Trabzon Boztepe'de 14. yüzyıldan kalma Kızlar Manastırı uzun süredir harabe halindeydi. 4 yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları son buldu. Geçtiğimiz yaz yapımı tamamlanan tarihi yapı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Pandemi nedeniyle açılışı bir türlü yapılamadı.

Kızlar Manastırı'nın bu yaz ziyarete açılması planlanıyor. Kente hakim bir yamaçta konumlanan tarihi yapının 1300'lü yıllarda Komnensos Kralı III. Alexios tarafından yaptırıldığı biliniyor...

O tarihten bu yana birkaç kez onarılan ünlü yapı, son şeklini 19. yüzyılda aldı. Manastırda birkaç hücre ve bir şapel bulunuyor. İçerisinde o döneme ait kralın eşinin ve annesinin portreleri var. Son 100 yıldır büyük tahribata uğrayan ünlü yapı, uzun yıllardır iskana kapalıydı.

Kızlar Manastırı'nda ilk restorasyon çalışması 1986 yılında başladı. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin kazı ve restorasyon çalışmalarında manastırda pek çok değer ortaya çıkmıştı. Kullanılan kap kacaklar, mezar alanı, fırın ve hatta su kanalları bulunmuştu.

2006 yılında yapının kimliği korunarak çevre temizliği yapılmıştı. Çevredeki otlar ve fazlalıklardan arınan tarihi yapının son restorasyon çalışması 2014 yılında başlamıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilmeye başlanan manastır, 2021 yazında ziyarete açılacak. Rahibeler manastırı olarak da bilinen bu yapıda en çok dikkat çeken bölüm Kaya Kilisesi olacak. Doğal bir mağaranın şekil almasıyla ortaya çıkan Kaya Kilisesi'nde bir ayazma yer alıyor. Fresklerle süslü duvarlara ve beşik tonozlu örtüye sahip. Duvarlarda melek, azizler, peygamberler ve incil sembolleri yer alıyor.

Agios Konstantinos Kilisesi, misafirhane, şapel, mezar şapeli, çan kulesi ve anıt mezar da ziyaretçileri heyecanlandıracak detaylar arasında yer alacak. Geçişlerde pencereler, oda izleri ve hücre içlerinde hamam da görülebilecek.

Editör: TE Bilişim