Trabzon'da yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkan su sarnıcı görenleri şaşırttı. İşte, tarihi su sarnıcına ait detaylar...

Trabzon'da Bulunan Su Sarnıcının Gizemi Çözüldü!

Kentin Ortahisar ilçesine bağlı Kahramanmaraş caddesinde yürütülen alt yapı çalışmasında 5 gün önce önce bir su sarnıcı ortaya çıkmıştı. TİSKİ ekiplerince yapılan isale hattı çalışmasında meydana çıkan sarnıcın Osmanlı dönemine ait olduğu belirlendi.

18 Ocak günü TİSKİ ekiplerinin Kahramanmaraş Caddesi PTT binası mevkinde başlattığı alt yapı çalışması sırasında, eski dönemlerden kalma bir kalıntı fark edilmişti. Sarnıç fark edildiğinde, bölgedeki çalışmalar durduruldu. Müze Müdürlüğü uzmanları yapı kalıntısını incelemeye başladı. Üst ölçüsü kubbe şeklinde, moloz taşı ile örülmüş bu yapının derz ve sıvalarında geleneksel malzemeler kullanıldığı ortaya çıktı.

4 gün süren çalışmalar sonunda bulunan sarnıcın, 1700'lerden sonraki Osmanlı dönemi mimarisine göre yapıldığı ortaya çıktı. İç dolgusunda kiremit tozunun kullanıldığı yapının, kubbesinde su sünkü ve bir açıklık tespit edildi. 18. ve 19. yüzyıllara ait sarnıcın taşınmaz kültür varlığı olduğu ilan edildi.

Tarihi su sarnıcının tescili ise Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca yapılacak. Su sarnıcının bulunmasıyla birlikte, alandaki alt yapı çalışmalarında güzergah değiştirildi.

Editör: TE Bilişim