Saha içindeki provokasyon ve sahanın dışındaki söylemlerin futbola büyük zararlar verdiğini savunan tecrübeli teknik adam, lige iyi başlayan bordo-mavili takımın hedefleri ile ilgili de, "Şampiyon olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

-          Dünyada en çok sevilen spor dalı futbol. Sizce bir gün bu değişir mi? İnsanlar futboldan sıkılır, sevgisi azalır mı?

 Ben tam tersine artarak devam edeceğini düşünüyorum.

-          Futbolun ruhuna ve seyrine en çok ne zarar veriyor?

 Saha içindeki provokasyon ve sahanın dışındaki söylemler zarar veriyor.

-          Değiştirme gücünüz olsaydı futbolu daha cazip, heyecanlı veya daha güzel hale getirebilmek için hangi yeniliği getirirdiniz?

 Futbol çok güzel bir oyun. Üzerinde çok oynanmasına taraf olan biri değilim. Belki oyunu hızlandırabilmek adına maçı dört devreli hale getirebilirdim.

-          Futbolcuyken teknik direktörünüze çok çalıştırıyor veya yanlış taktik veriyor diye içten içe kızar mıydınız?

 Her futbolcunun dönem dönem teknik direktörle yaşadığı polemikler olmuştur. Benim de oldu ama futbol hayatımda hep takım kaptanlığı yaptığım için teknik adamlarla iletişimim iyi oldu. Sonuçta destek oldum ve bugün de o teknik adamlarla iletişimim devam ediyor.

-          Bu sezon nasıl bir Trabzonspor izleyeceğiz?

 Modern futbolun olmazsa olmazı oyunun iki yönünü oynayabilmektir. Hem savunma hem hücumu yapabilmektir. Hücum oynarken dahil ya da set oynarken de rakip sahada oynarken de savunma güvenliğini alabilmek önemlidir. Bazen kendi oyuncu profiline göre, bazen rakibin analizine göre oyunun her iki yönünü, topun dışarıda olduğu bölümü, duran topları ayrı bölümü santim santim hesaplanan bir oyuna dönmüştür artık futbol. Tabi ki Trabzonspor en zirveye, en tepeye koşacaktır. Buna koşmak için de oyun içinde diğerlerinden daha fazla dominant oyunu ortaya koymalıdır.

-          Şampiyonluk beklentisiyle ilgili neler söylersiniz?

 Transfer yapmasa da sahaya çıktığı an rakipleri Trabzonspor'un şampiyonluğa oynayacağını bilirler. Trabzonspor forması rakibine bunu hissettirir. Şampiyon olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız ve çalışacağız. Trabzonspor'un hedefi bu ve böyle olması gerekiyor.

-          Çok tartışılan yabancı kuralı ile ilgili neler söylersiniz?

 Bu tür kurallar, kanunlar, yerli oyuncuyu geliştirmez, tıkar. Bununla ilgili çalışmalar da yaptım. 6 artı 2'ler 5 artı 3'ler gördük. Bunların hiçbiri gelişime katkı sağlayamaz. Rekabeti sağlayacak üretimdir. Bunu yapmadığın sürece olmaz. Kendi alt liglerine eğitim amaçlı uygulama ve denetleme yapacaksın. Liglerin organizasyonunu doğru yapacaksın. Bunlar olmadıpu sürece biz bunu konuşmaya devam edeceğiz ve bu bize zarar verecek. Yaş, belki farklı oyuncular kullanmak zorunda kalacağız. Yaş ortalaması belki yüksek oyuncu almak durumunda kalacağız. Belki bir sene sonra bu kural tekrar değişecek. Onun için yapılması gereken eğitim, yatırım, denetleme, uygulama, rekabet ortamında alt liglerin organizasyonu.

-          Trabzonspor altyapısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

 Öncelikle yeni yapılan Özkan Sümer Akademimizin içini iyi bir şekilde dizayn etmeye daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Teknolojinin bilimin, ölçümlerin, departmanların profesyonelce olduğu bir akademi yapıp bu topraklardan gelen verimi artırmaya çalışıyoruz. Hızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Onlar gidip geliyor biz gidiyoruz, yöneticilerimiz hızlı çalışmalar yapıyor. Sezon boyunca bütün materyallerden yararlanan altyapımızı oluşturacağımızı düşünüyoruz.

-          Trabzon'da bu güne kadar yaşadığınız en ilginç diyalogu anlatır mısınız?

 Trabzon'a yeni gelmiştim ve tesislere gitmem gerekiyordu. Aracımla ışıklarda durmuştum. Yanımdan büyük bir damperli kamyon geçip az ileride durdu. Geri vitese takıp geri geldi. Camdan aşağıya doğru sert bir ifadeyle bakıp, "Hocam! Seni Seviyoruz, merak etme! Arkandayız" dedi. Ama öyle bir tarzı vardı ki seviyor mu dövüyor mu belli değildi. Bu anı unutmam. Hep anlatırım. Teşekkür ettim kendisine.

-          Futbolda en zor mevkii hangisidir ve neden?

 Takım oyununa baktığım için her mevki önemlidir. Ancak beklentinin en yüksek olduğu oyuncular forvet ve kalecilerdir. Atan ve tutan yani. Daha çok sorumluluk, övgü ve eleştiri alırlar.

-          Size göre Rize ile Trabzon arasında belirgin bir fark var mı?

 Burası daha büyük bir şehir. Tarihi çok derin. Liman kenti. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Şehzadeler şehri. Bunu dışında ikisinin de çok güzel ve birbirine yakın özellikleri var. Doğasının yanı sıra insanının da samimiyeti ile duygularını altta ve üstte yaşaması birbirine benziyor.

-          Trabzonspor camiasının tüm dinamikleriyle tam destek verdiği bir teknik adamsınız. Bu büyük destek size ne hissettiriyor?

 Trabzon'da kısa zamanda bunu sağlamak çok kolay değil. Buraya gelirken çok büyük bir kulübe geldiğimi biliyordum. İçine girince çok daha büyük olduğunu net bir şekilde gördüm ve anladım. Sorumlulukları olan birisiyim. Sorumluluklarım daha da arttı. Bu duyguyu olumlu olarak onlarla birlikte yaşamak istiyorum.

-          Türkiye'de ve yurt dışındaki maçlara gittiğinizde Trabzonspor taraftarlarını görüyorsunuz. Onlar size neler hissettiriyor?

 Burada geçirdiğim sekiz aylık süreçte çok olumlu duygular hissettirdiler. Ben de bu sorumluluğu sonuna kadar taşıyıp ona göre hareket etmek istiyorum.

-          Tribünler taraftarlara açıldı. Bundan sonra taraftarlardan, "Şu oyuncuyu oyundan al veya şu oyuncuyu oyuna sok" şeklinde ifadeler duyabilirsiniz. Bu durum sizi ne kadar etkiler?

 Beni etkilemez. Molde maçında taraftarımız yanımızdaydı. Sahaya çıktığımızda taraftarlarımızın desteğinden çok memnun ve mutlu olduk. Onların desteği ve sabrı bizim için çok önemli.

-          Milli takımda da görev yapmış bir teknik adam olarak Türk futbolunun Avrupa ve dünya arenasında istikrarsız görüntü çizmesi beklenen bir sonuç mudur?

 Beklenen bir sonuçtur.

               

-          Neden?

 Eğitim, uygulama ve denetleme sabırla beklendiği zaman o rekabetin içine girebiliriz. Eğer eğitim amaçlı bir standart getirmezsek dönem dönem bu dalgalanmaları yaşamaya devam edeceğiz.

Avcı'ya göre:

-          Trabzonspor?

 Hem duygu hem de büyük.

-          Milli takım?

 En üst merci.

-          Şampiyonluk?

 Hedef.

-          Vazgeçilmez?

 Dürüstlük.

-          Messi?

 En iyisi.

-          Ronaldo?

 Özel biri.