Trabzon’un Ortahisar ilçesi Boztepe Mahallesi’nde inşası devam eden turizm yatırımına ilişkin eleştirilerde bulunan CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen’e Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tepki gösterdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Gümrükçüoğlu, Milletvekili Pekşen’in hiçbir şey bilmeden açıklamalar yaptığını söyledi. Gümrükçüoğlu, “CHP Milletvekili Trabzon’a yabancı. Bilmiyor, bilmediği gibi araştırıp öğrenmeden konuşuyor” dedi.

KARARLAR HARFİYEN UYGULANDI

Türkiye, dünya ve Trabzon’da turizm yatırımları için yatırımcıya bedava arsa tahsisi yapılırken bu alanı kimseye bedava vermeyip 10 küsur trilyon karşılığında sattıklarını hatırlatan Gümrükçüoğlu, bu alanın kendisinden önceki 4 belediye başkanı tarafından da turizm tesisi yapılarak değerlendirilmek istendiğine dikkat çekti. Gümrükçüoğlu, “Burası 1989 yılında onaylanan imar planlarında turizm amaçlı tesis olarak planlanmıştır. Bugünde yapılan budur. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun tüm kararlarına harfiyen uyularak bu yatırım Trabzon’a kazandırılmıştır” diye konuştu.

İşte Gümrükçüoğlu’nun açıklamaları:

ÇALIŞMALAR YILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Boztepe’deki otel yatırımının geçmişi şudur: Bu çalışmalar yıllar öncesine dayanıyor. Yani bu tasarım, bu düşünceler Sayın Orhan Karakullukçu Başkanımız döneminde de söz konusu edildiği gibi, daha sonra Sayın Atay Aktuğ döneminde de çalışma yapıldığı gibi, hatta o dönem ve Sayın Asım Aykan döneminde de projelendirme, bununla ilgili olarak da şehrimizin yetiştirdiği değerlerden biri olan işadamı Sayın Ergun Gürsoy’un da bu konuda temel atma yeri çalışması yaptığı, ama bütün bunların gerek imar planındaki düzenlemelerle, gerekse alanın sit alanı olması münasebetiyle tamamlanamadığı bilgileri bizde her zaman var idi. Ben görev almadan önceki dönemde de Sayın Volkan Canalioğlu döneminde de aynı çalışmalara gayret gösterilmiş, hatta imar komisyonları bölgede incelemeler yapmış, hatta yapılacak olan turistik otelin hac maksimumu olsun, yerleşimi olsun, emsali olsun konularında da imar komisyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu işin geçmişinin bilgileri bunlardır.

BAŞKANLAR AYNI GAYRETİ GÖSTERMİŞLER

Sonuç olarak bu girişim başladı ve devam etti. Nerede başladı? Daha önceki tarihlerde o ihalesi yapılan yer taş ocağı olan, taş alımlarının olduğu bir yer. Herkesin şikayet ettiği, gece kontrolsüz olan yabancı maddelerin kullanıldığı bir alan, taş ocağı çalışması yapılmış bir alan. Bunu Trabzon’a, kültüre, turistik tesise dönüştürmek kadar güzel bir gayret olur mu? Geriye dönüyorum, benden önceki belediye başkanı, ondan önceki belediye başkanı, ondan önceki belediye başkanı aynı gayreti göstermişler. Ve biz bıkmadan yılmadan usanmadan bütün hukuki teknik şehircilik kriterlerine dikkat ederek Trabzon’a bunu kazandırmaya yönelmişiz.

İYİ NİYETLİ DEĞİL

Trabzon’a yabancı olmasını yadırgamıyoruz, bilgi edinmek ve bu bilgilerin tümünü edinebilip de doğru yorumu yapabilecek imkanları her zaman tahsis ettiğimiz her siyasimiz ve o Sayın Milletvekili de bunların hepsini de çok kolaylıkla, rahatlıkla bilgi edinebilirdi. Ama bunu tercih etmemesi iyi niyetli olmadığını düşündürüyor insana. İyi niyeti bırakalım, doğru yorumun olmadığını düşündürüyor insan.

ADI ÜSTÜNDE BOZTEPE

Tabii ki orası bir tepe. Adı üstünde ‘Boztepe.’ Tepedeki bir bina görünecektir tabii ki. Peki bu tesisin oradaki yamaçla uyumluluğu için başvurulacak yer neresidir? Tabiat Varlıkları Koruma Kuruludur, o mesleğin mensuplarıdır. Peki buralara başvurulmuş mudur? Evet. Gereği yapılmış mıdır? Evet. Kim neden bahsediyor? Bizim söyleyeceğimiz bu: İşte resmi kararların örneği burada. Bir de ‘herkesin bu davaya müdahil olmasını öneriyorum’ diyor. Hiçbir şey bilmiyor bilgi de edinmiyor. Böyle bir dava yok ki! Böyle açılmış bir dava yok.

MAHKEME BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Oranın önündeki daha önce ASKF’ye geçici olarak verilmiş olan bölge hukuki olarak süresi dolunca tahsis süresi uzatılmamıştır. Oranın tekrar tahsisinin devamı için ASKF mahkemeye başvurmuştur, reddedilmiştir. Oranın dediğim o alanın falan değil, önündeki küçük bir alanının. ASKF şimdi bizden neyi talep etmiş? ‘Ben orada bulunurken masraf yaptım. Tel örgü, direk masrafı yaptım, bunların toplamı için Belediyeden 400 bin TL talep ediyorum’ demiştir. Bizde baktık sözleşmelerde böyle bir madde yok. Orası size geçici olarak tahsis edilmişken ‘siz oraya file yaparsanız, demir tel yaparsanız bunların bedelinin size ödeneceğine dair’ sözleşmede böyle bir kayıt yok. Şuanda talep edilmiş olan sadece budur. Hangi davaya müdahil olmayı talep ediyor önce bunu öğrensin.

TRABZON’A HAYIRLI OLSUN

Sayın Milletvekili benim bildiğim kadarı ile hukukçudur. Hukukçuluğun temel şartı neyi söylediğini bilmektir. Neyin hangi doneye hangi delile dayandığını bilip de öyle konuşmaktır. Onun için inanırlığı muhafaza etmenin yolu gerçek olan, araştırılmış olan delillerle konuşmaktır. Bu güzel tesis Trabzon’a hayırlı olsun. Trabzon’u düşünen, turizmi düşünen, dünyanın tüm insanlarına Trabzon’u tanıtmak isteyen ve misafir etmek isteyen, şehri de bu yönde kalkındırıp gelir elde edilmesini arzu eden, bütün bunların yanı sıra muhakkak bir işetmeci olarak bir yatırımın getirisini düşünmekle beraber çok daha fazla kar edeceği eş değer yatırımları başka şehirlere yapmayıp da köklerinin olduğu Trabzon’da yapan bir adamına bu konuda bu kadar saldırmak doğru değildir.”

PEKŞEN CEVAP VERDİ

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen'in Gümrükçüoğlu'na cevabı değişmedi. 

 “Çıkın sokaklara halka bir sorun bakalım, sokağa çıkınca sizi tanıyan, isminizi bilen kimse var mı?” diye soran Pekşen, “Sayın Başkan böyle içi boş söylemlerle meseleyi sulandırıp, üzerini örtmeye çalışarak bir yere varamazsınız. Böyle basit yöntemlerle bu derece önemli bir konuyu geçiştiremezsiniz. Şehrin bağrına bir ihanet hançeri gibi saplanan o çirkin beton yığınını aklayamazsınız.” şeklinde konuştu.

Trabzon halkının Belediye Başkanı'nı çok iyi tanıdığını belirten Pekşen, “Trabzonlular sizi içilemeyen sulara sayaç takma kılıfıyla fakir fukaranın üç kuruşunu elinden almanızla, şehrin en güzel manzarasını yasal kılıf uydurarak betona teslim etmenizle, bozuk ve çamurlu yollarınızla, şehrin trafik keşmekeşiyle ve Trabzon gibi bir şehirde yaşamı eziyet haline getiren yanlış belediyecilik anlayışınızla çok iyi tanıyor ve biliyor Sayın Başkan.” dedi.

 Trabzonluların her başını kaldırıp baktığında Trabzon’a ihanetin simgesi olan bu ucube binayı kimin yaptırdığını, bu çirkinliğin sorumlularını aradığını belirten Pekşen, şunları söyledi: “Sayın Belediye Başkanı’nın açıklamalarından anlaşılan o ki yapılan bu binanın arkasında duramıyor, bu binayı savunamıyor. Bu nedenle de kendi sorumluluğunu gizleme telaşındadır. Açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla kendisi de bu yapının şehrin bağrına saplanmış bir hançer olduğunu biliyor. Ancak sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Kendi sorumluluğunu atmaya çalışıyor. Güzel olan şu ki, Sayın Belediye Başkanı bu yapılan ayıbın arkasında durmuyor. ‘Kent mimarisine uygundur, kent estetiği ile örtüşmektedir. Trabzon bunu beğenmiştir.’ yönünde açıklaması yoktur. Bu çirkinliğe yönelik eleştirilerimizin hepsini kendisi de kabul ediyor. Ancak Sayın Başkan arsayı 11 milyona sattığını söylemektedir. Bunu bir övünç kaynağı olarak, bir başarı olarak anlatmaya çalışmak çok vahim bir durumdur. Sattığınız kamunun arazisidir. Sattığınız araziye inşa edilen bu bina sizin eserinizdir. Bu ucube bina şehrin vicdanını kanatan bir hançer olarak güzelim Boztepe’ye saplanmıştır. Bunun sorumluluğundan kaçmanız mümkün değildir.”