Trabzon'un tarihinden bir parça olan Güneyce Merkez Camisi, ahşap süslemeleriyle bu sanatın öncüsü konumda. Arsin İlçesi'nin merkezine 23 kilometrelik uzaklıkta bulunan bu camii, çok fazla bilinmesede ahşap sanatının meraklılarına ve tarih araştırmacılarına bir yoldaş özelliği taşıyor. Arsin'e hakim bir tepede bulunan camii, içerisinde ki süslemeler ve motiflerle görenleri kendine hayran bırakıyor. Kitabesi olmayan ve 1300 yılında yapıldığı tahmin edilen cami, turizm amaçlı olarak ziyaretçilerini de ağırlamanın yanı sıra ibadethane olarak 250 kişiyi barındırabiliyor. 

Caminin imamı olarak görev yapan Gökhan Tirkayi, kendisine sorular yönelten Anadolu Ajansı muhabirlerinden Hasan Taşcan'a yaptığı açıklamada, "Camimizi diğerlerinden ayıran en önemli özellik içindeki estetik, sanat ve el emeğidir. Camimizin iç yapımının hemen hemen hepsi el işçiliğiyle yapılmış. İbadete açıldığı tarih 1300 olarak bize lanse edilmiş ancak 1300'de yapıldığında cami değil, kilise olarak vazife görüyormuş. Çünkü 1300'de burada Trabzon-Rum İmparatorluğu'nun devleti vardı. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han buraları Türk toprağı yapınca burayı da kiliseden camiye çevirerek Müslümanların ibadetine açmıştır." ifadelerini kullandı.

Tiryaki'nin verdiği diğer bilgilere göre, Güneyce Merkez Camii'nin ilk yapılışında amacı sadece ibadethane değil aynı zamanda her yeri görebilen konumu nedeniyle bir gözetleme kulesi olarak da kullanılmasıymış.

Camiinin tanınırlığı artmaya başladıkça, fotoğraf sanatçılarının yanı sıra tarih araştırmacıları, mimarlar ve öğrencileriyle birlikte gezilere çıkan öğretmenlerinde sıkça ziyaret ettiği bir yer haline gelmiş. Camii cemaati ise koca bir tarihin yattığı bu ibadethaneye çok saygı duyduklarını belirterek, vakit namazlarında, cuma namazlarında cemaat olarak camiiyi doldurmaya gayret ettiklerini dile getirdiler.