mesafedeki vakayı, 60 dakika içerisinde helikopter ambulansımızla aldık. Yollardaki kazalar, düşmeler, kırılmalar şeklinde oluşan kazalarda ambulans helikopterimiz devreye girerek, hasta lehine süreleri yaklaşık 4'te bir oranında kısaltıp zaman avantajı sağlamakta. Hastanın hem konforunu hem de daha erken tedaviye başlamasını sağlamış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Zorlu şartlarda çalıştıklarını yineleyen Usta, "Hem mesafe hem de coğrafya anlamında sıkıntıları olan bir bölgeyiz. Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Giresun ve Rize'den Trabzon'a gelebilmesi gereken vakaları çok daha rahat ve kısa zamanda ilgili hastaneye yetiştirebilmekteyiz. Bunun tersi de olabilmekte. 'Yoğun bakım tedavisi orada da devam edebilir' şeklinde verilen karar doğrultusunda Trabzon'daki hastayı Gümüşhane'deki hastaneye naklettik. 2009 yılından beri aldığımız vaka sayısı 2 bin 47 olmuş. 20 kez de organ nakli için kullanılmış. Organlar Samsun gibi Ankara gibi hastanelere taşınmış. Vakalarımızın bir kısmı da 'primer' dediğimiz yani gerçekten bir kaza sonucu oluşan acil vakalar. Onların konfordan ziyade zamana daha çok ihtiyacı var. Bu alanda da 106 vakamız olmuş, 106 vakaya can katmışız" dedi.

Editör: TE Bilişim