İşadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in Artvin Cerattepe’de maden çıkarması faaliyetlerine karşı çıkan halka yönelik sözleri nedeniyle şikayet edilen  Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında ön inceleme başlatılması için hazırlanan dosya İçişleri Bakanlığı’ndan döndü. Bakanlık, Vali hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.

Cerattepe ile ilgili sözleri nedeniyle “görevi kötüye kullandığı” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği” gerekçesiyle Vali Yavuz hakkında Yeşil Artvin Derneği adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılık Vali hakkındaki dosyayı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık ise ön inceleme başlatılması için hazırlanan dosyayı işleme koymama yönünde karar verdi.

Valilik: Yargı sürecinden haberdar değildik

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Vekili Fahri Meral imzasıyla “Bakanlık makamına” başlığıyla gönderilen yazıda, Trabzon Valiliği’nin yazısına da yer verildi.

Yazıda, “Ülkemizin, milletimizin bekası ve geleceği için son derece duygu yüklü mesajlar içeren, mili birlike ve beraberliğimize en çok ihtiyaç duyduğumuz, mili kaynaklarımızın ve varlığımızın ortaya çıkarılması ve kullanılabilmesinin önemini açık ve net ifade eden, salonda bulunanlarca uzun süre alkışlanan konuşmanın maksatlı olarak sadece ‘kafasını koparacağız’ deyimine odaklanılmasının son derece manidar olduğu, hiçbir kişi, kişilik, kurum ya da kuruluşun kastedilmediği konuşmanın yapıldığı tarihte idari yargı süreci hakkında bilgi sahibi olunmadığı, bu süreci etkilemek gibi bir düşünce ve kastın bulunmadığı bilinmektedir” denildi.

Bakan Soylu’dan izin çıkmadı

Bakanlığa gönderilen ve işleme koymama yönünde karar verilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalanan yazıda, şu ifadelere yer verildi: “4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 5232 sayılı Kanunla değişik 5’inci maddesine göre, Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı anlaşıldığından, ‘ihbar ve şikâyetin işleme konulmamasını’ tensiplerinize arz ederim.”

Danıştay’a taşındı

YARSAV kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yeşil Artvin Derneği’nin avukatı olarak İçişleri Bakanlığı’nın kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay 1’nci Dairesi'ne başvuran Eminağaoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın kararına itiraz ederek, kaldırılması talebinde bulundu.

Editör: TE Bilişim