Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı bugün, Belediye Meclisinde görüşüldü. Görüşmelerde Trazon Büyükşehir Belediyesinin borcu da belli oldu. Buna göre Trabzon Büyükşehir Belediyesinin toplam borcunun 512 Milyon TL olduğu ifade edilirken 39 milyon TL olduğu kaydedildi.

Bütçe ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Ben Sayıştay denetçisi değilim, mahalli müfettişi değilim, ben Mahalli İdareler Genel Müdürü de değilim. Ben meclis üyesiyim. Bu yetkiyi bana Belediyeler Kanunu verdi. Halkın iradesiyle buraya seçilmiş bir arkadaşanızım.

ÖYLE BİR HAKKIM YOK
Vatandaş seçimlerde belediye başkanına ayrı oy verdi, bana ayrı oy verdi. Neden, Belediye Başkanını takip edin alacağı kararlarda eleştirin, geri çektirin veya onaylayın. Ben sayın Zorluoğlu göreve başlayalım 3 yıl oldu, hiç bir görevine karışmadım. Öyle bir hakkım da yok.
3 yıl önce Yol Daire Başkanı Master Planı sunumu yapıldı. Dün dediniz onu aldım, Fettahoğlu’nu getirdim. Neden aldınız demem, diyemem…

(Zorluoğlu müdahale ederek: Ulaşım Master Planını Yol Daire Başkanı değil, Ulaşım Daire Başkanı yapıyor)

Biz brada sözümüzü konuşuruz, yasa veriyor, meclis iç tüzüğü veriyor, meclis iç tüzüğü grup Başkanvekillerine 20 dakika söz hakkı veriyor.

BÜYÜKŞEHİRİN YAPTIĞI BORÇ HEPSİ VAR
Bu Kesin Hesabı hazırlayan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Buna aldığımızda şefaff. Büyükşehir’in yaptığı borç harç hepsi var.  3 yıldır şunu söylüyorum: Efendim 1 yıl önce Kesin Hesabın bütçesini onayladık. Yapmayın, gelir ve gider bütçeniz denk olsun dedim. Ama siz, “Biz borçlanmayı ön görüyoruz. 740 Milyon TL, tahmini gelir bütçemiz vardı, 1 milyon 40 bin TL gider bütçemiz vardı, 300 bin TL borçlanmayı hedeflediniz.

Ben o borçlanmaya Bütçe görüşmelerinde hayır verdim. Gelelim, bunun kesin hesaba dökülmesi. Sonuçta bir faaliyet yapılmış, bu faaliyet burada kuruşlandırılmış.

134 MİLYON TL BORÇLANDI
2021 Kesin hesap bütçesinde 134 milyon 140 bin TL borç oluşturulmuş.
Bunu konuştuğumuz zaman siz diyorsunuz ki “biz borç ödeyebilecek kapasitede belediyeyiz”


30 MİLYON TL FAİZE VERİLEN PARA
Olabilir sayın başkanım. Bu borçtur buna faiz yükü biniyor.  2021’de Büyükşehir Belediyenin faize verdiği para 39 milyon TL.  Bu Of’un Hayrat’ın yıllık bütçesi. Bunu neden diyorum hiç olmazsa aşağı çekin… Sonuçta sayın başkan herkes bu makamlardan gelip geçici.. Bu borçlan bu yatırımlar karşılanamayacak. Diyeceksiniz ki “Yatırım yapmayalım mı?” Yapalım. Ama popülist yatırımlardan kaçınalım. Yorganımıza göre ayağımızı uzatalım diyorum” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu ise, “Yaklaşık 3 yılı aşkın süredir, burada onlarca meclis toplantısında bir araya geldik. Hakikaten ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak meclisimle gurur duyuyorum. Burada bu şehrin bütün meselelerini, son derece yapıcı bir yaklaşımla, sakin içinde, bir birimizi kırmadan dökmeden Meramımızı en iyi şekilde anlatarak dile getirdik.

Biz idare tarafından çok samimi şekilde ciddiyetle dinleyip notlarımızı aldık, Bir kısmını çözebildik, bir kısmını çözemedik. Karşılıklı samimiyetimizden hiç bir şekilde şüphemiz olmadı. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Türkiye’de örnek meclistir. Zaman zaman ufak tefek ses yükselmelerini elbette makul karşılarız. Zaman zaman bizim de böyle şeylerimiz oldu.
Burada kötü bir anı biriktirmemiştir.

Süre konusunda hiç sınırlama getirmedik. Normalde yönetmelikte bu sınırlamalar var.
Herkes, elbette dilediği şekilde burada meseleleri dile getirmeli. Bundan sonra da meclisimizin Trabzon sorunlarına ciddi katkı yapacak değerlendirmeleri olacaktır.

Ben kamuda uzun yıllar idarecilik yaptım. Mevzuatı, Sayıştay'ın hassasiyetlerini, çok iyi bilen kardeşinizim. Bizim idari işlemlerimize bugüne kadar yansıyor. Sayıştay raporlarında bizi ve meclisi sıkıntıya sokacak bulgu olmadı. O manada müsterih olunuz. Biz meclisimizi hukuki veya cezai sorumluluğu sokacak kararı aldırmamak için her türlü gayreti gösteririz. Çok ciddi faiz yükü değil.

Popülist yatırımlarla ilgili kendim karşı olarak, bu şehrin uzun vadeli faydalanamayacağı hiç bir yatırımı popülist anlayışla yapmadım. Bizim yaptığımız trabzonspor temalı yedek kulübe durağını, kamuoyu çok beğendi. Bizler çok beğendik. Ama kimisi de çıkar der ki bu öncelik miydi? Başka yere harcayamaz mıydık? Bunlar idarenin değerlendireceği hususlar. Ben hiç popülist yaklaşımda olmadım. Bundan sonra olmayacaktır.

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BORCU

Borçlanma ile ilgili şunu ifade edeyim. Başka yerde söylemiyorum. 1.8 Milyar Liralık bir bütçeye sahip belediyenini 2021 yılı borç miktarı 512 Milyon TL. Dolayasıyla ben size oran vereyim.
2018’de gerçekleşen bütçe ile borç arasında ki oran yüzde 50… Yüzde 50’si borçlanmışız. 2019’da yüzde 54, 2020’de, yüzde 56 ve 2021’in sonuna geldiğimizde gerçekleşen bütçe ile borç stoku yüzde 55’dir. Bir önceki seneye göre daha aşağı düştü. Önümüzdeki yıl bunun biraz daha düşeceğini değerlendiriyorum. Teslim aldığımız dönem ile şu anda ki borç oranı bir birinin aynısı, bir kaç puan daha artmıştır.

300 MİLYON BORÇ ÖN GÖRÜLDÜ, 134 MİLYON TL KULLANILDI
Trabzon’da ciddi bir değişim var. Dışardan gelenlerde bunu söylüyor. Bu kadar az parayla nasıl yapılıyor. Yap işlet devret modeliyle, Hayır severlerden yararlanıyoruz. Ankara’dan ciddi kaynaklar almaya devam ediyoruz.
Elbette tasarruf anlayışına da riayet ediyoruz. Ama aynı zamanda dönüşebileceğimiz, bizden sonrakilere kötü miras bırakmayacak ama ödeme kolaylığı içinde olacak borç ön görüyoruz. GEçen yıl 300 milyon ön görmüştük, ama 134 milyonunu kullandık. Bu sene de öyle yapıyoruz. 2022’de da aldığımız borçlanma yetkisinin tamamını kulanmayacağız.
Borçlanma yüzdesi olarak en iyi belediyeyiz. Bize benzeyen şehirlere bakın. Onların gerçekleşen gelirleri, bütçeleri ile borç stokları arasına bakın bizimki oran yok. Bizim borç stokumuz, ödeme imkanları bakımından bizi zorlayacak borç stoku değildir. Bundan sonra da bunu azami dikkat edeceğiz. Denk Bütçe, Büyükşehirlerde uygulama kabiliyeti yoktur. Mutlaka borçlanma olacaktır. Büyükşehirlerde büyük yatırımlar olduğu için… “