1461 Trabzon isminin isim babası olmak nasıl bir duygu?
Serkan Kılıç: Süper Ligde dahil olmak üzere tüm liglerde yöneticilik yapmak genç yaşta bana nasip oldu. Bir noktadan sonra Trabzon'da unutulmaya yüz  tutmuş manevi değerlerimiz olduğunu farkettim. Bu kıymetlerimizi gençlere hatırlatmak gerektiğini düşündüm. Trabzon şehrinin Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin tarihinin dahi birçok kişi tarafından bilinmediğini üzüntü ile gördüm. Bunun üzerine başkanı olduğum Değirmendere Spor Kulübü'nün ismini 1461 Trabzon olarak değiştirdim. Daha sonra bu kulübü, gönül verdiğim takım olan Trabzonspor'umuza devrettim.

Bu ismi ve kulübü Trabzonspor'a devrederken tek bir şartım vardı. O da 1461 Trabzon isminin kesinlikle değiştirilmemesiydi. Ayrıca kulübü devrederken, yapmış olduğumuz sözlü diyaloglarda, kulübün Trabzonspor'un bünyesinden çıkarılması gündeme gelirse, bu durumun benimle istişare edilmesi şartını belirttim. 1461 Trabzon kulübünü devrederken, yaptığımız masrafın yarısı bile olmayan bir bedele devrettik. Çünkü benim için en önemli olan şey, 1461 Trabzon isminin yaşatılmasıydı...

1461 Trabzon'un satılacağı yönünde medyada sürekli haberler var?

Serkan Kılıç: Trabzonspor yönetimi, genel kurul tutanaklarında oynama yaparak, kulübün ismini Trabzon Karedeniz yaptı. Bu süreçte yönetim ile aramızda ihtilaf doğdu. Ben kulübü devrederken, 1461 ile Trabzonspor kulübü arasında hiçbir ekonomik bağ kurulmamasını istedim. Çünkü bunun ilerde takım için sıkıntı oluşturabileceğini o günlerde ifade etmiştim. Ne yazık ki, 1461 Trabzon ismini genel kurul tutanaklarında değiştirerek Trabzon Karadeniz yaptılar. Bu durum beni çok üzdü. İki yıl boyunca bu durumun düzeltilmesini ve yeniden 1461 Trabzon yapılmasını bekledim. Bunu yapmadılar. Daha sonra nezaketin çok karşılık görmediğini farkedince, bu konuda daha kararlı bir tutum sergiledik ve nezaketimizi kaldırdık. Bu net tavrım üzerine, bu hatadan geri adım atıldı ve yeniden takımın ismini 1461 Trabzon yaptırdım. Hatta 1461 Trabzon ismine spor ekinin eklenmesine de müsaade etmedim.
1461 Trabzon üstünden baskı kalkınca başarı geldi...

Kulübün ismini Trabzonspor kulübü, iki yıl boyunca Trabzon Karadeniz olarak tutarken, öte yandan afaki ve yanlış transfer harcamaları ile takımı büyük bir borcun altını soktular. Biz tekrar kulübün ismini 1461 Trabzon olarak değiştirdikten sonra, Trabzonspor yönetimi, 1461 Trabzon kulübüne karşı ilgisiz ve duyarsız bir tutum sergiledi. O tarih itibariyle, Trabzonspor yöneticisi olan bazı isimler , madem kulübün ismi bizim istediğim isim olmuyor, o zaman biz de kulübe sahip çıkmıyoruz diyerek, kulubü sürekli bir ilçe takımına devretmeye çalıştılar. Bu süreçte Trabzon şehrinde herkesin sevdiği ve takımın başında görmek istediği Mustafa Akçay'ı takımın başına yönetim değil, şehrin baskısı getirdi. Kulübe karışmamaları, teknik heyet ve birkaç yöneticinin rahat hareket etmesine sebep oldu. Bu durum da, başarıyı bereberinde getirdi.

" Bu konuda ben uyarmıştım ama dinlemediler..."

1461 Trabzon'un Süper Lige çıkamayacağı yönünde federasyonun verdiği karar doğrudur. Zaten ben 4 yıl önce bu konuda yöneticilere gerekli uyarıları yapmıştım. 1461 Trabzon ile Trabzonspor arasında ekonomik ve kurumsal bağ kurmayın, gönül bağı yeterli demiştim. Lakin bu uyarımın gereği yerine getirilmeyince, bu gün ki sıkıntılı tablo ortaya çıktı.

"1461 Trabzon, Trabzonspor için futbolcu yetiştirmeli..."

1461 Trabzon'un, Trabzonspor'dan ekonomik olarak ayrılması gerekiyor. Trabzon şehrinin maneviyatına,  futbol gözyaşlarına uygun oyuncu yetiştirmek üzerine bir politika güdülmelidir. Türkiye'de ikinci lig ve üçüncü lig ekiplerini tarayara, genç oyuncuları bünyesine katıp Trabzonspor için futbolcu yetiştirme politikası izlenmelidir.
Sadri Başkan, 1461 Trabzon isminin manasını bilmiyordu...

Takımın ismi tekrar, 1461 Trabon olduktan sonra Sadri Şener ve yönetimi takımı, birilerine devretmek istediler. Bunun üzerine Sadri Şener ile bir araya geldik. Kendisine, takımı size devrederken konuştuğumuz şartları neden yerine getirmiyorsunuz diye sordum. Sadri Bey bana, '' Neden bu takımın ismi konusunda bu kadar ısrar ediyorsun. Bu takıntın neden? Yöneticileri bu konuda bu kadar yormanın sebebi nedir? 1461 Trabzon isminin anlamı ne?'' dedi.
Takımın ismi ikinci defa 1461 Trabzon olalı üç aya yakın bir süre geçmişti ve Trabzonspor Başkanı bana bu soruyu soruyordu. Bu durum beni oldukça üzdü. Kendisine hayretler içerisinde kalarak cevap verdim. 1461'in, Trabzon şehrinin Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiği tarih olduğunu söyledim. Sonuçta ben Trabzon isminin başına babamın doğum tarihini değil, Trabzon'un fetih tarihini koymuştum.

"Artık camiamız bunları bilmeli..."

Trabzonspor'un kupa süreci, çalınan şampiyonluğumuz ve şike konusundan dolayı, bu durumu gündeme hiç getirmedim. Ama artık bu gerçeklerin camiamız tarafından bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Şike sürecinde d, birçok uyarı yaptık fakat yöneticiler bu uyarıları da dikkate almadılar. Dediklerimi yapsaydılar bu yaşananların birçoğu yaşanmayacaktı...

SERKAN KILIÇ KİMDİR

Trabzon doğumlu olan Kılıç, spor ve iş dünyasının tanınan bir ismi. Akçaabat Sebat Spor'un Süper Ligde olduğu dönemde futbol şube sorumlusu olarak görev yaptı. Değirmendere Spor Kulübü'nde 3 yıl kulüp başkanlığı görevini üstlendi. Değirmendere'yi ikinci lige çıkardıktan sonra kulübün ismini 1461 Trabzon olarak değiştirdi ve Trabzonspor'a devretti. 3. lig ekiplerinden Trabzon Kanuni Futbol Kulübünün, eski Trabzonspor yöneticisi Murat İskender ile birlikte oluşumunu ve kuruculuğunu yaptı. Türkiye'de en genç yaşta kulüp başkanlığı yapan isimlerden biridir.