Vatandaşlar, okul yolu için kullanılan arazilerinin istimlâk bedeli ödenmeyince, taş-toprak dökerek yolu ulaşıma kapattı. Başvurdukları mahkemeden ‘kamulaştırmasız el atma’ nedeniyle tazminat kazanan arsa sahipleri, sorun çözülene kadar yolu açmayacaklarını söyledi.


Yaklaşık 4 yıldır devam eden problem, gelecekte Türk sporuna yön verecek bireyleri yetiştirmek için kurulan Trabzon Spor Lisesi’nde yaşanıyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesi Beştaş Mahallesi'nde yaklaşık 4 yıl önce yapımına başlanan okul inşaatı için 5 -6 vatandaşın arazisinden de geçen yaklaşık 1 buçuk kilometrelik yol yapıldı. Arazi sahiplerinin iddiasına göre, dönemin İl Özel İdaresi yetkilileri ‘Burada okul yapılacak. Yola izin verin, parasını daha sonra alırsınız.’ dedi. Hak sahiplerinin onayıyla küçük arazi yolu genişletilerek yeni yol yapıldı. Okul inşaatı tamamlandı ve 2 yıl önce de 16 derslikli Trabzon Spor Lisesi yeni binasına taşındı. Aradan geçen yıllara rağmen okulun stabilize olan yolu ne asfaltlandı ne de aydınlatılması yapıldı. 

"BELGELİ İCRA TAKİBİNE RAĞMEN ÖDEME YAPILMADI"

Hak sahiplerinden Ali Bubar, kendilerine söz verilmesine rağmen kamulaştırma bedelleri ödenmediği için konuyu mahkemeye taşıdı. Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi de ‘kamulaştırmasız el atıldığı’ gerekçesiyle Ortahisar İlçe Belediyesi’ni 226 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Belgeli icra takibine rağmen ödeme yapılmadı. 

İddiaya göre, yolun dönemin İl Özel İdaresi tarafından yapıldığını, Özel İdare’nin kapatılmasının ardından da tüm malvarlığı, alacak ve borçlarının Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini gerekçe gösteren İlçe Belediyesi topu Büyükşehir’e attı. Yaptıkları tüm girişimlere rağmen soruna çözüm bulamayan Ali Babur da yola taş ve toprak dökerek ulaşıma kapattı. 

Geçen yıl etkili yağışlar sonrası çamur deryasına dönen yol, servis araçları çalışamayınca, öğrencilerin yaya olarak okula gitmesiyle gündeme gelmişti. Bunun üzerine yetkililer her defasında ‘yapacağız’ beyanatı vermişti. Buna rağmen, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala Spor Lisesi’nin yolu hala yapılmadı.

Söz konusu yolun geçtiği yerde 5 -6 hak sahibinin olduğunu söyleyen Ali Babur, “3 -4 yıl önce bize ‘Burada hayırlı bir iş yapılıyor, yol verin, daha sonra parasını alırsınız.’ dediler, biz de verdik. Yol yapıldı, inşaat bitti, okul açıldı. Okul 2 yıldır hizmet veriyor fakat hiçbir ödem yapılmadı.” dedi.

Bunun üzerine konuya mahkemeye taşıdıklarını belirten Babur, şöyle devam etti:“Açtığımız davayı kazandık fakat hiçbir muhatap bulamıyoruz. İlgili kurumlara gidiyoruz, ‘bugün, yarın’ diyerek bizi oyalıyorlar. Bu işi bir türlü halledemedik. En sonunda çareyi yolu kapatmakta bulduk ve yolu kapattık. Bundan sonra süreç nasıl işlerse bakacağız. İstimlâk bedelinin ödenmesini istiyoruz. Sorun çözülmeden yolu açmayacağız.”

Kaynak: Zaman / Hasan Demir

Editör: TE Bilişim