Süper Lig'in ilk haftasında Kasımpaşa ile 1-1 berabere kalan Trabzonspor'da başkan Ahmet Ağaoğlu, maç sonu transfer çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı.


Golcü transferi hakkında konuşan Ağaoğlu, "Transfer hasretle beklenir ama takıma getireceği külfet veya takıma katkısı önemli. Geldiğimiz zaman bizim verdiğimiz bir söz var "Gençlere yapılan yatırım." Forvet olarak bakınca 5 forvetimiz var, oraya dışarıdan birini getirdiğimiz zaman alt taraftan gelenlerin de şevkini kırarsınız. Transfer yapılabilir yapılamaz diye bir şey yok ama bunun bir ekonomik boyutu var." dedi.

Ağaoğlu bir basın mensubunun bordo-mavili kulübün gündeminde olan Daniel Sturridge ile ilgili sorusuna ise cevap vermedi.

Ahmet Ağaoğlu sözlerini, "Bankalar Birliği'nin verdiği limiti aşamazsınız aşarsanız bunun sorumluluğu sizin oluyor. Bu limitlerin içerisinde kalmak zorunluluğu var. Yusuf satıldı ondan gelecek olan paranın tamamı Bankalar Birliği'ne gidiyor, Bankalar birliği size elde ettiğiniz gelirin yalnızca yüzde 30'u size geliyor. Bu oran tüm gelirlerimiz için geçerli ve maaşlar da bu gelirlerden ödeniyor. Ocak ayında ciddi şekilde lisans yönetmeliği devreye giriyor ve o lisans yönetmeliği ile tüm borçlar sizin sorumluluğunuza giriyor aşmanız durumunda. Ayrıca kulübe de ciddi zarar vermiş oluyorsunuz. Bu yüzden limitlere uyacağız. Rezerv takımın bize maliyeti 2 milyon lira bizim ileride mali yapımızı kurtaracak olan oyuncular bunlar. En güzel eleştiri bir yıldız oyuncu yetiştiremedin, eleştirisi. Yeni tesislerimizi ve rezerv takımımızı da önümüzdeki ay tanıtacağız." ifadeleriyle sürdürdü.

ALEXANDER SORLOTH İTİRAFI

Alexander Sörtloth'un performansını da yorumlayan Ahmet Ağaoğlu, "Sörloth bir forvetin yapabileceği her şeyi yapıyor gibi görüyorum ben. 3 maçta 3 gol attı. Bunun ötesinde bir şey beklemiyordum, bu formunu devam ettirirse takımın değişilmezi olur. Transferi için daha 2 yıl var şimdi konuşmaya gerek yok. Sörloth geçen sene izleme ekibinin gündemine gelmişti. Palace başka bir oyuncuyla takasını düşündüğü için gecikti, yetiştiremedik. Tam bir atlet, herkes görüyor, hazır olarak geldi. 2-3 antrenmanla Prag maçını oynadı, golünü attı, rövanşta attı, bugün attı" şeklinde konuştu.

"SÖRLOTH VE FERNANDES PERFORMANSINDAN EMİNDİM"

Bordo-mavili ekibin maçtaki tek golünü kaydeden ve üç resmi maçta üç kez fileleri havalandırmayı başaran Alexander Sörloth ve Ivanildo Fernandes'in performansını değerlendiren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Sörloth ve Fernandes'in performansından şüphem yoktu. Çok ince eleyip sık dokunarak yapılan transferler. Son dakika transferi değil ikiside. Fernandes'in transferi biraz gecikti. Menajeri ile alakalı sıkıntılar vardı. Yoksa kamptan önce transferi söz konusuydu. Kulübüyle ileriye dönük transferiyle alakalı görüşmelere başlayacağız. Sörloth geçen sene izleme ekibinin gündemine gelen bir oyuncuydu. Cyrstal Palace başka bir takımla takasını gündemine getirdiği için o da gecikti ve kampa yetiştiremedik. Tam bir atlet. Hazır olarak geldi. Takımla 2-3 antrenman yapıktan sonra Prag maçında oynadı ve golünü attı, Akyazı'da attı. Döndü burada attı. Bizim oyun sistemimiz göz önüne alındığı zaman bir forvetin yapabileceği her şeyi yapıyor gibi görüyorum. Oyuncunun verimi herkesin malumu, üç maçta üç gol. Bu formunu devam ettirirse takımın değişmez oyuncusu olur. Transferine daha iki sene var. Formunu devam ettirirse rakam 6'nın çok çok üzerine çıkar. Ticari taraftan bakıldığı zaman verimli ve isabetli bir transfer."

"GENÇLERE YATIRIM SÖZÜ VERDİK"

Ağaoğlu, Trabzonspor'un forvet transferi ile ilgili bir soru üzerine Türkiye Bankalar Birliği ile yaptıkları anlaşmada belirlenen limiti aşamayacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Transfer her zaman taraftarın kanını kaynatan bir olay. Transfer hasretle beklenen ama takıma külfeti veya katkısı analiz edilmeden, performans değil de kariyerli isimler gündeme gelince toplum heyecanlanıyor. Biz takım oyunu oynuyoruz. Gençlere yatırım sözü verdik. Forvet olarak takımda, Sörloth, Ekuban, Koray, Muhammet, Salih var. 5 forveti olan bir kulüpten bahsediyoruz. Oraya dışarıdan büyük bir ismi getirince bu sefer alt taraftaki çocukların şevkini kırarsınız. UEFA, lig, Türkiye Kupası uzun bir maraton, orada da gerçekten bir transfer gerekli mi bu gündeme geliyor. Transferin ekonomik bir boyutu var. Bankalar Birliğinin bize sağlamış olduğu limit var. O limitin üzerine çıkınca sıkıntı yaşarım. Çünkü geriye dönük bütün borçlardan ben şahsen sorumlu hale geliyorum. Bunun detayını kamuoyunun bilmesi lazım. Bize, Beşiktaş'a, Galatasaray'a tanınan bir bütçe var. Bu limitlerin içinde kalma zorunluluğu var."

"YUSUF'UN PARASI BANKALAR BİRLİĞİNE GİDİYOR"

Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan anlaşma neticesinde birçok gelirin borç kapatmak için kullanıldığını anlatan Ağaoğlu şunları söyledi:

"Yusuf'tan gelecek paranın tamamı Bankalar Birliğine borç kapatmaya gidiyor. Bankalar Birliği elde ettiğiniz gelirin yüzde 30'u oranında size harcama hakkı tanıyor. Sponsorluk, tribün, ürün gelirleri de aynı şekilde. Bunların tamamı Trabzonspor'un kasasına girmiyor. Bu iyi analiz edilmeli. Bu gelirler yüzde yetmiş, yetmiş beşi borç kapatmaya gidiyor. Kalanı transfer ve maaş ödemelerine gidiyor. Bu limitler içinde kalma zorunluluğunuz var. Süper Lig özellikle bu üç takım için eski Süper Lig değil. Şirket olarak faaliyetlerini sürdüren kulüplerimiz hariç diğer kulüplerimiz lisans yönetmeliğine tabiler. Lisans yönetmeliğinde de aynı şeyler geçerli. İster Bankalar Birliği ile yeniden yapılandırmış olun ya da olmayın ocak ayında yürürlüğe girecek Lisans Yönetmeliği, UEFA'nın finansal fair play kurallarının bire bir uygulanacağı anlamına geliyor. Bunu yaptığınız taktirde biz üç kulüp başkanı olarak geriye dönük bütün borçlardan sorumlu oluruz, kulübü batağa sürüklemiş oluruz, transfer yasağı, puan silme cezası alırız. Bu işin sonu küme düşmeye kadar gidiyor."

"YILDIZ BEKLENTİSİNE SOKMAK DOĞRU DEĞİL"

Transfer yapmanın eskisi kadar kolay olmadığını dile getiren Ahmet Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Camiaları taraftarları yıldız transferi ile alakalı beklenti içine sokmak sağlıklı bir yaklaşım değil. Transfer artık o kadar kolay değil. Ver coşkuyu, come to Trabzonspor… Tamam da kim ödeyecek bunları. Taraftar nasıl ödeneceğini biliyor mu? Burası çok önemli. Buna sadık kalmaya çalışıyoruz. O yüzden kadromuzu 52 kişi tuttuk. 52 kişilik kadromuz var. Rezerve takımımızın maliyeti senelik 2 milyon lira civarında. İleriye dönük Trabzonspor'un mali ve sportif yapısını kurtaracak oyuncular bunlar. Yıldız futbolcu yetiştiremedin deseler kalbimden vuracak en güzel eleştiri bu. Yıldız transferi niye yapmıyorsun değil. Önümüzdeki birkaç ay içinde yeni tesislerimizde rezerv takımın yapılanmasını, tesislerimizi kamuoyuna tanıtmış olacağız."