Brezilya’daki Dünya Kupası’nın ardından futbol heyecanı Afrika Uluslar Kupası ile sürecek. Fas’ın ev sahipliğindeki turnuva, 17 Ocak-8 Şubat 2015 tarihlerinde oynanacak. Ancak Afrika kıtası bugünlerde ebola virüsü salgınıyla savaşıyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda Batı Afrika bölgesinde başlayan salgınının başka ülkelere yayılma riski var. Nitekim Gine, komşuları Sierra Leone ve Liberya’ya sınırlarını kapattı. Şimdiye kadar 1000’e yakın insan bu nedenle öldü. Salgından en çok etkilenenler Gine, Sierra Leone ve Liberya. Ebola virüsü sudan ve havadan bulaşmıyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Futbol da ikili mücadele gerektiren bir spor olduğu için hastalığın yayılmasına imkân sağlıyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Liberya’da salgın nedeniyle futbol oynanması yasaklanmıştı.

 LİGİMİZDE 45 AFRİKALI OYNUYOR
Ebola virüsünün görüldüğü ülkelerin futbolcuları turnuva nedeniyle Fas’ta buluşacak. Virüsün en çok tehdit ettiği ülkelerden olan Gine kesin olarak katılacak. Sierra Leone’nin de yer alması bekleniyor. Öte yandan hızla yayılan virüsün tehdidi altında olan Fildişi Sahili ve Nijerya da turnuvada boy gösterecek. Ayrıca Fas, ölümlerin en çok yaşandığı Gine, Liberya gibi ülkelerin üst kısmında yer alıyor. Yani turnuvaya kadar virüs Fas’a ulaşabilir. Süper Lig’den de Afrika Kupası’nda birçok futbolcunun yer alması bekleniyor. Ligimizde toplamda 45 Afrikalı futbolcu forma giyiyor. 
Bu isimlerden 4’ü ise Trabzonspor’da. 
Bamba    Fildişi Sahili
Constant    Gine
Belkalem    Cezayir
Medjani    Cezayir

Ancak bu isimlerden en fazla tehlikede olanı ise Trabzonspor’un yeni tranfseri Constant. Gine, ölümlerin en çok yaşandığı ülke olurken bu noktada Trabzonspor’un tutumu da önemli.

*Ebola nedir
Ebola virüsü ilk kez 1976 yılında o dönemki adı Zaire olan Demokratik Kongo’da ortaya çıktı. Bu ölümcül virüs; ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. İnsanlardan veya hayvanlardan kan ya da vücut sıvıları temasıyla bulaşır.
Editör: TE Bilişim