Türkiye – Romanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Ştefan Alexandru Tinca, Romanya Trabzon Fahri Konsolosu Mustafa Beyazlı ve beraberindekiler, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret etti.

TTSO Meclis Başkanlık Divanı ve yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı ziyarette, konuk büyükelçiye Trabzon’un tarihi, kültürel ve ticari geçmişiyle ilgili detaylı bilgi veren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Romanya ile uluslararası projelerde oda olarak işbirliği yapıyoruz. Köstence Ticaret Odası ile işbirliği protokolümüz bulunuyor. Ayrıca Karadeniz’de kruvaziyer turizminin geliştirilmesi için ‘6 ülke 6 kültür’ sloganıyla kurduğumuz Karadeniz Kruvaziyer Platformu’nda Köstence Limanı da bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan’ın yer aldığı bu platformun çalışmaları pandemi nedeniyle kesintiye uğradı ancak gelecekte yine bu projeye ağırlık vereceğiz. Eski çağlardan bu yana ticaret yollarının kesişme noktasında bulunan Trabzon, yeni dönemde de bu özelliğini artırarak korumayı sürdürüyor. Özellikle Yatırım Adası Endüstri Bölgesi başta olmak üzere kentimizdeki yatırım olanaklarıyla, Rusya, Gürcistan, Kafkaslar, İran ve Türkiye Cumhuriyetlere kadar geniş bir hinterlanda erişilebilecek kapasitede yatırımlar Trabzon’da rahatlıkla yapılabilir. Romanyalı işadamları 3 yılda bir düzenlediğimiz İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne de katılım gösteriyorlar. Karadeniz’in iki yakasındaki Trabzon ve Köstence, İpekyolu ticaretinde de önemli rol oynuyor. Bu anlamda işbirliğimizi her alanda artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Ştefan Alexandru Tinca da Romanya ile Trabzon arasındaki ticaretin hedeflenen ölçüde olmadığını belirterek, bunun artırılması için işadamlarının karşılıklı ziyaretleri ve işbirliği görüşmeleri başta olmak üzere her türlü organizasyona açık olduklarını vurguladı. Romanya heyetine ayrıca Trabzon’un sanayi, ticaret ve turizm olanaklarının yer aldığı film de izletilerek detaylı bilgi verildi.

Başkan Hacısalihoğlu’nun ziyaretinin anısına plaket takdim ettiği Büyükelçi Tinca, ayrıca TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek tarihi eserler hakkında bilgi aldı ve müze şeref defterini imzaladı.

Editör: TE Bilişim