Türk Dünyası'nın usta mühendisleri, mimarları ve şehircilerinin projeleriyle "Geleceğin Kimlikli ve Kişilikli Şehirlerini" inşa edecek olan Yeni Mimar Sinanlar 15-18 Ekim 2012 tarihlerinde Trabzon'da buluşacak.

Bu anlamda Trabzon'da bulunan Cephanelik Restorantta "Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Yarı Final Projeleri Değerlendirme Toplantısı" yapılırken burada yapılan konuşmalarda konunun önemi anlatıldı.

İlk olarak söz alan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon'da yapılacak olan toplantının dostluğun, kardeşliğin pekişmesine yardımcı olacağını belirterek bu anlamda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Balta, "Dostluğun, kardeşliğin pekişmesi ve dünyaya buradan bir mesaj verilmesi çok önemli. Bunun yanında mimarı açıdan bir birlikteliğin oluşması çok önemli. İnşallah bunlar oluşur. Bunların oluşması için biz elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah el ele, gönül gönüle vererek proje olimpiyatlarını Trabzon'umuzda başarılı bir şekilde yapıp, Trabzon kazansız, ülkemiz kazansız diyorum" dedi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da mimari projelerin medeniyetin algısını yansıttığını belirterek, "Mimari projeler bir medeniyet algısını yansıtır. Bir medeniyet algısını yansıtır. Dolayısıyla siz hangi zihni dünyada yaşıyorsanız o şehrin fiziki yapılanmaların yansımalarını görürsünüz. Nitekim Türk İslam Medeniyetinin batı medeniyetinden ayıran temel özelliklerine baktığımızda bu durum mimarı yapıda da yansımalarını görmemiz mümkündür. Dolayısıyla bu yapının bu medeniyet anlayışına, medeniyete sahip olan ülkelerde yaygınlaştırılması hatta yeniden yorumlanarak zamanın ihtiyaçlarları çerçevesinde yeniden yorumlanarak ortaya konulmasınında bir zorunluluk olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Son yıllarda kalkınma, gelişme, ekonomik anlamda kısacası çoğu farkedilir göstergelerde hak edilen lider ülke konumunda yükselen Türkiye Cumhuriyetinin bu farklılığını, gelişmişliğini, şehrimizde hissedilme ihtiyacı orkadadır" diye konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise yaptığı konuşmada Trabzon'da yapılan projelerden bahsetti. Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'un tarihi köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek Trabzon'da 15-18 Ekim 2012 tarihinde yapılacak olan "Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın şehre büyük ilham kaynağı oluşturacağını söyledi.

Türk İslam Mühendislik ve Mimarlık birliği Genel Başkanı, Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı Dr. İlyas Demirci'de Trabzon'da yapıcak olan kurultay hakkında geniş bilgi verdi.

Editör: TE Bilişim