Trabzonspor, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile kurulların tarafsız ve bağımsız olmadıkları gerekçesiyle FIFA’ya şikayet etmiş ve Kulüpler Birliği de, “Trabzon’un arkasındayız ve bu haklı mücadelesini destekliyoruz” açıklamasını yapmıştı. TFF de Trabzonspor'a, "Bak taahhütnameni ihlal ediyorsun bu da lisansının iptalini yani ligden ihracını gerektirir" diyerekten aba altından sopa gösterdi.

İşte detaylar...

Trabzonspor Kulübü, geçtiğimiz günlerde TFF ile kurulların tarafsız ve bağımsız olmadıklarını, bu nedenle FIFA'ya şikayette bulunduklarını açıklamış ve Kulüpler Birliği'nden de bordo-mavili takıma destek gelmişti. Fırtına'nın FIFA nezdinde yürüttüğü davayla ilgili TFF'den de bordo-mavili takıma gözdağı geldi.

“Trabzon’un arkasındayız ve bu haklı mücadelesini destekliyoruz”
Hürriyet'ten Tahir Kum'un aktardığı bilgilere göre TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin arası hayli bir gergin.

Sebebi de; Çebi başkanlığındaki Kulüpler Birliği’nin, bir süre önce Trabzon’un FIFA nezdinde yürüttüğü mücadele ile ilgili TFF’ye gönderdiği “Trabzon’un arkasındayız ve bu haklı mücadelesini destekliyoruz” imzalı mektubu... Peki ne denmişti o mektupta? Özetle; “Spor yargı sistemimiz başta olmak üzere TFF ve bağlı kurullarının FIFA tarafından belirlenen ilkeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2020 ve yine Kamu Denetçileri Kurumu’nun 2021 tarihli kararlarında önerilen sistemsel ve ilkesel değişikliklerin yapılması için gerekli adımlar ivedilikle atılmalıdır. Bu hususta Trabzon’un da FIFA nezdinde yürüttüğü haklı mücadeleyi desteklediğimizi bilginize arz ediyoruz”

TFF'den Kulüpler Birliği'ne mektup
Peki sonra ne oldu? TFF de birliğe bir cevabi mektup gönderdi... Onlar da özetle; “Şayet sizler genel kurulumuza katılma tenezzülü gösterseydiniz bahsettiğiniz konularla ilgili hazırladığımız statü değişiklikleri yapılacaktı. Ama katılma tenezzülü göstermeyip olayı bu duruma siz getirdiniz” dedi Sonra? Trabzon’un bu başvurularına karşılık kulüplerin her sezon başı imzalayıp TFF’ye gönderdikleri taahhütnameyi hatırlatarak, “Attığınız adımları tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz aksi takdirde bunun bedeli ağır olur” tehdidiyle mektubuna son noktayı koydu. Hani o “TFF yargı kurullarının görev ve yetkilerini kabul edip kararlarına uyacağımızı; bu kararlara karşı hiçbir idari ve adli yargıya, temyiz, tashihi karar, yargılamanın iadesi gibi kanun yollarına başvurmayacağımızı; yukarıdaki taahhütlerimize aykırı hareket ettiğimiz takdirde tescilimizin iptalini ve müsabakalara iştirak ettirilmemeyi kabul, taahhüt ve beyan ederiz” yazılı her kulübün sezon başı imzalayarak TFF’ye gönderdiği o taahhütname hatırlatarak!... Kısaca TFF’ye göre; geçtim FIFA’yı Tahkim’in kararının TBMM Kamu Denetim Kurumu’na taşınması da bu taahhütnamenin ihlali anlamına geliyordu.

"Lisansının iptalini yani ligden ihracını gerektirir"
Sonuç, TFF’nin cevabi mektuptaki yaklaşımı ve üslup başta Trabzon olmak üzere Kulüpler Birliği cephesinde çok hoş karşılanmadı. Ve önceki gün toplanan Kulüpler Birliği “Trabzon’a yapılan bu tehdit bize yapılmış bir tehdittir” diyerek TFF’nin bu şok mektubuna karşılık daha sert bir mektup daha kaleme alarak Riva’ya 2. mektubunu gönderdi. Ve böylece Trabzon’la TFF arasındaki uzun süredir süren ‘idari çatışma’ bu mektuplaşmalarla diğer kulüplere de sıçramış oldu. Ama her şey bir tarafa; TFF’nin “Bak taahhütnameni ihlal ediyorsun bu da lisansının iptalini yani ligden ihracını gerektirir” diyerekten Trabzon’a aba altından sopa göstermesi enteresan ve ciddi bir olay!

Editör: TE Bilişim