Doğu Karadeniz'i Kafkaslar'a bağlayacak olan Zigana Dağı'nda yapılan dev Zigana Tüneli için ihale tamamlanırken, Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, projenin 2019'da biteceğini açıkladı.

Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan ve Doğu Karadeniz'i Kafkaslar'a, Ortadoğu'ya ve İran'a bağlayan en önemli geçişlerden Zigana Dağı'nda yapımı planlanan 12 bin 900 metre uzunluğundaki yeni Zigana Tüneli Projesi'nde sona gelindi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın'ın girişimleri neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Ekim 2014 tarihli mitingle müjdesini verdiği ve bölge halkında büyük beklenti uyandıran 12.9 km uzunluğundaki çift tüplü yeni Zigana Tüneli'nde ihaleyi kazanan Cengiz İnşaat firmasıyla sözleşme imzalandı.



3 YIL İÇERİSİNDE BİTECEK

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan yeni tünelle ilgili fiıma ve kurum arasında sözleşme imzalanırken yaklaşık 500 milyon liraya mal olan tünelin 3 yıl içerisinde bitirilerek ulaşıma açılması bekleniyor.

Bitirildiğinde Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli olacak olan Yeni Zigana Tüneli'nin giriş ve çıkışındaki kavşak ve viyadüklere ek olarak, iki adet tahliye dönüşü ve kaçış tünelide planda mevcut.



YÜKSEK BİR KOTTA ÇIKACAK

Gümüşhane tarafından Köstere girişinden itibaren hafif kavisle başlayan tünel yüzde 3'lük eğim ile Trabzon tarafından daha yüksek bir kotta çıkacak. Tarihi ipek yolu güzergahında yer alan ve Doğu Karadeniz'i Orta Doğuya bağlayacak olan Yeni Zigana Tüneli Projesinin kazandırılmasında büyük rol oynayan Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin çok büyük ve meşakkatli olduğunu vurguladı.



HAYALDİ GERÇEK OLDU

Aydın, "Projenin 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor. Hayal denilen proje böylece gerçek olmuş olacak. Hem Gümüşhane hem Trabzon'daki belli kesimler bu projeyi yapılamayacak hayal proje olarak görüyorlardı. Ancak hükümetimiz kararlılıkla bu projenin yapılması için gerekli bütün çabayı sarf etti. Projeyi bizde takip ede ede bu noktaya getirdik. Allah emeği geçen herkesten razı olsun. Yaklaşık olarak 3,5 sene içinde bitirilmesi planlanıyor. Gerçek İpekyolu bu Zigana Tüneli bitirildiğinde tamamlanmış olacak"' dedi.
Editör: TE Bilişim