Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu'nun bu dönemde en çok özlediği şey ne oldu? Yayıncı kuruluş ile ilgili düşünceleri neler? Türk futbol endüstrisi ve Trabzonspor'un ekonomisi hakkında neler söyledi? İşte detaylar...

Dünya Gazetesi'ne konuşan Ağaoğlu'nun röportajı şu şekilde;

Hisseleri borsa İstanbul'da işlem gören Türk futbolunun 4 büyük kulübü hafta içerisinde 9 aylık finansal raporlarını KAP'a bildirdi. Korona öncesi dönemde 23 milyon lira kar açıklayan Trabzonspor en çok kazanan kulüp oldu. Biz de bu hafta Trabzonspor'u zor günlerde alıp ekonomik açıdan düzlüğü çıkarmaya çalışan Ahmet Ağaoğlu . Ağaoğlu, "Ben kendi gemimi kurtarmaya çalışıyorum. Henüz limana yanaştıramadım ama yanaştıracağım" dedi.

"Gemimi daha limana yanaştırdığımı düşünmüyorum"
Türk futbol endüstirisi ekonomik açıdan tarihinin en zor günlerinden geçiyor. 18 kulübün borcu 15 milyar liraya ulaşmış durumda. Bir de üzerine Covid-19 nedeniyle tüm gelirleri durdu. Borsa İstanbul'da 4 kulübün hisseleri işlem görüyor. Bu kulüplerin korona öncesi finansal raporları hafta içerisinde açıklandı. En çok kâr eden kulüp Trabzonspor oldu. Bordo-mavililer 9 ayda 23 milyon lira kâr açıkladı. Kulübün zarar ettiği günlerde Başkanlık koltuğuna oturan Ahmet Ağaoğlu ile Türk futbol endüstrisini ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk.

“Ben kendi gemimi kurtarmaya çalışıyorum” diyen Ağaoğlu, “Gerçekten de zor bir süreçten geçiyoruz. Futbol endüstrisi zaten büyük bir borç yüküne sahipti. Bundan sonra ne olacak hep birlikte göreceğiz. Gemimi daha limana yanaştırdığımı düşünmüyorum ama yanaştıracağım” dedi.

"Şampiyonluğun en güçlü adayıyız bugün"
Yaklaşık iki yıl önce Trabzonspor'un Başkanlık koltuğuna oturduğunu hatırlatan Ahmet Ağaoğlu, şöyle konuştu: “İki yıllık süre içerisinde gelirlerimizi arttırdık ama en önemlisi giderlerimizi azaltmamızdı. 50 milyon Euro'ya kurulan bir takım ligi 5'inci 6'ncı bitiriyordu. Biz 16 milyon Euro'luk takımla şampiyonluğun en güçlü adayıyız bugün. Tüm bunlara rağmen 60 milyon Euro'luk takımlarla mücadele ediyoruz. Bu bize şunu gösterdi; şişirilmiş kadrolarla her zaman başarılı olacak değilsiniz. Bizim için bir başka gelişme ise bu dönemde üretime ağırlık verdik. Neydi bu üretim; altyapıdaki gençlerimiz.

"Hiçbir kulüp bizim kadar altyapısından oyuncu çıkaramadı"
Türkiye'de en iyi altyapının Trabzon'da olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Bugün Trabzonspor'un altyapısı Türkiye'nin en iyi oyuncu yetiştiren altyapısı konumunda. Bakın hiçbir kulüp bizim kadar altyapısından oyuncu çıkaramadı. Yine potansiyeli olan yabancı gençlere gidiyoruz. Buradan da büyük bir avantaj sağlıyoruz. Bugün Avrupa'daki bazı takımlar genç yıldız adaylarını bize öneriyor. Trabzonspor bu alanda Avrupa'da öne çıkacabilecek bir kulüp. Düşük maliyetli yabancılar…5 transferin ikisinde çok önemli sonuç aldık ve almaya da devam ediyoruz. Başka kulüplerin yaptığı yanlışları yapmayacağız. Bu sistemi önümüzdeki yıllarda da uygulamaya devam edeceğiz.”şeklinde konuştu. 

Ajax modeline dikkat
Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'nde yeni bir Ajax yaratacağına inandığını dile getiren Ahmet Ağaoğlu, şu bilgileri verdi: “Kafalarda hep şu soru var Şampiyonlar Ligi'nde genç bir kadro başarılı olur mu? Karşımızda Ajax örneği var. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde tarih yazdılar. Genç kadrosu ile yarı final oynadılar ve gönüllerin şampiyonu oldular. Biz neden olmayalım. Ayrıca Süper Lig'de mücadele kolay mı? Tabii ki de değil. Bizim bu yönetim anlayışımız nerede olursak olalım değişmeyecek. Bu politikalardan taviz vermediğimiz sürece; vermek gibi bir düşüncemiz de asla yok, biz önümüzdeki yıllarda ekonomik ve sportif açıdan birçok başarıya imza atmış bir kulüp olacağız. Diğer kulüplerin durumu beni hiç ilgilendirmiyor. Trabzonspor geçmiş yıllarda yapılan sorumsuz harcamaların bedelini ödedi. 50 milyon Euro maliyetli kadrolar ligi 6'ncı bitirdi.”

"Trabzonspor'a kim başkan olursa harcamalardan sorumlu olacak"
Bundan sonra Trabzonspor'da kim başkan olursa olsun harcamalardan sorumlu olacağının altını çizen Ahmet Ağaoğlu, “Trabzonspor'un bir daha bu tür borç sıkıntısı içine girmemesi için tüzüğü değiştirdik. 84'üncü madde ile onaylanmış bütçenin yüzde 10'u üzerinde bir harcama gerçekleşirse kulüp başkanı bu borçtan sorumludur. Trabzon'un parasını harcayan kim olursa olsun bu parayı cebinden ödeyecek. Bu borçtan artık kulüp sorumlu olmayacak” dedi.

"Yayıncı kuruluşun ardı arkası kesilmeyen talepleri hoş değil"
Yayıncı kuruluşun ödemelerini yapmadığını vurgulayan Ahmet Ağaoğlu, “Yayıncı sürekli bir taleple geliyor ve arkası kesilmiyor. Bu çok hoş bir durum değil. Biz kulüpler ve TFF bu konuda her ne kadar görüş ve fikirler sunsak da yayıncı kuruluşun talepleri bitmiyor. Bu durum artık can sıkıcı bir noktaya geldi” dedi.


"En çok Trabzonspor'u Trabzon'da izlemeyi özledim"
Sezon finali yaklaşırken yaşanan bu olumsuz tablo sonrasında özlemlerini de dile getiren Ahmet Ağaoğlu, “Bizim için rüya gibi bir sezonun sonu yaklaşıyordu. Şehir olarak futbolcusundan malzemecisine herkes şampiyonluğa inandı ve inanıyor. En çok Trabzonspor'u Trabzon'da izlemeyi özledim bu dönemde. Benim için ne kadar ayrı bir önemi olduğunun farkına vardım. Kendi işlerimin de ve sosyal konuların sıkıntıda olmasına rağmen özlediğim tek şey Trabzonspor oldu” diye konuştu. 

"Şampiyonluğumuzu ilan edersek..."
Bir yandan 12 Haziran'da başlayacak Süper Lige hazırlandıklarını bir yandan da ligin son düdüğü sonrası ne yapacaklarını düşündüklerini anlatan Ahmet Ağaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Şampiyonluğumuzu ilan edersek 800 bin nüfuslu Trabzon'da insanları evde tutmanın mümkün olmayacağını düşünüyoruz. İnşallah o zamana kadar da pandemi için bir çözüm bulunur ve vakalar 0'a iner. Yılların özlemi ve mutluluğu ile Trabzon'u tutsak İstanbul ne olur onu da bilemiyorum. Ama taraftarlarımız sakin olsunlar hep birlikte kutlayacağımız daha çok şampiyonluklar ve kupalar kazanacağız…”