Salih ERDEM: TRANSFERDE HATA YAPILMADI DOĞRU HAMLELER BAŞARI GETİRDİ

Trabzonspor Kulübünü kuran 20 kişiden; Nizamettin Algan ile birlikte hayatta olan iki kişiden biri. Zor şartlardayken elini taşın altına koymaktan çekinmeyen biri Salih Erdem:


‘’2011 yılında şampiyonluğu göz göre göre elinden alınan Trabzonspor; bu sene şampiyonluğa en yakın. Yıllarca aradan sonra şampiyonluk, bu kenti bu camiayı çok rahatlatacaktır. Çünkü; bu şehir bunu hak etti. Yalnız şimdiden her tarafa şampiyon olduk diye yazmak biraz heyecanlı ve aceleci davranış. Tam destekle birlikte birkaç hafta daha sabır. 

YÖNETİMİN KURMAYLARI GÜZEL İŞLER YAPIYOR

Transferler de hata yapmamak önemli, bu yıl bu konuda kulüp çok iyi. Özellikle bizim yapımıza, anlayışımıza ve bünyemize uyacak oyuncuları bulmak önemliydi. Dış transferde titiz ve ekonomik davranılmasına devam edilmeli. Esas olan bu sezon olduğu gibi o oyuncuları bir arada kaynaştırmaktır. Ama başarı sadece yıldız isimlerle gelmez. Bir yandan da takımı gençleştirme çalışmaları var bu çok önemli ve doğru hamle. Yönetimin kurmayları güzel işler yapıyor.  Seni hedefe ulaştıracak oyuncu profili, seni her hangi bir sebeple bırakıp gitmeyecek ve yarı yolda bırakmayacak olan kendi evladındır. Tabi ki Trabzon dışından kaliteli isimler ve faydalı olabilecek yabancı isimlerde olabilir ama takımda yerli oyuncu sayısı hatırı sayılır olmalı. 
Son yıllarda çok teknik adam değişikliği olmuştu, bundan artık hızla uzaklaşmalı. İsim güvenilirse kim olursa olsun, mesela; Abdullah Avcı’ya uzun süre istikrar gösterilmeli.”


Şamil EKİNCİ: ŞAMPİYONLUK KUTLAMALARINDA BİRLİKTE OLALIM!

Görev yaptığı süre zarfında 4 lig, 2 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1 Başbakanlık Kupası kazandı. Beş yılda kazandığı kupaların sergilendiği müzeye O’nun adı verildi. Ekinci, mutluluğunu şöyle anlattı:


“Trabzonspor her zaman şampiyonluğa oynayan, zirvede olan ve oraya yakışan bir takımdır. Futbola dair çok şey değilse de Trabzonspor'a olan sevgi ve bağlılık hiçbir zaman değişmez. Trabzonspor'un sevgisi geçmişte olduğu gibi bugün de belki biraz daha fazlasıyla dünyaya yayılmıştır. Böylesine bir kulüp ve güçlü bir camianın hedefi her zaman zirvedir.
Trabzonspor’umuzun bugünkü başarılarını büyük bir gurur ve mutlulukla takip ediyorum. Takımımızın başarısı beni gururlandırıyor. Bugün takımımızın sahip olduğu kadro gerçekten çok başarılı ve bugüne kadar da çok iyi gidiyorlar.

YENİDEN O HAVAYI YAŞAMAK DUYGUSAL OLACAK

Elbette yeniden şampiyonluk yaşayacak olmak çok güzel bir duygu. Trabzonspor’un bugün büyük bir puan farkıyla liderliğini sürdürmesi de çok güzel bir olay. Yanılmıyorsam bizim dönemimizde de 2. ya da 3.şampiyonluğumuzda da böyle bir puan farkı olmuştu. 
Ben takımımızın sezon sonuna kadar bu temposunu devam ettirip şampiyonluk kupasını kazanacağından şüphem yok. Hep beraber sevineceğiz inşallah. Takımımızın şampiyonluk kutlamalarında da mutlaka bulunmak isteriz. Çünkü yeniden o havayı solumak, o anları yaşamak bizim için de çok duygusal olacak.”


Ahmet Celal ATAMAN: BU YOLDA ACILAR ÇEKTİK. ARTIK ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİK!

Şampiyonluk yaşayan başkanlardan biri olarak tarihe geçti. Ama sadece yöneticilik vasfı ile değil gönül adamı olarak, beyefendiliği ile de bordo-mavili camiaya özel katkılar yaptı, büyük izler bıraktı Ataman.

“Çok hakkımız yendi, bilinçli şekilde sadece puanlarımızı değil, mutlu olma hakkımızı çaldılar. Çok oyunlar döndü, Uzun yıllardır Trabzonspor’a zarar verdiler, bu arada buna karşı biz de gerekli cevabı veremedik, reaksiyon gösteremedik. Unutmayalım ki bize bizden başka dost yok, baltaların toprağa gömülmesi gereken dönem, tam da bu dönem. 
Bu sezon gerek sergilenen futbol, gerek yönetimin çalışmaları, gerek teknik ekibin çalışkanlığı ve gerekse de taraftarın birlikteliği, her açıdan güçlü, takdir edilecek kadar tutarlı şekilde ilerliyor Trabzonspor. 

TEK VÜCUT OLABİLSEYDİK!

Futbolcular yetenekli zaten ama en önemlisi inanmış, 90 artılarda bile maç yeni başlamış gibi konsantre. Teknik direktör tam bizim yapımıza uygun, basiretli. Oyunu yaşıyor, açıklamaları tutarlı. Maç içinde kendini kaybetmiyor, Ahmet Suat hocaya benzetiyorum bu yönünü. Kendini frenleyebiliyor.
Bizi çok hırpaladılar, bu yolda çok kayıplar verdik, insanlar öldü, büyük acılar çektik ama doğru hamlelerle artık şampiyonluğa yaklaştık. Bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. 
Şunu unutmamalıyız. Eğer biz uzun yıllar şampiyon olamadıysak, dış etkenlere karşı dik duramamamızın de etkisi var bunda. Eğer biz tek vücut olabilseydik başarı daha da erken gelirdi, bu araya 4-5 şampiyonluk daha sığdırabilirdik. Ama artık ileriye bakacağız, yeni şampiyonlukları kovalayacağız.”

Mehmet Ali YILMAZ: ŞAMPİYONLUK RESMİLEŞTİĞİNDE KEYFİNİ ÇIKARMALI, EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLAMALIYIZ!

Tam 12 sezon Trabzonspor’un en tepesindeki isimdi. TFF’nin özerk yapıya kavuşturulmasını sağlayan, bordo-mavililerin 1983-84 yılında yaşadığı ve kayıtlara son resmi şampiyonluk olarak geçen başarıda kulübün başında olan Onursal Başkan Yılmaz, o dönemle bugünü karşılaştırdı:

“Bugünkü dönem ile o zamanı kıyaslamak elbette mümkün değil. O zaman çok daha çekişmeli bir lig yaşandı. Yarışmacı takım sayısı çok fazlaydı. Trabzonspor öyle bir ortamdan şampiyon olarak kürsüye çıktı. 1983-84 sezonunda 2 puanlı sistem uygulanıyordu.

Trabzonspor o dönem, 50 puan aldı ki, bu son yıllardaki en yüksek puandı. İkinci olan Fenerbahçe, 45, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ise 44’er puanı vardı. Yani, çok çekişmeli bir lig yarısı sonrası biz şampiyonluğa ulaştık.”

YERLİ FUTBOLCULARLA BAŞARDIK!

“O dönemki şampiyonlukların anlamı ve tadı çok farklıydı. Yalnızca 2 yabancı kullanma hakkımız vardı. Forma giyen oyuncuların tamamına yakını bizim çocuklarımızdı.
Şimdi ise daha kolay. Esas rakipler yok. Her takımda vasıfları tartışılan 14 yabancı var. Ben her fırsatta bu duruma karşı çıktığımı dile getirdim. Getirmeye de devam edeceğim. Bu uygulama gençlerin önünü kapatıyor. Türk futbolu için en büyük tehlikelerden birisi yabancı sayısının fazlalığı ve kalitesiz yabancılar.
Ancak şampiyonluk her zaman şampiyonluktur. Resmileştiğinde bunun keyfini çıkarmalıyız. Emeğini geçenleri kutlamalıyız.”

Mustafa GÜNAYDIN: BU SIRADAN BİR ŞAMPİYONLUK OLMAYACAK. BELKİ DE MİLAT OLACAK!

Başkanlığı döneminde kulübün ekonomik olanaklarını genişletmek ve tesisleşmesi için yaptığı çalışmaların yanı sıra, kulübün ilçelere, çevre illere açılması için büyük çaba gösterdi Mustafa Günaydın. 

 “Trabzonspor son iki sezondur inşa ettiği yapınmanın sonuçlarını alıyor. Bu sezon özellikle Ahmet Ağaoğlu ve yönetim kurulunun teknik departmana müdahale etmemesi gelinen noktanın bana göre en önemli hamlesi. Benim dönemimden önce ve benim dönemimde de anlayış böyleydi.
Sonrasında İstanbul kulüpleri bizim gibi olamadı ama bizi kendileri gibi yaptılar. İşin içine para girdi, teknik departmanların işine müdahale edildi, yabancı futbolcu savurganlığı arttı. Zaten ekonomik olarak geride kalan Trabzonspor, o kulüplere yanaşamadı, yanaştığında da haksızlıklarla şampiyonlukları elinden alındı. Sahada şampiyon olunsa da bu şampiyonluklar masada elimizden alındı.

VAR’IN ADALET SAĞLAMASI ÖNEMLİ!

Trabzonspor bu sezon tarihi bir fırsat yakaladı. Camianın bütünlüğüne inandığım için maçlara geliyorum. Trabzonspor’un tüm kurulları, sivil toplum örgütleri, yerel medya ve en önemlisi taraftarların mutlaka ligin kalan bölümünde desteğini daha fazla arttırması gerekiyor. İç meselelerin gündeme getirilmemesi gerekirken dış güçlere karşı da her an dikkatli olunmalı. Tabi ki bu sezon VAR’ın adaletin sağlanması adına önemli bir yeri oldu.

Bu takım şampiyon olacak fakat bu sıradan bir şampiyonluk olmamalı. Trabzonspor bu şampiyonluğu ihtilale çevirmeli ve o koltukta sürekli kalmalı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Anadolu kulüplerine ağabeylik yapmalı. Bu şampiyonluk Türk futbolunun durumunu yeniden gözden geçirmesi için önemli. Belki de bir milat olacak.”

Sadri ŞENER: BU EKİPLE İFTİHAR EDİYORUM YÖNETİMİN BAŞARISI, BİZİM BAŞARIMIZDIR

Önce yöneticilik, ardından uzun yıllar başkanlık yaptı, önemli kupalar kazandı. Şike sürecinin yaşandığı 2010-11 sezonunda da başkanlık görevinde bulunun Sadri Şener, tüm ekibe övgüler dizdi…

“Trabzonspor’u şu anda uzaktan takip ediyorum ama gidişattan çok mutluyum. Çünkü gerçekten çok iyi bir takımımız var. Başkan Ahmet Ağaoğlu’nu her maçtan sonra tebrik ediyorum. O da bana “Size layık olmaya çalışıyoruz” gibi çok şık ifadeler kullanıyor. Ertuğrul (Doğan) da sağ olsun kulübe her anlamda destek sağlıyor. Diğer yöneticiler de zaten sevdiğimiz çocuklar. Bu ekiple iftihar ediyoruz, çok mutlu oluyoruz takımımızın başarısıyla. Hem başkanımız, hem yönetim kurulumuz, hem oyuncularımız inşallah mutlu sona ulaştırırlar, biz de onlarla iftihar etmeye devam ederiz. 

BİRAZ DAHA DİLİMİZİ ISIRALIM!

Takımımız şampiyonluğa giderken dilimizi ısırmamız lazım. Yarın bir olay olur belli olmaz. Çünkü bunları geçmişte de yaşadık. Bakın şimdi de ‘Statta çökme var’ diyorlar. Bugüne kadar hep bir şeyler oldu da...  O yüzden insan tam emin olamıyor, korkuyor biraz. Ama görüntü o ki inşallah bu sene mutlu sona ulaşacağız. Takımımız, kadromuz çok güzel. Bugünkü yönetimin başarısı bizim başarımızdır. Onların başarısıyla ben şahsen çok mutlu oluyorum, gururlanıyorum. Kulüpçülük öyle bir şey. 


Faruk Nafiz ÖZAK: TRABZONSPORLU GENÇLERİN, ÇOCUKLARIN SAYISI ARTTI

Trabzonspor’a futbolcu, yönetici, en sonunda da başkan olarak hizmet verdi. Ardından Spor Bakanlığı yaptığı dönemler dahil her zaman bordo-mavili kulüple iç içe oldu Özak. Tecrübesi ile sabit, uyarıları var Özak’ın:

Trabzonspor'un son şampiyonluğunda futbol sorumlusu olarak sahadaydım. O dönemde Fenerbahçe ile yarıştık şampiyon olduk. 1995-96'da kaybettik. O zaman ne bir VAR sistemi, ne şike yasası yoktu. Bunlar olsaydı biz o dönemde 2005, 2011’de de şampiyonduk. 90 yıldır Türkiye'de şike veya teşvik var, ama adli ceza yoktu, onu da biz getirdik.
Bu yönetim iş başına geldiği zaman, statta toplantı yaptık. Gelirler azalmış, uçan kuşa borcumuz var. Bu tablodan gelinen noktaya, bardağın dolu tarafından bakarsak çok mutluyuz. Yönetim özverili, takım iyi oynuyor, hoca ile şehir bütünleşti, tribünler dolu. Dünyanın her tarafından insanlar Trabzonspor formalarını giyerek geliyorlar. Trabzonsporlu gençlerin, çocukların sayısı arttı. Bu mutluluğu bize yaşatanlara teşekkür etmek lazım. 

SADECE YÖNETİME ‘SEN ÇÖZ’ DEMEMEK LAZIM

Ama dikkat etmek lazım. Şampiyon olsak dahi, bekleyen sorunları alt alta yazarak çalışmalar yapmalıyız. Önemli bir borç var. Şampiyonluktan gelen para borcun onda birini ödemez. Herkese görev düşüyor, sadece yönetime sen çöz dememek lazım. El birliği yapmamız, karşılıksız para bulmamız lazım. Şampiyonluğu garantilediğimiz maçın bir hafta sonrasında İstanbul'da Trabzonsporlu işadamlarını toparlayarak onlardan hibe almamız lazım. Sponsorlukta kulübümüz iyi gidiyor, daha da arttıracağız inşallah. HES projesinin harekete geçmesi, Kartal'daki tesisi tekrar 49 yıllığına alıp kaynak sağlamamız lazım. 

Nuri ALBAYRAK: BU İŞ PARA İLE BİTMİYOR. ADALET SAĞLANINCA GELİNEN NOKTA ORTADA.

Trabzonspor’un sıkıntılı döneminde göreve geldi, saha başarılarının ekonomik anlamda kendi kendine yeter bir kulüple mümkün olabileceğine işaretle önemli hamleler yaptı. Albayrak, şampiyonluk sevincini, ekonomik gerçekleri ve VAR’ın neye yaradığını anlattı.


“Öncelikle bu sezon VAR’ın sayesinde adaletin sağlanması bütün dengeleri değiştirdi. Hakem hataları olsa da genel olarak küçük görünen Anadolu takımlarının hakkı yenmedi.
Trabzonspor’un bugün geldiği yer, büyük bütçelerle istediğini yapma hakkını kendisinde hak gören takımların, bu işin sadece transfer ve parayla olmayacağını görmeleri adına önemli bir örnek. Bütçe farkı ile Anadolu takımlarının hakkını yemek için onları ezenlerin, bugün adaletin sağlanması ile geldikleri nokta ortada.

Yabancı futbolculara harcanan para kulüp yönetenlerin cebinden çıkmadığı için sorumsuzca para harcayanlar, har vurup harman savuranlar haksızlıklar ortadan kalkınca gerçeği gördüler. Ligin bugün zirvesinde Trabzonspor ve Anadolu takımlarının olması ve büyük olarak adlandırılan İstanbul takımlarının olmaması gerçeği ortaya koyuyor. 

GELECEĞE DAİR DOĞRU PLANLAMALAR

Trabzonspor’un avantajını kaybetmemek için devre arasında yaptığı transferlerle işi daha da ciddiye alması, bir kulübün performansının takımın performansını olumlu etkilemesine en önemli örnek. Yönetimlerin doğru veya yanlışları olabilir fakat camianın bütünlüğü ve taraftarın coşkulu desteği takıma olumlu yansır. Trabzonspor’da bugün yaşanan gerçek de budur. Göreve geldikten sonra Ahmet Ağaoğlu’nu desteklememizdeki en önemli gösterge de doğru planlama yapmasıdır. Ligde yarışacak bir kadro oluşturmanın yanı sıra geleceğe dair planlama yapılıp bu doğrultuda yerli ve genç oyuncu alınmasını çok değerli buluyorum.

İbrahim HACIOSMANOĞLU: ÇOK ACİL BÜTÇE AÇIĞINI  KAPATMAMIZ LAZIM

Özellikle 2010-11 sezonunda yaşanan şikeye karşı yaptığı açıklamalar nedeniyle büyük cezalar ödedi, bir adım bile geri adım atmadı. Hacıosmanoğlu, camiaya önemli çağrılar yaptı:

“Doğru adımlar atıldı ve hedefe iyice yaklaştı Trabzonspor. Başkanından oyuncusuna, yönetiminden teknik kadrosuna,  personelinden taraftarına, bu büyük camiaya bu gururu yaşattıkları için minnettarız.  Trabzonspor’da tarihi bir başarıya imza atan ve kısa sürede kupalara ambargo koyan Abdullah Avcı'nın kasketini de, kendisini de ayrı seviyorum.
Trabzonspor efsanesinin doğduğu o yıllardaki gibi, bu sezon yaşanacak şampiyonluğun değerini, bundan sonra üst üste yaşanacak şampiyonluklar katlayacak. 

BÜTÜN TS SEVDALILARINA ÇAĞRI

Bunu kolaylıkla başarabilir Trabzonspor ama bunu görmek, yani üst üste şampiyonluklar yaşamak istiyorsak, bütçede oluşan açığı hep beraber kapatmamız gerekiyor. Hep birlikte bütçedeki açığı tamamlamayı kendimize görev edinelim. Trabzonspor camiası büyüklüğünü şampiyonluk sonrası bir kere daha gösterecektir ve gereğini yapacaktır. Trabzonsporlu iş adamlarına, Trabzonspor sevdalılarına buradan çağrı yapmak istiyorum. Ben dahil olmak üzere vereceğimiz destek ile Trabzonspor'un bütçe açığını kapatalım.”

Editör: TE Bilişim