Bunlardan biri de yörenin ekonomik tarımsal ürünlerinden olan çayı işleyip, üreten Vatançay firması tarafından Trabzon’un Araklı ilçesinde Samanyer olarak da bilinen Yalıboyu Mahallesi’nde açıldı.

27 yıl önce kurulan fabrikayla birlikte yaklaşık 10 dönüm alana yapılan tesisin açılışını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Açılışa Trabzon Milletvekili Salih Cora, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Ak Parti İl Başkanı Haydar Revi, kamu kurum ve STÖ temsilcileri ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Tesisin açılışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu düşünce olarak iyi düşünülmüş,  bölgemizin en önemli ürünü olan çay ve onunla birlikte turizmi bir araya getiren çok önemli bir girişim olduğunu belirterek, “Bir taraftan burası hem bir dinlenme alanı olacak bir taraftan da çayın nasıl işlendiğini merak edenler var ise hem bölgeye yeni gelenler hem turistler, hem bizim hemşerimiz olup ta büyükşehirlerde ya da başka yerlerde yaşayıp da çocuklarına bu işleyişin nasıl olduğunu göstermek isteyenler için mükemmel bir imkan” dedi.

Soylu şöyle devam etti:

Karadenizde çok kullanılıyor değil ama ben Isparta’da gördüm. Gül dönemi başlayınca bir turist akını başlar tarlalara. Orada bir taraftan sabah kahvaltısını yaptırırlar. Oradan bir ekonomik gelir elde ederler. Diğer taraftan bizimkilerde çok iyi bilir çise halinde tarlaya girilir ve gül toplanır. Turistler gül toplar. Gül toplamak için de bir para verirler. Topladıklarını da oraya bırakırlar. Yani hem gül toplatırlar, hem paralarını alırlar, hem kahvaltılarını ısmarlarlar hem de onları memnun bırakırlar. Bu aslında doğallığın dünyada ne kadar aranır bir şey olduğunun en önemli örneklerinden bir tanesidir. Bizim çay bahçelerimizde aynı zamanda fabrikalarımız da kendi adına bu doğallığın en önemli örneklerinden birisidir. İşte bunun adımlarından bir tanesi burada böyle bir ekonomik bir gösterme üzerinden yani nasıl işlendiği üzerinden zannederim söz konusu değil ama bir vesileyle bunun nasıl oluştuğunu ve burada nasıl çayın işlendiğini güzel bir şekilde anlatabilecek bir güzel hazırlığı arkadaşlarımız gerçekleştirmişler. Burada nasıl çayın işlendiğini anlatabilecek güzel bir hazırlığı arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Tebrik ediyor, kutluyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun''.

Kenan, Mustafa ve Hakan Kahraman kardeşlerin ortaklığında üretimini sürdüren Vatan Çay’ın yeni tesisi 8 ay gibi bir sürede tamamlanarak hizmete girdi. Tesiste çay ikram bahçeleri, satış reyonu ve dinlenme ünitesi bulunuyor. 

Tesise gelen yerli ve yabancı turistler, çayın yapraktan paket haline gelinceye kadar oluşum süresini izleyip, çayını yudumlayarak, alışverişini yapıp memnun bir şekilde ayrılıyor.

Vatan çay ortaklarından Kenan Kahraman başta yoğun programları arasında tesisin açılışını gerçekleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, protokol üyeleri ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim