Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği açıkladı. Buna göre; 1 Ocak - 31 Mart 2021 tarihleri arasında Trabzon'dan tam 32 bin 190 ton fındık yurt dışına satıldı. İhraç edilen fındığın toplam getirisi ise 254 milyon 225 bin 624 dolar oldu.

3 aylık dönemde ülkemizden ihraç edilen fındık yaklaşık olarak 577 milyon dolar ederinde ve 79 bin 50 ton civarındaydı. Yani, Türkiye'nin geneline baktığımızda ihraç edilen fındığın %40'ı Trabzon'dan karşılandı.

Son 3 aylık dönemde Trabzon'dan İtalya, Polonya ve Fransa başta olmak üzere 50 ülkeye fındık ihraç ettik. Koronavirüs pandemisi ile birlikte talep ve trend etkisi düşse de, 2021'nin ilk 3 ayında bu alanda hızlı bir toparlanma yaşandı.

DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, "Sezon sonuna kadar ihracatın artış eğilimini sürdüreceğinden ümitliyiz ve piyasalardan bu yönde sinyal aldık." ifadesini kullandı. Ayrıca, fındıkta kaliteyi ve verimi artırmak için çalışmalar yapılması gerektiğine değindi.

Cirav son olarak şu sözleri aktardı:

""Fındığın anavatanı olan ülkemizin dünyanın en kaliteli ve birim başına en yüksek verimi sağlayan fındığın üretilmesini sağlaması gerekiyor. Burada da en önemli görev üreticiye düşüyor. Bahçelerde bakıma önem verilmeli, tarım mevsimine girdik. Birim başına kalite ve verim artırılmalı, böyle bir sistem kurulmalı."